Sari la conținut
Home » Cum procesează creierul câinilor limbajul stăpânilor. Înțeleg ei ce le transmitem?

Cum procesează creierul câinilor limbajul stăpânilor. Înțeleg ei ce le transmitem?

Cum procesează creierul câinilor limbajul stăpânilor. Oare înțeleg ei ceea ce le transmitem? Oamenii de știință au deslușit misterul.

Câinii și stăpânii lor procesează cuvintele în creier într-un mod similar. Care este  principiul din spatele acestui proces al creierului?

În urma unor cercetări realizate în urmă cu patru ani, cercetătorii au descoperit că și creierul necuvântătoarelor procesează, separat, intonația și semnificația cuvintelor adresate către ei.

Cum procesează creierul câinilor limbajul stăpânilor. Diferența este că în cazul câinilor emisfera dreaptă este responsabilă de acest lucru, în timp ce la om este cea stângă.

Cu toate acestea, un lucru a rămas un mister până acum: creierele câinilor parcurg aceleași etape de procesare precum creierele umane atunci când aud laude?

Cum procesează creierul câinilor limbajul stăpânilor! Câinii sunt practic o specie fără cuvinte care răspunde totuși corect la cuvintele noastre

„Este o întrebare importantă, deoarece câinii sunt practic o specie fără cuvinte care răspunde totuși corect la cuvintele noastre”, spune Attila Andics, neurolog la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta.

Studiile realizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) au arătat că același sistem de procesare a limbajului este folosit și de creierul câinilor, preluând informații din ceea ce spunem și din felul în care spunem.

Câinii recunosc semnificația unor comenzi precum „Șezi!”, dar înțeleg și tonul de bază al vocii și, ca urmare, sensul aferent unor cuvintelor pe care nici măcar nu le cunosc.

De exemplu, atunci când câinii sunt lăudați cu voce tare, vor știi că li se transmite ceva pozitiv.

„Studierea asemănărilor și diferențelor în procesarea limbajului între creierul câinilor și cel al oamenilor poate fi foarte utilă în înțelegerea etapelor care au condus la evoluția diferitelor limbi în timpul evoluției”, a declarat Anna Gábor.

„Creierul uman procesează limbajul în mod ierarhic, mai întâi intonațiile la niveluri inferioare, apoi semnificațiile cuvintelor la niveluri superioare. De această dată am folosit o tehnică specială pentru a afla dacă aceste ierarhii în procesarea limbajului există și la câini. Am măsurat modul în care activitatea creierului câinelui a scăzut ca răspuns la stimuli repetitivi. În timpul scanării creierului, am repetat uneori cuvinte, alteori intonații”, mai explică Gábor, potrivit RRA.

Rezultatele arată că creierul câinelui procesează limbajul ierarhic, la fel precum creierul uman: intonația a fost evaluată în principal în regiunile subcorticale, în timp ce cuvintele familiare au fost evaluate în regiunile corticale ale creierului.

Din nefericire, conform aceluiași studiu, patrupezii mai în vârstă distingeau mai puține cuvinte decât câinii mai tineri.

„Deși alcătuirea limbajului uman este unică în multe feluri, acest studiu a găsit asemănări interesante între noi și o specie inerent fără cuvinte. Cu toate acestea, similitudinea nu înseamnă că acest model de procesare ierarhică a stat la baza dezvoltării limbajului. În schimb, ierarhia stabilită în funcție de intonație și de procesarea sensurilor cuvintelor reflectă un principiu mai general, nespecific limbii”, conchide neurologul Attila Andics.