Sari la conținut
Home » Un leopard pune în dificultate statul indian. Se plimbă liber prin țară de peste 27 de zile

Un leopard pune în dificultate statul indian. Se plimbă liber prin țară de peste 27 de zile

Sute de persoane caută un leopard în sudul Indiei cu elefanți, drone și excavatoare, de aproape o lună. O operațiune de capturare a unui leopard fugar este în desfășurare de aproape o lună de zile în statul Karnataka, în sudul Indiei.

Animalul a ajuns prima dată pe prima pagină a ziarelor pe 5 august, când a atacat un muncitor în orașul Belgaum, din nordul Karnatakăi, un oraș foarte populat. Bărbatul s-a ales cu câteva răni, dar a supraviețuit în urma atacului.

După aceea, animalul a fost văzut de câteva ori în jurul unui teren de golf din oraș, declanșând panică în rândul locuitorilor.

Operațiunea nu a avut succes până acum, iar locuitorii orașului sunt panicați

„A existat o mare presiune publică pentru a prinde leopardul cât mai curând, așa că mai mult personal a fost pus la treabă”, a declarat pentru BBC Vijayakumar Gogi, un oficial de top al pădurilor din acest stat.

Pentru această operațiune de prindere a leopardului au fost mobilizate aproximativ 300 de persoane, de la veterinari și anesteziști până la lunetiști, pentru a prinde leopardul și a-l elibera într-o pădure, însă s-a dovedit a fi un eșec până în acest moment.

Dar ecologiștii sunt de părere că operațiunea pe scară largă, cât și atenția mediatică acordată acestui subiect ar putea fi contraproductive pentru prinderea animalului.

Din cauza nerezolvării prinderii leopardului, ministrului de stat al pădurilor i s-a cerut să demisioneze

Problema a declanșat, de asemenea, o furtună politică, politicienii din opoziție cerându-i ministrului de stat al pădurilor, Umesh Katti, să demisioneze.

Dl Katti a declarat că este pregătit să facă acest lucru dacă acest lucru înseamnă că „leopardul va fi capturat”. Karnataka este guvernată de Partidul Bharatiya Janata (BJP).

Leoparzii sunt viețuitoare timide, dar, de-a lungul anilor, au fost raportate mai multe cazuri în care aceștia s-au aventurat în satele și orașele indiene în căutare de pradă, pe măsură ce habitatul lor se micșorează.

Statul Karnataka ocupă locul al doilea la numărul de leoparzi din India

Karnataka are o suprafață forestieră vastă și mai multe sanctuare pentru animale sălbatice, având 1.783 de leoparzi, al doilea cel mai mare număr de leoparzi din țară, conform datelor guvernamentale.

Animalele au fost adesea observate în marile orașe din stat, precum Bangalore și Mysore.

Sute de persoane caută un leopard în sudul Indiei, cu elefanți, drone și excavatoare, de aproape o lună, iar un oficial din domeniul forestier din Belgaum care conduce operațiunea, spune că este pentru prima dată când un leopard a fost observat în orașul Belgaum, motiv pentru care oamenii s-au panicat.

Mai multe camere-capcană au fost amplasate pe terenul de golf pentru a-l surprinde pe animal

În jur de 20 de camere-capcană au fost instalate în diferite locuri din apropierea terenului de golf pentru a urmări mișcările leopardului. O cameră capcană este o cameră cu un senzor cu infraroșu care face automat o fotografie atunci când detectează un obiect în mișcare.

Mr. Goggi spune că echipa de peste 300 de persoane a cercetat în amănunt zona de 300 de hectare, de trei ori, pentru a localiza leopardul.

Ei au planificat ca un trăgător de elită să lanseze o săgeată tranchilizantă asupra leopardului, astfel încât acesta să poată fi capturat și mutat într-o rezervație naturală.

„Am angajat, de asemenea, doi elefanți dresați, deoarece este mai ușor să localizăm leopardul de la înălțime”.

În plus, au fost folosite șase excavatoare pentru a ajuta personalul să caute leopardul în terenul dens, rămânând în același timp protejat de un potențial atac.

La un moment dat, o dronă a fost, de asemenea, survolată deasupra zonei pentru a încerca să localizeze animalul.

Leopardul a fost văzut de două ori în timpul operațiunilor, dar prinderea nu a dat roade

De vină pentru nereușita prinderii leopardului este agilitatea sa, „s-a furișat înainte de a fi prins”, potrivit domnului Mariappa, cât și vremea, care a îngreunat eforturile oamenilor de a prinde animalul, fiind ploi abundente în acea zonă.

Ploile au redus vizibilitatea, iar momelile amplasate nu sunt ofertante pentru leopard, întrucât există suficiente resurse de hrană acolo, a mai spus dl. Mariappa.

El mai adaugă că atenția mediatică și presiunea publică tot mai mare asupra acestei probleme cauzează probleme.

„Autoritățile și publicul doresc rezultate rapide, așa că am fost împinși să încercăm noi experimente sau să facem schimbări graduale în operațiunile noastre în fiecare zi. Dar pentru a prinde un leopard, ar trebui să existe foarte puțină intervenție umană și multă pace și liniște”, menționează el.

Leoparzii sunt greu de prins, pentru că fug la cea mai mică perturbare, decât să atace

Biologul Sanjay Gubbi, care studiază leoparzii din Karnataka de peste un deceniu, este de acord cu ceea ce spune dl. Mariappa.

„Leoparzii sunt mai predispuși să fugă la cea mai mică perturbare decât să atace. Așadar, operațiunile pe scară largă declanșate ca o reacție impulsivă la presiunea publică fac mai mult rău decât bine”, a spus biologul.

Totodată, el avertizează că prinderea unui singur leopard nu poate rezolva problema, potrivit bbc.com.

„Avem nevoie de mai multe programe de informare pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă leoparzii și comportamentul lor. Acest lucru poate ajuta la construirea toleranței și a acceptării, astfel încât omul și leoparzii să poată coexista în spații comune într-un mod mai sigur și mai pașnic.”