Sari la conținut
Home » Vremea frumoasă de mai, începutul problemei căpușelor! Totul despre prevenire și tratament

Vremea frumoasă de mai, începutul problemei căpușelor! Totul despre prevenire și tratament

Vremea frumoasă de mai, începutul problemei căpușelor! Totul despre prevenire și tratament.

Problema căpușelor revine în atenția iubitorilor de animale!

Temperaturile ridicate venite odată cu debutul lunii mai readuc în discuție problema căpușelor. În această perioadă se înregistrează cele mai multe cazuri.

Potrivit monitorulcj.ro, de cele mai multe ori, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, existând posibilitatea ca oamenii să nici nu sesizeze că au fost mușcați decât în momentul apariției diferitelor simptome. În momentul mușcăturii, căpușa eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.

Este foarte important să fie evitat mersul prin iarbă, în special cea deasă și înaltă, locurile special amenajate pentru câini (în parcuri) și zonele împădurite.

Căpușele mai pot fi aduse acasă și dacă ai câini sau pisici, care sunt expuși când aleargă prin iarbă.

O măsură des întâlnită pentru prevenirea acestei probleme este aplicarea unui spray special anti căpușe, care să se pulverizeze atât pe piele, cât și pe haine. În excursii sau la iarbă verde, se recomandă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a se putea observa prezența căpușelor și este recomandată purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele

Mușcăturile produse de majoritatea căpușelor nu prezintă pericol, însă unele pot fi purtătoare ale unor boli care cauzează o varietate de simptome ce apar, de obicei, în primele săptămâni de la incident.

Există câteva sute de tipuri de căpușe și multe dintre ele sunt purtătoare de diferite bacterii sau virusuri care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cea mai întâlnită fiind „boala Lyme” sau encefalita de căpușe.

Vremea frumoasă de mai, apariția unei probleme des întâlnite! Cum putem elimina o căpușă

Cel mai indicat este folosirea unei pensete. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate. Dacă este apăsat corpul insectei, există riscul ca insecta să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate.