Sari la conținut
Home » Agresivitatea, o afecțiune întâlnită și la iepuri. Câteva safturi pentru a vă calma animulul de companie

Agresivitatea, o afecțiune întâlnită și la iepuri. Câteva safturi pentru a vă calma animulul de companie

În mod ideal, iepurii sunt niște animăluțe minunate, pufoase, prietenoase, câteodate prostuțe și afectuoase, însă este o plăcere să le ai alături. Dar aceste trăsături vor ieși la suprafață doar dacă lucrați cu animalul de companie și îi oferiți un mediu prietenos și iubitor în care să se dezvolte.

Rabbits. Beauty Art Design of Cute Little Easter Bunny in the Meadow. Spring Flowers and Green Grass. Bunnies. Sunbeams

Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, s-ar putea să apară unele caracteristici negative, iepurii pot fi de-a dreptul răutăcioși în unele cazuri. O mulțime de lucruri diferite pot influența comportamentul agresiv la iepuri, dar hormonii joacă cel mai important rol. Iată lista scurtă a sfaturilor pentru  a gestiona mai bine ageresivitatea întâlnită la iepuri.

1. Sterilizarea este importantă pentru iepuri

Așa cum am spus, agresivitatea la iepuri poate fi frecventă în cazul în care nu sunt sterilizați sau castrați. În cazul în care nu sunt fixați, iepurii pot fi dominați de hormonii lor naturali, ceea ce duce la niveluri sporite de agresivitate, în special față de alți iepuri.

Masculii pot deveni destul de teritoriali și nu numai că își vor marca zona cu pipi, dar pot, de asemenea, să muște sau să atace fizic, iar dumneavoastră nu veți face excepție. Nici femelele nu sunt mai blânde atunci când sunt conduse de hormoni, așa că nu sperați că pufoasa nu va zgâria sau mușca dacă nu este sterilizată.

Este ușor de văzut cum sterilizarea poate fi importantă și poate elimina complet agresivitatea, dar nu este singurul beneficiu poate, de asemenea, să reducă drastic șansele unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi cancerul.

2. Animalul de companie are o afecțiune

Pe de altă parte, dacă iepurașul tău a fost sterilizat la timp, dar încă observi niveluri de agresivitate, încearcă să cauți o altă cauză care stă la baza comportamentului lor neobișnuit. Poate că animalul de companie are dureri, iepurii care suferă pot să se năpustească și să muște ca metodă de autoapărare.

Acest lucru poate deveni evident atunci când încercați să îi ridicați dacă se agită, este posibil să fie vorba de un picior dureros sau de un spate rănit. Dacă suspectați acest lucru, rezervați imediat o vizită la medicul veterinar.

3. Socializați și conectați-vă cu iepurele de companie

Uneori, iepurii care nu au fost socializați în mod corespunzător, pot deveni agresivi atunci când încercați să îi manipulați. Cauza pentru acest lucru este, de obicei, frica. Iepurii sunt animale de pradă prin natura lor și se vor teme adesea de multe lucruri.

Înainte de a merge să îi luați în brațe și să îi mângâiați, petreceți o perioadă de timp pentru a vă cunoaște și pentru a vă socializa încet. Faceți pași mici și creșteți treptat nivelul de interacțiune. Pe măsură ce animalul de companie se obișnuiește, manipularea nu va deveni o problemă și, astfel, agresivitatea care provine din frică nu va mai fi o problemă.

4. Reducerea numărului de iepuri

Uneori, agresivitatea la iepuri poate fi rezultatul unei simple supraaglomerări. Iepurii, mai ales masculii, vor deveni teritoriali, uneori chiar și după castrare. Dacă aveți mai mulți iepuri care împart același spațiu, bătăile, certurile și agresivitatea pot deveni frecvente.

Și femelele pot fi agresive, mai ales dacă își alăptează puii. Încercați să limitați din timp numărul de iepurași de companie pe care îi veți avea, orice număr mai mare de trei sau patru poate fi considerat prea mare pentru a fi gestionat eficient. În cazul în care animalele de companie încep brusc să devină agresive între ele, luați în considerare posibilitatea de a le adăposti în camere diferite pentru a limita contactul dintre ele.

5. Găsește companie pentru iepurele tău

Pe de altă parte, unii iepuri nu se vor dezvolta nici ca animale complet solitare. Dacă îi neglijați, dacă petreceți prea mult timp la serviciu sau sunteți des plecat, iepurele de companie ar putea dezvolta probleme comportamentale ciudate.

Acesta este rezultatul singurătății și al lipsei de interacțiune. Agresivitatea este una dintre aceste probleme, la fel ca și anxietatea. Fiecare creatură este socială și va avea nevoie de dragoste și companie, în orice formă i se oferă.

În calitate de iubitori al animalelor, sunteți acolo pentru a oferi acest lucru, iar dacă nu sunteți suficient de mult prin preajmă pentru ca animalul de companie să fie fericit, luați în considerare posibilitatea de a-i lua un iepuraș de companie cu care să se joace și să socializeze în timp ce dvs. sunteți la serviciu, potrivit petguide.com.