Sari la conținut
Home » Un mic ghid pentru cei aflați la început de drum. Sfaturi practice pentru dresajul câinilor la domiciliu

Un mic ghid pentru cei aflați la început de drum. Sfaturi practice pentru dresajul câinilor la domiciliu

Doriți să vă antrenați câinele acasă fără să cheltuiți o avere pe dresori profesioniști? Doriți să îl învățați diverse abilități și comportamente care îi vor face viața mai ușoară și mai plăcută? Dacă ați răspuns afirmativ, vă invităm să citiți acest mic ghid practic.

În linii mari este vorba de recompensare, care este o metodă dovedită și eficientă pentru a vă motiva câinele și a-l face fericit. Veți vedea cum funcționează totul în practică citind un exemplu despre cum mi-am învățat câinele să se culce la comandă. Cred că veți fi de acord că aceste sfaturi sunt ușor de urmat și fac antrenamentul câinelui distractiv atât pentru dumneavoastră, cât și pentru el.

Întărirea pozitivă și știința din spatele ei

Întărirea pozitivă constă în recompensarea câinelui tău pentru că face ceva bine. Recompensa poate fi o gustărică, laudă, joacă sau o jucărie. Unii oameni pot crede că antrenamentul cu întărire pozitivă este doar o modalitate de a cumpăra ascultarea cu recompensele. Dar acest lucru nu este adevărat. Este o metodă științifică de a vă învăța câinele și funcționează foarte bine.

Metoda funcționează pe baza „condiționării operante”. În termeni simpli, acest lucru înseamnă că el, câinele dumneavoastră, învață să asocieze comportamentul cu consecințele sale. Câinii manifestă comportamente mai frecvent atunci când rezultatele sunt pozitive și mai rar atunci când sunt negative.

Așadar, dacă stă jos atunci când îi cereți și primește o recompensă, va fi mai probabil să stea din nou jos în viitor. Dar dacă câinele dumneavoastră sare pe dumneavoastră când veniți acasă și îl ignorați, va fi mai puțin probabil să sară din nou.

Știința arată că dresajul cu întărire pozitivă este eficient, uman și etic. Nu implică forță, frică, durere sau intimidare. Creează încredere și respect între dumneavoastră și câine și face ca învățarea să fie distractivă și plăcută pentru amândoi.

Sfaturi pentru dresajul câinilor la domiciliu

Dresajul câinilor  la domiciliu poate părea descurajant, mai ales dacă sunteți începător și nu știți de unde să începeți. Nu vă faceți griji totuși; nu este atât de dificil pe cât pare.

Următoarele sfaturi sunt distractive și ușor de urmat. Ele funcționează pe orice câine, indiferent de vârstă, rasă sau personalitate. Nu aveți nevoie de niciun echipament special sau experiență, doar de câteva dulciuri, un clicker (opțional) și dragoste!

  1. Începeți devreme antrenamentul

Cel mai bun moment pentru a-ți dresa câinele este acum. Serios, cu cât îți înveți mai repede câinele bunele maniere, cu atât mai ușor va fi pentru amândoi. Cățeii sunt ca niște bureți absorb tot ceea ce îi învățați. Și le place să învețe lucruri noi de la tine. Așa că nu așteptați până când dezvoltă obiceiuri problematice care sunt greu de eliminat.

  1. Mențineți sesiunile de dresaj scurte și distractive

Nu doriți să vă plictisiți câinele cu prea multe informații sau cu sesiuni lungi. Caninii au o capacitate de atenție scurtă și pot fi ușor distrași sau obosiți. De aceea, ar trebui să vă păstrați sesiunile scurte și plăcute, nu mai mult de 10 până la 15 minute la un moment dat. Puteți face mai multe sesiuni pe parcursul zilei, atâta timp este fericit și dornic să învețe.

Asigurați-vă că sesiunile de dresaj sunt distractive și captivante. Folosiți o varietate de recompense, cum ar fi dulciuri, jucării, jocuri sau laude. Încheiați fiecare sesiune într-o notă pozitivă, cu succes și recompensă. Nu uitați să vă distrați și voi! Câinele vă poate simți emoțiile și răspunde mai bine dacă sunteți fericit și relaxat.

  1. Învățați câte un lucru pe rând

Este tentant să înveți tot ce știi deodată. Dar aceasta nu este o idee înțeleaptă. Dacă vă bombardați câinele cu prea multe comenzi sau indicații, acesta va deveni confuz și frustrat. În schimb, încercați să vă concentrați asupra unui singur lucru la un moment dat și să treceți la următorul lucru doar atunci când câinele dumneavoastră îl stăpânește pe cel anterior.

De exemplu, dacă doriți să-l învățați să stea jos, să se așeze, să se culce, puteți începe cu așezarea. Învățați-l ce înseamnă „stai” și cum să o facă. Recompensați-l ori de câte ori stă când îi cereți. Exersați în diferite situații și locații până când se poate așeza în mod fiabil la semnal.

Apoi, puteți introduce următoarea comandă, culcat. Repetați acest proces până când câinele dumneavoastră poate să se culce la semnal. Și, în cele din urmă, îl puteți învăța să stea în oricare dintre cele două poziții. Învățându-l câte un lucru pe rând, îi veți facilita să își amintească mai ușor ceea ce doriți să facă.

  1. Fiți consecvent și clar

Consecvența și claritatea sunt esențiale atunci când ne dresăm câinii acasă. Scopul este ca el să înțeleagă exact ce așteptări aveți de la el. Așadar, folosirea acelorași cuvinte, a aceluiași ton al vocii, a aceluiași limbaj corporal și a acelorași semnale de fiecare dată când comunicați cu câinele dumneavoastră, va da cele mai bune rezultate. De exemplu, dacă doriți să stea jos atunci când spuneți „stai”, trebuie să spuneți întotdeauna același cuvânt și același gest (cum ar fi arătând spre pământ). 

De asemenea, ar trebui să îl lăudați de fiecare dată când se așează atunci când îi cereți să o facă (sau să folosiți un clicker pentru a marca comportamentul). Nu folosiți cuvinte diferite (cum ar fi „jos” sau „stai jos”) sau gesturi diferite (cum ar fi fluturatul mâinii sau pocniturile din degete) pentru aceeași comandă.

Pasul 1: Atrageți atenția câinelui

Primul pas este să obțineți atenția câinelui dumneavoastră și să vă asigurați că se concentrează asupra dumneavoastră. Puteți face acest lucru strigându-i numele, stabilind contactul vizual sau oferindu-i o recompensă sau o jucărie. Aveți nevoie ca el să fie interesat de ceea ce aveți de oferit și să fie gata să învețe.

Pasul 2: Atrageți câinele în poziție

Următorul pas este să vă atrageți câinele în poziția pe care doriți să o facă folosind o recompensă sau o jucărie. De exemplu, dacă vrei ca patrupedul tău să se întindă, poți ține o recompensă în fața nasului său și îl poți coborî încet până la pământ. Pe măsură ce urmărește tratația cu nasul, acesta își coboară capul și pieptul până când se întinde.

Pasul 3: Marchează și recompensează comportamentul

De îndată ce face ceea ce vă așteptați să facă, ar trebui să marcați și să recompensați comportamentul. Puteți marca comportamentul prin „da” sau „bine”. Acest lucru îi spune că a făcut ceva bine și că urmează o recompensă. Apoi, ar trebui să îi oferiți recompensa cât mai curând posibil. Acest lucru întărește acțiunea și vă face câinele fericit!

Pasul 4: Adăugați un indiciu verbal

Odată ce câinele poate face în mod fiabil comportamentul urmărind momeala, puteți adăuga un indiciu verbal (un cuvânt care îi spune ce trebuie să facă). De exemplu, dacă doriți să se culce, puteți spune „jos” chiar înainte de a coborî răsfățul la pământ. Repetați acest lucru de mai multe ori până când asociază cuvântul cu acțiunea.

Pasul 5: Eliminați treptat momeala

Ultimul pas este ca de acum încolo câinele dumneavoastră să execute comportamentul urmând doar indicațiile verbale. Puteți face acest lucru reducând treptat cantitatea de mișcare pe care o faceți cu recompensa sau jucăria până când trebuie doar să arătați cu degetul sau să gesticulați.  Apoi, puteți elimina complet momeala și puteți folosi doar vocea. Nu uitați să vă marcați și să vă recompensați întotdeauna câinele pentru că face ceea ce îi cereți.