Sari la conținut
Home » Video. Paradă a taurilor în România, la Sângeorgiu de Mureș. Un eveniment inedit pentru iubitorii de animale, cu exemplare de elită

Video. Paradă a taurilor în România, la Sângeorgiu de Mureș. Un eveniment inedit pentru iubitorii de animale, cu exemplare de elită

În weekend, la Sângeorgiu de Mureș, a avut loc o paradă a taurilor, în cadrul căreia s-au etalat cele mai reușite exemplare din țară, prețul lor putând ajunge chiar și la 100.000 de euro, astfel că oamenii preferă să investească atunci când doresc să-și dezvolte fermele. Crescătorii și iubitorii de animale au putut urmări exemplare de elită din rasele de carne și de lapte.

Parada a fost una reușită, oamenii au avut ocazia să vadă rase premium, de exemplu, un taur etalon pentru rasa Bălțata Românească care se află pe locul șapte la nivel mondial, cu o valoare genetică inestimabilă.

A fost o paradă cu totul specială, în care spectatorii au avut ocazia să vadă cele mai deosebite rase și cele mai scumpe din lume. Această paradă este organizată în fiecare an de specialiștii mureșeni în genetică și reproducție.

26 de exemplare și-au etalat calitățile în fața publicului

Valer Radu: „Defilăm cu o grupă de tauri, şi anume, avem 26 de tauri, sunt tauri din diferite rase. Avem tauri de performanţă la nivel european, sunt tauri deja utilizaţi în fermele din România şi este o genetică premium.

Îl aveţi în faţa dumneavoastră pe taurul Mustang cu 133 valoare de ameliorare lapte, de asemenea, cu un exterior frumos.”

Este pentru prima dată când avem grupă premium primii 5 tauri sunt clasaţi în top 140. Deci, e o grupă fantastică pe care orice centru de colectare din Europa şi-ar dori”, a afirmat ing. Valer Radu Sician, directorul Semtest-BVN Mureș.

Genetica este motorul dezvoltării fermelor

Principalul criteriu de care depinde valoarea unui taur de reproducție este zestrea sa genetică, iar în cazul în care acesta este premium, prețul poate depăși și o sută de mii de euro.

Crescătorii de animale sunt dornici să investească în animalele calitative și performante, ei căutând cele mai bune exemplare pentru afacerea pe care o desfășoară. La paradă nu au dus lipsă de aceste aspecte pe care le căutau, astfel că au avut de unde alege.

Vedeta Paradei Taurilor a fost Taurul Herzschlag, numit „Bătăile inimii”

Taurul Herzschlag, numit „Bătăile inimii”, născut în data de 10.06.2014, este un taur ce domină în ultimii ani podiumul mondial al rasei Bălțată tip Simmental. În anul 2019, ajunge campionul mondial al rasei, în valoarea de ameliorare lapte, conform datelor publicate pe zuchtdata.at, cu VAL 143(89), + 1737 kg. lapte.

La ora actuală „Bătăile inimii” se simt în întreg fondul genetic al rasei bălțată, la nivel mondial, prin cei 7 fii ai taurului, ce se găsesc în Top 100 – clasamentul european al rasei, notează zi-de-zi.ro.

Taurul a sosit la centrul de colectare Semtest-BVN din Sângeorgiu de Mureș, la data de 13 iulie 2022, aducând un plus de valoare crescătorilor de bălțată de la noi din țară.

„Un spectacol al geneticii, în prim plan taurii utilizați în fermele din România, tauri de talie internațională, care scriu adevărate pagini de istorie pentru zootehnia românească.

O genetică performantă, o genetică de vârf, care poate fi admirată din tribună, la Parada din Sângeorgiu de Mureș”, așa descrie ing. Valer Radu Sician, directorul Semtest-BVN Mureș

Sâmbătă, 1 octombrie, s-a desfășurat această paradă a taurilor, sub dealul Tofalăului, din Sângeorgiu Mureș, iar organizatorul a fost Semtest-BVN Mureș și a ajuns la cea de-a XX-a ediție.

În cadrul acestui eveniment apreciat de fermieri din întreaga țară, a fost lansată și o campanie numită „Alege taurul potrivit!”, prin care spectatorii fermieri au putut comanda pentru anul viitor, 2023, un pachet de genetică premium, la preț promotional.