Sari la conținut
Home » Primăvara readuce în discuție problema puricilor și a căpușelor! Semnal de alarmă pentru iubitorii de animale

Primăvara readuce în discuție problema puricilor și a căpușelor! Semnal de alarmă pentru iubitorii de animale

  • de

Primăvara readuce în discuție problema puricilor și a căpușelor! Semnal de alarmă pentru iubitorii de animale.

Paraziții au invadat spațiile verzi din Arad! 

Vremea caldă și plăcută a intensificat plimbările oamenilor cu animalele de companie prin parcuri! Însă, odată cu aceste ieșiri dese în „natură”, apare o problemă des întâlnită în acest sezon de primăvară, puricii şi căpuşele! Doi paraziţi care pot produce alergii, atât locale cât şi generale, pot transmite o serie de boli parazitare, bacteriene sau virale, iar în cazuri extreme pot provoca chiar moartea.

Potrivit glsa.ro, de exemplu, în Arad, problema puricilor și a căpușelor a devenit una extrem de gravă, numeroși iubitori de animale plângându-se de acest lucru. De obicei, prin lunile mai-iunie era plin de astfel de paraziți periculoși, prin parcuri, însă acum ei pot fi observați încă de la începutul lunii aprilie:

,,Invazia masivă de purici şi căpuşe, parcă ne îndeamnă să nu ne mai scoatem animalele la activităţi în aer liber”, ne spune Ovidiu, stăpânul a doi căței.

Astfel, arădenii se plâng că puricii sunt peste tot, înclusiv pe zonele verzi din cartiere și în jurul supermarketurilor, nu doar pe faleza Mureșului.

”Am iesit 20 de minute cu câinele în zona Kaufland și mi s-a umplut de purici. Ar trebui stropit cu ceva. Că așa nu se mai poate”, spune o arădeancă îngrijorată, din Micălaca.

O altă stăpână de cățel, spune că a observat faptul că bischonul ei era foarte agitat, dar nu a crezut că are purici. A aflat, când a mers cu patrupedul la tuns. Acolo a descoperit că bietul animal era plin de paraziți.

,, Recomand deparazitarea externă și pe timpul iernii. Mulți stăpâni de câini nu fac asta, deoarece consideră că nu e cazul în această perioadă și ajung la mine plini de purici”, spune Monica, o angajată dintr-un centru de înfrumusețare a animalelor de companie.

Primăvara readuce în discuție problema puricilor și a căpușelor!

Pe lângă purici, mult mai periculoase sunt căpușele. Acestea produc boli și uneori se ajunge chiar la deces.

,, Nu m-am gândit că apar deja. Și nu i-am dat pastilă. De obicei apăreau prin mai sau iunie. Am fost șocat când am găsit vreo trei (n. r. căpușe) pe Maxi”, spune un arădean supărat.

Ce putem face pentru a ne proteja prietenii necuvântători de astfel de incidente neplăcute?

,,Soluţia, teoretic, este simplă, dar nu funcţionează întotdeauna aşa cum ne-am dori. Recomandarea mea este să alegeţi protocolul de deparazitare împreună cu un medic veterinar. Este cea mai în măsură persoană să vă recomande produsele potrivite companionului vostru, în funcţie de stilul tău de viaţă şi implicit al patrupedului.Variantele sunt: pipetele spot-on şi zgărzile. Alegeţi-le pe cele profesionale şi de calitate, chiar dacă acestea sunt un pic mai costisitoare”, ne precizează un medic veterinar, de la o clinică din Arad.