Sari la conținut
Home » Te-ai gândit vreodată la ce riscuri îți expui pisica când fumezi în preajma ei? Lista scurtă a potențialelor afecțiuni

Te-ai gândit vreodată la ce riscuri îți expui pisica când fumezi în preajma ei? Lista scurtă a potențialelor afecțiuni

nu este indicat să vapezi în preajma pisicii

Este un obicei prost de care greu te poți lepăda. Dar credem că ți-ar fi mai ușor să renunți dacă ai ști ce îi face fumatul pasiv pisicii tale.

Dacă te-ai gândit să te lași de fumat, dar mai ai nevoie de un imbold, ia în considerare faptul că fumatul pasiv ar putea avea un efect dăunător pentru sănătatea pisicilor tale. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre modul în care obiceiul dumneavoastră de a fuma scurtează viața animalului de companie.

Pisica va dezvolta un risc crescut de cancer

Pisicile care locuiesc în case cu persoane care fumează au un risc crescut de a dezvolta cancere ale ganglionilor limfatici și ale gurii. Este important de reținut că, dincolo de inhalarea fumului pasiv, pisicile pot, de asemenea, să ingereze substanțe toxice din țigări sub forma fumului pasiv care se depune pe blana lor.

Practic, atunci când se îngrijesc (și știm cu toții cât de mult le place pisicilor să se îngrijească des), aceste animale de companie expun membranele mucoase din interiorul gurii la substanțe cancerigene care ar putea duce la apariția unor boli.

pisici

Mai multe studii au confirmat deja faptul că fumatul pasiv ar putea afecta pisicile de toate vârstele. De exemplu, un studiu a determinat că pisicile care trăiesc în gospodării cu persoane care fumează vor avea un risc crescut de a dezvolta limfom. Un alt studiu a constatat că expunerea la fumul toxic de țigară ar putea crește riscul unei pisici de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase.

Alte riscuri pentru sănătate la care îți expui pisica

Cu cât pisicile sunt expuse mai mult timp la toxinele din țigări, cu atât mai mare va fi riscul lor de a dezvolta cancer. De asemenea, cu cât sunt mai mulți fumători într-o gospodărie și cu cât se fumează mai multe țigări într-o zi, cu atât mai mare va fi riscul ca pisica să se îmbolnăvească.

sursă foto: vetcorbeanca.ro
sursă foto: vetcorbeanca.ro

Pe lângă un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer, pisicile care sunt expuse la fumul de țigară ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta alte probleme de sănătate, cum ar fi iritarea ochilor și bolile pulmonare, iar sistemul lor nervos ar putea fi, de asemenea, afectat în mod negativ. Experții au descoperit chiar și toxine, inclusiv nicotină, în urina pisicuțelor care trăiesc cu fumători.

sursă foto All Pet Animals Hospital
pisica se ferește de fum; sursă foto All Pet Animals Hospital

Fumatul poate fi deosebit de dăunător dacă pisica dumneavoastră este expusă la fum într-o zonă care este slab ventilată. De asemenea, experții avertizează că și utilizarea unui sistem de ventilație ar putea să nu fie suficientă pentru a elimina toxinele din aer și ar putea dura câteva ore pentru ca fumul de la o singură țigară să dispară în totalitate din mediul înconjurător, potrivit petguide.com.

Cum rămâne cu vapatul, cât de periculos este pentru pisica ta

Se pare că juriul încă nu a decis dacă vapatul este sau nu sigur, mai ales în preajma animalelor de companie. Experții consideră că substanțele chimice toxice ar putea fi eliberate de țigările electronice, iar expunerea la e-lichid prin ingestie sau absorbție în piele ar putea fi, de asemenea, toxică pentru pisici. Prin urmare, aceștia recomandă renunțarea completă la dependența de nicotină, mai degrabă decât înlocuirea țigărilor cu e-țigări.

nu este indicat să vapezi în preakma pisicii
nu este indicat să vapezi în preajma pisicii; sursă foto: give.blog

Dacă ești pregătit să te lași de fumat, poți face pas cu pas până când te vei elibera definitiv de dependență. Între timp, pentru ca animalele de companie să fie mai în siguranță, puteți fuma doar afară, într-un efort de a reduce cantitatea de toxine din casa dumneavoastră.

De asemenea, puteți utiliza un purificator de aer pentru a elimina toxinele din aer pe cât posibil. Unii experți recomandă chiar să vă spălați părul și să vă schimbați hainele după ce ați fumat și ar trebui să vă spălați întotdeauna pe mâini după ce ați fumat și înainte de a vă mângâia pisica.