De 4277 Vizualizari

Vulturul negru – cea mai mare pasare rapitoare din Europa – a disparut din Romania!

Populatia europeana a speciei este formata din mai putin de 2.000 de perechi

Vulturul negru (Aegypius monachus) sau „vulturul calugar” – este o specie caracteristica zonelor impadurite de deal si montane. Potrivit Societatii Ornitologice Romane, lungimea corpului este de 100 -115 cm si o greutate de 7-14 kg. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 250 – 285 cm.

Este cea mai mare pasare rapitoare europeana!

Aegypius monachus2

Adultii au infatisare similara. Penajul este inchis maro – negru, iar coada scurta. Se hraneste in principal cu lesuri de mamifere mari si uneori cu serpi si insecte. Este prezenta in sudul continentului european. Zboara la altitudini inalte. Atinge maturitatea sexuala la 5 – 6 ani. Cuibareste in copaci sau mai rar pe stanci, solitar sau in colonii dispersate. Succesul cuibaritului este ridicat (circa 90%) in zonele putin populate de oameni. Necesitatea de hrana, estimata pentru o familie timp de un an, este de circa 600 kg. Este o specie sedentara.

Populatia europeana a speciei este mica si cuprinsa intre 1.800 – 1.900 perechi. A crescut in perioada 1970 – 1990. Desi in sud-estul Europei specia a inregistrat un declin in perioada 1990 – 2000, datorita cresterilor numerice din Spania, pe ansamblu, populatia a crescut.

Cele mai mari efective sunt in Spania si Turcia.

In Romania, a fost o specie comuna la sfarsitul secolului XIX, dar a disparut in prima parte a secolului XX.

Cuibul este o constructie voluminoasa alcatuita din crengi. Femela depune 1 ou in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii februarie si sfarsitul lunii aprilie. Incubatia dureaza 50-54 de zile si este asigurata de ambii parinti. Puii sunt hraniti cu carne regurgitata de parinti. Devin zburatori la circa 100 de zile, insa raman cu parintii pentru inca 2-3 luni, inainte de a deveni independenti.

Amenintari si masuri de conservare

Otravirea, vanatoarea si distrugerea cuiburilor, alaturi de reducerea cantitatii de hrana disponibila – sunt principalele pericole pentru specie. In estul Europei, deplasarea populatiei de la sate spre orase, a dus la reducerea numarului de animale domestice, disponibile ca hrana. In Spania, campania si masurile anti-otravire luate de guvern, au avut un efect pozitiv in refacerea populatiei de vultur negru.

Un singur comentariu

  1. pop ionel spune:

    si mamutul a disparut din Romania.
    Articolul este fara cap si fara coada, ca si cum asi scrie -am pierdut autobuzul.
    De ce v-ati oprit la vulturul negru?
    foca monah, castorul, bourul, zaganul, antilopa saiga, dropia, sunt nenumarate specii de vertebrate disparute din Romania fara a socoti nevertebratele.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X