Sari la conținut
Home » Tu știi cum se curăță corect urechile animalului de companie? Câteva sfaturi importante

Tu știi cum se curăță corect urechile animalului de companie? Câteva sfaturi importante

Fie că sunt de tipul celor care cad precum cele ale unui Basset Hound, fie că stau în alertă ca cele ale unui Ciobănesc german, urechile unui câine sunt unele dintre cele mai distinctive caracteristici ale oricărei rase.

Citiți mai departe pentru a afla cât mai multe despre mecanismele interne ale urechilor unui câine și ce puteți face pentru a menține urechile animalului de companie sănătoase.

Anatomia urechilor unui câine

Urechile unui câine sunt o minune de construcție complexă, și depășesc cu mult capacitatea celor umane. În continuare exemplificăm anatomia urechii a unui câine

Există două părți de bază ale urechii externe a unui câine. Pavilionul urechii este termenul corect este partea cea mai ușor de recunoscut a urechilor unui câine și cea care contribuie foarte mult la aspectul distinctiv al fiecărei rase.

Canalul auditiv este vizibil la baza pavilionului urechii. Este un pic denivelat în partea sa cea mai exterioară și își croiește drum spre urechea mijlocie. Urechea medie

Urechea medie este formată dintr-o porțiune a canalului auditiv și membrana timpanică, mai bine cunoscută sub numele de timpan. Chiar în spatele acestei membrane se află un set de oase auditive extrem de mici care rezonează impulsurile sonore către urechea internă.

Urechea internă

Urechea internă este plină de cili, fire minuscule asemănătoare unor fire de păr a căror sarcină este de a converti impulsurile sonore de la timpan în impulsuri electronice care vor fi transmise la creier prin intermediul nervului auditiv. Creierul interpretează apoi aceste impulsuri ca fiind sunete distincte, cum ar fi voci, mașini, lătratul altor câini.

Urechea internă este, de asemenea, sursa echilibrului câinelui dumneavoastră, ceea ce îl ajută să își mențină echilibrul.

 Infecții și infestări

Din cauza construcției lor strâmte, urechile unui câine primesc un flux auditiv foarte restrâns, iar orice umezeală care își face loc înăuntru este posibil să rămână acolo, cu puține șanse de a se usca. Această zonă, deja destul de caldă și umedă, poate deveni mediul perfect pentru bacterii și ciuperci și pot provoca infecții.

Același mediu este, de asemenea, atractiv pentru acarienii paraziți care adoră să se hrănească cu ceară și alte resturi din interiorul canalului auditiv. 

Acarienii pot fi destul de iritanți pentru urechile unui câine și sunt probabil cel mai bine detectați prin prezența unei secreții de culoare brun-roșiatică care se adună în canalul exterior și la baza pavilionului urechii.

Curățare urechilor animalulii de companie

Curățarea urechilor animalului de companie este o parte foarte importantă a oricărui program general de îngrijire a sănătății câinelui. Să luăm procesul pas cu pas.

Pregătiți și așteptați consumabilele. Veți avea nevoie de câteva tampoane de bumbac, tampoane pentru urechi și o soluție adecvată pentru spălarea urechilor. Începeți prin a înmuia tamponul de vată în soluția de spălare, având grijă să stoarceți excesul pentru ca urechile animalului de companie să nu devină prea umede în interior. Acum începeți să tamponați ușor interiorul pavilionului urechii. Schimbați cu un tampon de vată proaspăt, după cum este necesar.

Înmuiați apoi un tampon de bumbac în soluția de spălare și începeți cu grijă să îndepărtați murdăria și resturile prinse în toate acele mici și strâmte cocoloașe din urechile câinelui dumneavoastră. Aveți mare grijă să tamponați doar partea cea mai exterioară a canalului auditiv, pentru a nu risca să deteriorați timpanul delicat din interior.

În cele din urmă, permiteți-i câinelui să se scuture bine de cap pentru a elimina o parte din umezeala de la spălare, potrivit lovetoknowpets.com.

Sfaturi:

Dacă urechile câinelui dvs. au păr în exces, îl puteți scoate ușor, în secțiuni mici, folosind o pereche de pense chirurgicale. Acest lucru va crește cantitatea de flux de aer benefic în interiorul canalului. Dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru singur, îngrijitorul de câini sau medicul veterinar poate face treaba pentru dumneavoastră.

În cazul în care urechile câinelui încă miros urât după curățare, este posibil să aibă o infecție și ar trebui să fie consultat de către medicul veterinar pentru un tratament suplimentar.

Curățarea urechilor câinelui dumneavoastră este un lucru foarte bun și ar trebui făcută săptămânal pentru cel mai bun efect. Deși majoritatea proprietarilor consideră că nu au nicio problemă în a face singuri această treabă, nu ezitați niciodată să cereți ajutorul medicului veterinar. La urma urmei, urechile câinelui dumneavoastră trebuie să dureze toată viața lui.