Sari la conținut
Home » Daca animalul tău cască des înseamnă că are un număr mare de neuroni

Daca animalul tău cască des înseamnă că are un număr mare de neuroni

Pisicile au mirosul puternic dezvoltat.

Daca animalul tău cască des înseamnă că are un număr mare de neuroni. Cercetătorii au adunat date din mai multe surse, inclusiv din grădini zoologice și videoclipuri online.

Pentru a analiza un total de 55 de specii de mamifere și 46 de specii de păsări. Studiul a implicat observarea comportamentului de căscat la animale.

Daca animalul tău cască des înseamnă că are un număr mare de neuroni

,,Am instalat camere lângă cuștile animalelor din diverse grădini zoologice și am așteptat să le vedem căscând”, a explicat etologul Jorg Massen de la Universitatea Utrecht din Țările de Jos, într-o declarație din 2021.

Rezultatele au indicat că modelul de căscat este stabil în rândul vertebratelor. Însă durata acestui comportament a evoluat în concordanță cu mărimea creierului și numărul de neuroni. Cercetătorii au scris despre asta.

,,Această funcție pare să fie păstrată într-o gamă variată de animale, ceea ce sugerează că originea sa evolutivă poate fi urmărită cel puțin până la strămoșul comun al păsărilor și mamiferelor, și posibil chiar mai departe”.

Studiul a fost conceput pentru a testa o ipoteză formulată în 2007 de unul dintre cercetătorii implicați: că actul de căscat ar putea fi o modalitate esențială de răcire a creierului.

Creierele mai mari ar putea necesita căscat mai frecvent

Creierele mai mari ar putea necesita căscat mai frecvent. De ce? Pentru a-și menține temperatura optimă, similar modului în care un computer puternic necesită un sistem de răcire eficient.

,,Prin inhalarea simultană de aer rece și întinderea mușchilor din jurul cavităților bucale. Căscatul poate crește fluxul de sânge mai rece către creier. Astfel, are o funcție de reglare a temperaturii”, a explicat etologul Andrew Gallup de la Universitatea de Stat din New York.

Este important de menționat că cercetătorii nu au făcut nicio legătură între actul de căscat și inteligență, ci doar între dimensiunea creierului și numărul de neuroni din acesta. Noi oamenii, avem tendința să căscăm de 5-10 ori pe zi, cu o durată medie de aproximativ 6 secunde pentru fiecare căscat, potrivit playtech.ro.