Sari la conținut
Home » Unicitatea și comportamentul pisicii. De ce diferă atât de mult față de alte animale de companie

Unicitatea și comportamentul pisicii. De ce diferă atât de mult față de alte animale de companie

sursă foto:nootspet

Pentru mulți oameni, pisica este un element de bază în gospodăria lor. Dar cum și mai ales de se diferențiază felina de oricare alt animal de companie domesticit? Pisicile sunt minunate dintr-o varietate de motive.

pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul
pisică ieșită la vânătoare; sursă foto purina.co.uk

Sunt amuzante și le place să lenevească  șu au propriile lor moduri unice de a-ți arăta cât de mult țin la tine. Deci, ce face ca pisicile să fie diferite de alte animale de companie? Descoperiți mai jos câteva dintre trăsăturile lor distinctive.

Legătura dintre om și pisică

Când cercetătorii au lucrat la analiza ADN-ului a sute de pisici, inclusiv a celor care datează din cele mai vechi timpuri, ceea ce au realizat este că pisicile practic s-au domesticit singure, găsindu-și drumul în comunitățile agricole unde rozătoarele erau abundente.

Pe măsură ce pisica s-au integrat mai mult în viața oamenilor și au început să călătorească în jurul lumii împreună cu ei, cu oamenii, dar aceștia din urmă nu au controlat de fapt reproducerea lor, cel puțin pentru o perioadă lungă de timp.

pisica neagră; sursă foto: evz.ro
pisica neagră; sursă foto: evz.ro

În schimb, experții sunt de părere că oamenii au fost implicați când și când în creșterea pisicilor în ultimul veac.  Comparați acest lucru cu alte animale domestice, cum ar fi câinii, care au fost crescuți de mii de ani.

Diferențe între câini și pisici

Experții au realizat și câteva experimente pentru a vedea care sunt deosebirile între câini și pisici, mai ales atunci când vine vorba de a vă arăta afecțiune. Unii oameni tind să creadă că patrupezilor le pasă mai mult de stăpânii lor decât felinele, deoarece au un comportament mai expresiv.

Un exemplu: cerecetătorii au vrut să știe ce se întâmplă atunci când plasezi un câine într-un mediu necunoscut și acesta este singur. Ei au ajuns la concluzia că au tendința de a intra în panică și se vor întoarce cu plăcere la stăpânii lor odată ce îi vor revedea.

Pisicile, pe de altă parte, vor fi mai predispuse să verifice noul spațiu și nu vor fi la fel de afectate de plecarea stăpânului lor. Ce înseamnă toate acestea? Cu siguranță nu înseamnă că pisicii tale nu-i pasă de tine. Înseamnă doar că prietena ta felină preferă să facă lucrurile în termenii ei, potrivit petguide.com.

Și, spre deosebire de câini, este posibil ca mustăcioasele să nu aibă nevoie de umanoizii lor pentru a se simți în siguranță sau pentru a înțelege lucrurile. Cu toate acestea, există, de asemenea, o mulțime de proprietari de pisici care vă vor spune că știu că mustăcioasele lor plâng după ele atunci când nu sunt prin preajmă, iar pisicile lor îi întâmpină bucuroase la ușă atunci când se întorc, așteptând atenție.

Odată ce înțelegi comportamentul piscii, înțelegi și că au moduri unice de a-și arăta afecțiunea

Alți proprietari de pisici vă vor povesti chiar despre cât de deprimate sunt pisicile lor atunci când pleacă în vacanță și cât de ușurate și mulțumite sunt animalele lor de companie atunci când se întorc în sfârșit acasă. Odată ce înțelegi comportamentul piscii, ai înțeles și că au propriile lor moduri de a-și arăta afecțiunea față de familia lor umană.

De exemplu, frecarea de piciorul tău nu este doar o modalitate de a te marca cu mirosul lor. În schimb, atunci când o pisică își ridică coada și își freacă întregul corp de-a lungul piciorului tău (părțile laterale nu au glande olfactive care să te marcheze ca fiind teritoriul ei), îți arată că ține la tine.

Pisicile care se simt bine una în preajma celeilalte vor manifesta același comportament. Și în același mod în care pisicile care se înțeleg bine se vor întinde împreună, se vor mângâia și vor toarce împreună, pisica ta va face același lucru cu tine, iar aceasta este doar o dovadă în plus că pisicuța ta chiar te iubește.

Pisica misterioasă

Experții au o mulțime de lucruri generale de spus despre felinele domestice, dar fiecare pisică are propria ei personalitate. Așadar, s-ar putea să întâlnești o pisicuță care execută cu plăcere trucuri sau se joacă de-a precum un câine, în timp ce o altă pisicuță preferă să petreacă timp liniștit singură și să aleagă când vrea să fie în preajma oamenilor.

Un lucru este însă cert: de la povestea lor unică de domesticire, până la obiceiurile lor distincte, pisicile sunt cu siguranță niște creaturi interesante care nu pot fi comparate cu ușurință cu alte animale de companie.