Sari la conținut
Home » Afecțiuni ale ochilor pe care le poate manifesta pisica ta. Un scurt ghid pentru o îngrijire corectă

Afecțiuni ale ochilor pe care le poate manifesta pisica ta. Un scurt ghid pentru o îngrijire corectă

sursă foto: fanatik.ro

Aveți grijă de îngrijirea ochilor pisicii dumneavoastră, dacă observați oricare dintre următoarele simptome, mergeți cu ea la medicul veterinar.

Dacă ochii de obicei luminoși și limpezi ai  nu arată prea sănătoși sau dacă animalul de companie și-a frecat ochii prea mult timp, este posibil să fie ceva în neregulă. Înțelegerea modului de evaluare a sănătății ochilor pisicii dumneavoastră și capacitatea de a recunoaște simptomele de boală vă va permite să abordați problemele înainte ca acestea să se agraveze.

sursă foto: atlas-geografic.net
sursă foto: atlas-geografic.net

Scurt ghid pentru a păstra ochii mari și frumoși ai pisicii

Ca întotdeauna, când vine vorba de sănătatea animalului dumneavoastră de companie, nu ezitați să contactați medicul veterinar pentru un diagnostic și un plan de tratament atunci când observați că ceva nu este în regulă.

Este o idee bună să verificați periodic ochii pisicii dumneavoastră. Acest lucru este ușor de făcut, dar este posibil ca felina să trebuiască să se obișnuiască, așa că aveți răbdare, fiți blând și calm și recompensați pisica după fiecare examinare.

pisica neagră; sursă foto: evz.ro
pisica neagră; sursă foto: evz.ro

Pur și simplu puneți-vă cu fața la animalul de companie într-o cameră care este luminată puternic. Priviți-i ochii și observați dacă aceștia sunt luminoși, umezi și limpezi. Ambele pupile ar trebui să fie de aceeași mărime și nu ar trebui să existe umflături, roșeață, secreții sau strabism.

Simptome pe care le poate manifesta pisica

În continuare, rostogoliți ușor pleoapa pisicii în jos, folosind degetul mare. Inspectați mucoasa pleoapei. Aceasta ar trebui să fie de culoare roz, nu albă sau roșie. De asemenea, puteți verifica dacă zona din jurul irisului este albă.

Dacă observați oricare dintre următoarele simptome la unul sau ambii ochi, consultați medicul veterinar:

A treia pleoapă este vizibilă
Există o schimbare a culorii ochilor
Există o opacitate la nivelul ochiului
Blana din jurul ochiului este pătată cu lacrimi
Ochii lăcrimează
Ochii sunt întredeschiși sau complet închiși
Există o crustă în colțul ochiului

Cum să curățați ochii pisicii dumneavoastră

Puteți folosi un tampon de vată sau un șervețel umed pentru a șterge ușor orice crustă sau pete de lacrimă din colțurile ochilor pisicii dumneavoastră, asigurându-vă că ștergeți din colț cu o mișcare spre exterior. Folosiți un tampon de vată sau un șervețel proaspăt pentru fiecare ochi.

Folosind aceeași metodă, puteți îndepărta și praful, murdăria și alte resturi pe care le găsiți în jurul exteriorului ochilor pisicii dumneavoastră. În acest fel, puteți preveni pătrunderea iritanților și a poluanților în ochi și, eventual, provocarea de infecții sau disconfort.

sursă foto: vetcorbeanca.ro
sursă foto: vetcorbeanca.ro

Dacă observați că există fire de păr care au crescut prea mult și care pot intra în ochii pisicii dumneavoastră, sau care deja irită sau zgârie ochii, le puteți tăia folosind o foarfecă cu nasul bont, cu mare precauție. Tăiați părul paralel cu marginea pleoapei animalului de companie.Folosiți picături pentru ochi sau produse de spălare a ochilor numai dacă medicul veterinar le-a prescris pentru pisicuța dumneavoastră, potrivit petguide.com.