Lumea animalelor

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană? Ce răspuns au dat cercetătorii

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană? Oamenii, în comparație cu majoritatea primatelor, sunt notabili pentru absența blănii pe corp, iar motivul pentru această caracteristică a intrigat geneticienii de-a lungul timpului.

Un nou studiu s-a concentrat pe bazele genetice ale lipsei de păr la oameni și a descoperit că avem încă setul complet de gene necesare pentru a dezvolta blană, dar acestea au fost practic ,,tăcute”.

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană?

Cercetătorii au analizat codurile genetice ale 62 de mamifere pentru a identifica segmentele genomului care sunt critice pentru creșterea părului.

Față de genele deja cunoscute care influențează creșterea părului, studiul a dezvăluit noi gene și sute de elemente de reglementare legate de păr.

Un aspect important constă în faptul că expresia genelor poate fi influențată de epigenetică. Aceasta provoacă schimbări în organism care nu sunt dictate de secvența ADN-ului în sine. Ci de elementele de reglementare care controlează expresia genelor.

Aceasta poate explica de ce unele animale pot avea gene pentru creșterea părului, dar prezintă un fenotip diferit. Acesta fiind caracterizat de absența părului.

Oamenii sunt ca un kiwi

Genele și elementele de reglementare identificate în cadrul studiului controlează toate aspectele creșterii părului. De la forma și modelul de dezvoltare până la densitatea acestuia.

Cercetătorii au reușit să identifice regiuni genomice, care au evoluat la rate diferite în rândul mamiferelor.  Au oferit explicații potențiale pentru momentul și modul în care unele mamifere au pierdut blana.

Oamenii sunt adesea considerați a fi foarte cheli din punct de vedere evolutiv. Dar când ne comparăm cu delfinii, care sunt complet lipsiți de păr, oamenii sunt percepuți pufoși ca un kiwi.

Acest fenomen de evoluție convergentă, poate fi explicat de reglementarea genetică. Care dezactivează genele în mod independent în grupuri diverse de animale.

Înțelegerea acestor mecanisme genetice care controlează creșterea părului poate avea implicații pentru dezvoltarea terapiilor pentru tratarea alopeciei (cheliei) la oameni și pentru înțelegerea evoluției acestei caracteristici în rândul mamiferelor, conform playtech.ro.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

4 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

4 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

4 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ