Sari la conținut
Home » Viețuitoarele din Delta Dunării puse în pericol de deșeurile din plastic. Campanie de conștientizare

Viețuitoarele din Delta Dunării puse în pericol de deșeurile din plastic. Campanie de conștientizare

Viețuitoarele din Delta Dunării puse în pericol de deșeurile din plastic. Campanie de conștientizare privind necesitatea unui comportament responsabil faţă de colectarea deşeurilor şi cunoaşterea biodiversităţii din zona Deltei Dunării.

Viețuitoarele din Delta Dunării puse în pericol de deșeurile din plastic

Potrivit oamenilor de ştiinţă, producţia în masă a materialelor plastice, care a început cu doar şase decenii în urmă, a crescut atât de rapid încât omenirea a produs până acum peste 8 miliarde de tone de deşeuri de plastic. În plus, plasticului îi trebuie peste 400 de ani pentru a se degrada, iar o anumită parte a acestuia rămâne în natură în diferite forme.

Un studiu recent arăta că păsările care trăiesc pe malurile râului înghit sute de fragmente mici de plastic pe zi.

De aceea, în Delta Dunării, Societatea Ornitologică Română dă startul unui proiect, prin care se încearcă reducerea cantităţii de plastic prin promovarea unui comportament responsabil faţă de colectarea deşeurilor şi cunoaşterea biodiversităţii din zonă. Campania începe de astăzi şi se încheie pe 27 august, în Delta Dunării.

Ambasadorul proiectului iniţiat de Societatea Ornitologică Română este o pasăre emblemă pentru biodiversitatea Deltei Dunării. Pelicanul este uşor de recunoscut şi cuibăreşte doar în rezervaţie, iar pentru a-l proteja de efectele poluării, Societatea Ornitologică şi-a propus să discute cu turiştii şi comunităţile locale despre impactul deşeurilor asupra naturii. Voluntarii organizaţiei vor fi prezenţi începând de astăzi pe plajele de la Marea Neagră, din Sulina şi Sf. Gheorghe şi le vor oferii turiştilor, tururi ornitologice gratuite, dacă vor aduce la corturile instalate pe plajă câte 5 pet-uri mari sau 10 de dimensiunu mici. De asemenea, în cadrul proiectului „PETlican”, se vor instala panouri care vor prezenta speciile de păsări care vor fi întâlnite în imediata apropiere. Campania se va încheia vineri, 27 august.