Sari la conținut
Home » Studiu inedit în Scoția. Au fost înregistrate cântecele balenelor și delfinilor cu ajutorul microfoanelor subacvatice

Studiu inedit în Scoția. Au fost înregistrate cântecele balenelor și delfinilor cu ajutorul microfoanelor subacvatice

Cu ajutorul studiului, a fost detectat un peisaj sonor vast de cântece de balene. Asociația Scoțiană pentru Științe Marine (SAMS), cu sediul la Oban, a demarat un studiu, desfășurat pe o perioadă de un an de zile, prin care s-au înregistrat cântecele animalelor marine, cum ar fi balene, delfini, cu ajutorul unei rețele de microfoane subacvatice.

Potrivit oamenilor de știință, sunetele balenelor și delfinilor au fost înregistrate pentru prima dată în largul coastei de vest a Scoției pe parcursul unui an.

Microfoanele subacvatice au fost amplasate în largul insulelor Hebride și într-o zonă a oceanului cunoscută sub numele de platoul continental.

Cu ajutorul studiului, a fost detectat un peisaj sonor vast de cântece de balene, precum și clicuri de ecolocație și fluierături, au declarat cercetătorii.

Studiul contribuie la conservarea și protejarea vieții sălbatice

Studiul va contribui la orientarea activităților de conservare și a măsurilor de protejare a vieții sălbatice în proximitatea sistemelor energetice marine.

Au fost colectate mai mult de 12 terraocteți de date de la 10 microfoane coborâte la adâncimi cuprinse între 60 și 175 m pentru a acoperi o zonă care se întinde de la insulele Lewis și Barra până la vestul insulei St Kilda.

Printre sunetele înregistrate se numără cele ale delfinilor și ale balenelor cu aripioare, minke, cu cocoașă și Sei.

Cercetarea a fost publicată în revista Frontiers in Remote Sensing și totodată, în cadrul cercetării, au fost implicați și oameni de știință de la Universitatea din Plymouth.

Au fost detectate și sunetele activității umane, cum ar fi trasportul maritim, dar și sonarele militare

Au fost înregistrate și acele sonare ale navelor de război și focurile și focurile de armă din timpul exercițiului NATO Joint Warrior din largul coastei de vest a Scoției.

Rețeaua de microfoane a cercetătorilor a detectat, de asemenea, sunetele vântului, ale ploii și ale mareelor.

Dr. Denise Risch, ecologul animalelor marine de la Sams, a declarat că studiul va ajuta, de asemenea, la înțelegerea efectelor schimbărilor climatice.

Ecologul a mai precizat că: „Pe măsură ce oceanul se încălzește, mai multe specii adaptate la ape mai calde vin spre nord. De exemplu, în ultimii ani, am văzut mai mulți delfini comuni care își urmăresc prada în timp ce migrează spre nord”.

„Va mai dura doar câteva decenii până când va exista o componență diferită a speciilor în apele scoțiene.”

Dr. Risch a adăugat: „Acest tip de date este valoros pentru a explica modul în care încălzirea oceanului afectează mișcarea cetaceelor (termen folosit pentru a descrie balenele, delfinii și marsuinii sau delfinii-bruni) și a prăzii lor.

Este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a afla dacă anumite specii se recuperează după efectele devastatoare ale vânătorii de balene și cum le putem proteja de amenințările actuale, cum ar fi încurcarea în uneltele de pescuit și zgomotul oceanic.”