Sari la conținut
Home » Trist, dar adevărat! Oamenii, „cea mai periculoasă specie”

Trist, dar adevărat! Oamenii, „cea mai periculoasă specie”

Trist, dar adevărat! Oamenii, „cea mai periculoasă specie”. În ultimii 50 de ani, impactul omenirii asupra lumii naturale a fost dezastruos. Aproximativ 70% dintre animalele sălbatice, păsări și pești au dispărut, potrivit unui raport publicat de World Wide Fund for Nature (WWF).

„Exterminăm în mod sistematic toate ființele non-umane”

Printre cele 20 de obiective ratate de către omenire se numără eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și limitarea pierderii habitatelor pentru protejarea speciilor de pești.

ONU a anunțat recent că niciunul dintre acele obiective nu a fost atins, potrivit raportului Global Biodiversity Outlook (GBO.

„Momentan, exterminăm în mod sistematic toate ființele non-umane”, a declarat Anne Larigauderie, secretar executiv al IPBES.

Oamenii, „cea mai periculoasă specie”

Raportul a descoperit că niciunul dintre obiective pentru biodiversitate nu a fost atins, astfel „subminând efoturile pentru remedierea crizei climatice”.

Pandemia de coronavirus a spulberat planurile pentru două summituri importante pentru biodiversitate de anul acest, în timp ce negocierile COP15 și congresul global al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii au fost amânate pentru 2021.

Larigauderie a mai adăugat că actuala criză globală de sănătate ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii lumii.

„Să recunoaștem că ne confruntăm cu o urgență planetară”

„Publicul a realizat că cea mai periculoasă specie suntem chiar noi, oamenii. Publicul trebuie să joace un rol mai active și să pună presiune pe industrii”, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, secretar executiv al Convenției pentru Diversitate Biologică.

Andy Purvis de la Muzeul de Istorie Naturală al Marii Britanii a ținut să intervină și a menționat că este „șocant” faptul că lumea a ratat toate cele obiective impuse chiar de noi pentru protejarea naturii, notează Science Alert.

„Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o urgență planetară. Nu este vorba doar că specia noastră va muri, dar toate ecosistemurile vor fi distruse pentru nevoile societății”, a explicat Purvis.