Sari la conținut
Home » Vasya, eroul cu patru picioare care luptă în războiul din Ucraina. Cum a reușit patrupedul să scape din capcana întinsă de ruși

Vasya, eroul cu patru picioare care luptă în războiul din Ucraina. Cum a reușit patrupedul să scape din capcana întinsă de ruși

adevarul.ro

Câinii au fost folosiți încă din cele mai vechi timpuri pentru protecția omului, pentru a-l ajuta la vânătoare în misiuni de salvare sau pur și simplu pentru a ne face viața mai frumoasă.

De exemplu, ciobăneștii germani au fost folosiți în cele două Războaie Mondiale de armata Reich-ului pentru a distruge tancurile aliaților. În războiul din zilele noastre trupele ucrainene folosesc patrupezii pentru misiuni de salvare și de recunoaștere, este și cazul lui Vasya, un exemplar canin, din rasa cane corso.

Gestul incredibil făcut de Vasya pentru a se elibera din capcană

Din păcate, Vasya a rămas blocat într-o capcană de sârmă ghimpată pe front. Pentru a se elibera din capcană și Vasile, și-a ros de unul singur lăbuța. Din fericire, câinele a supraviețuit și a primit chiar și o proteză pentru a se putea deplasa din nou. În mod evident, Vasya nu era doar un bun camarad era și mascota plutonului de recunoaștere a marinei ucrainene. 

twitter
twitter

„Nu exista nicio posibilitate să fie salvat fără ca (soldații) să fie împușcați. A doua zi, (Vasile) s-a întors la trupele ucrainene, după ce și-a ros propria lăbuță ca să se elibereze”, au scris pe contul de Twitter War Dogs of Ukraine.

Vasya a trecut prin școlarizare specială în diferite centre de pregătire militară, a lucrat pe teren și a lucrat în diferite sectoare. Timp de luni de zile, a locuit într-o baracă împreună cu alți soldați. A fost prietenul lor, mascota și un câine erou, antrenat pentru misiunile de salvare.

 Într-o zi, Vasya a dispărut. Câțiva militari au pornit în căutarea lui. În cele din urmă au lansat o dronă și au văzut că Vasya căzuse într-o capcană în zona inamică. Bietul câine se încurcase în sârmă ghimpată chiar în fața tranșeelor îngrijite de militanții susținuți de Rusia.

A fost practic imposibil să se organizeze o echipă de salvare, deoarece Vasya se afla pe teritoriul inamic și era mult prea dificil să te deplasezi pe acel teren fără să fii observat. Cu toate acestea, echipa ucraineană a refuzat să renunțe și a discutat despre cea mai bună modalitate de a-și salva prietenul cu patru picioare.

Câinele de salvare Vasya s-a recuperat

”Vă vine să credeți sau nu, el și-a ros laba și s-a întors acasă în trei picioare! Vasya a refuzat să rămână în captivitate și a preferat să se mutileze singur decât să fie împușcat sau luat prizonier”, a scris euromaidanpress.com după ce a preluat postarea Olenei Bilozerska,  soldat în armata Ucrainei.

sursă foto: euromaidanpress.com

Eroul nostru, Vasya, a fost externat onorabil. Acum se bucură de o binemeritată pensie în casa din sat a părinților îndrumătorului său. Câinii folosiți în război au avut o contribuție uriașă în multe conflicte. Relația și legătura dintre un câine și stăpânul său rămâne cheia abilității unui patruped de a fi un bun câine de salvare.

Linia frontului din Donbas este populată nu doar de soldați ucraineni, ci și de câini, pisici și alte creaturi prietenoase.

twitter.com
twitter.com

Multe dintre ele au fost adoptate de soldați ca animale de companie, însoțitori, animale bune de confort, paznici sau pur și simplu vecini prietenoși. Alții sunt antrenați profesional și sunt folosiți în operațiuni de recunoaștere și de deminare.