Sari la conținut
Home » Video. O vidră, surprinsă în timp ce mânca cu poftă un biban. S-a întâmplat chiar în centrul orașului Oradea

Video. O vidră, surprinsă în timp ce mânca cu poftă un biban. S-a întâmplat chiar în centrul orașului Oradea

O vidră, surprinsă în timp ce mânca cu poftă un biban, a fost imortalizată de un tânăr, în centrul orașului Oradea, pe malul Crișului Repede. Bărbatul care a realizat filmarea a precizat că, imediat după ce a observat vidra înotând în apele râului, a mers pe urmele ei,  în amonte, până la un dig, acolo unde mamiferul semiacvatic s-a oprit pentru a înșfăca cu poftă un biban, moment care a fost surprins pe filmare.

„Din momentul în care am zărit-o, am urmat-o în amonte, până la digul de lângă podul Ladislau, unde a prins un biban”, a afirmat Alexandru, tânărul care a filmat vidra.

Ulterior, creatura și-a ales un loc, undeva lângă pietre, unde să stea și să se bucure de captură, în voie. Specialiștii menționează că pe Crișul Repede, între zonele unde râul intră și iese  din din municipiul Oradea, sunt cel puțin 4 sau 5 familii de vidre, potrivit stirileprotv.ro.

Locurile în care de obicei sunt prezente vidrele se află în Delta Dunării și în apele de munte, pline de păstrăv, fiind un animal protejat de lege la noi în țară. Ea este un mamifer semiacvatic din familia jderilor.

Vidrelor le place să se joace. Ele aleg pentru asta pietre sau cochili de scoici. Mai mult, vidra poate face mișcări ce seamănă cu adevărate jonglerii, aruncând pietrele cu pieptul sau cu burta. Specialiștii consideră că acesta este un fel de antrenament pentru vidre, potrivit libertatea.ro.

La fel ca toate speciile din subfamilia Canoide, are un corp lung și șerpuitor, picioarele scurte, cu membrană interdigitală, coadă lungă, musculoasă și capul mic cu botul scurt. Au o lungime de aproximativ un metru și cântăresc între 22 și 45 de kg.

Cele mai mari exemplare sunt vidra de mare și vidra uriașă

Exact ca în cazul celorlalte mustelide, vidrele prezintă un dimorfism sexual, masculii fiind mai mari ca femelele.

Aceste mamifere sunt acoperite de o blană lucioasă cu păr scurt și des, având o culoare  cenușie-brună, cu o nuanță mai deschisă pe gât sau abdomen.

Blana oferă protecție în apă, fiind acoperită de un strat de aer termoizolant. Vidrele au o mare capacitate, aceea de a sta sub apă în jur de opt minute, blocându-și în acest timp orificiile nărilor și urechile.

Galeria unei vidre prezintă două intrări, una terestră și una acvatică. Ea nu își construiește propria casă, ci o ocupă pe a altora, cum ar fi galeriile vulpilor sau viezurilor.

O vidră, surprinsă în timp ce mânca cu poftă un biban a fost imortalizată de un tânăr care a scris pe o rețea socială că, până să se întâlnească cu vidra, a așteptat acest moment cam de șase ani, de când a auzit că ar fi vidre pe Criș prin Oradea.