Sari la conținut
Home » Știați că și păsările „divorțează”? Nu o să vă vină să credeți ce se află în spatele acestui lucru

Știați că și păsările „divorțează”? Nu o să vă vină să credeți ce se află în spatele acestui lucru

Cuplurile căsătorite se separă unul de celălalt din cauza neînțelegerilor sau a pierderii iubirii, ceea ce duce la proceduri judiciare îndelungate care duc la divorț. Un comportament similar a fost observat acum la animale.

S-a constatat că păsările își încheie parteneriatele printr-un proces denumit „divorț”, care variază semnificativ în funcție de specie. Păsările sunt cunoscute mai ales pentru sistemul lor de împerechere socială monogamă, în care au de obicei un singur partener de împerechere pentru cel puțin un sezon de reproducere.

Specii de păsări care au fost analizate

Cercetătorii au descoperit că motivele care stau la baza divorțului în rândul păsărilor pot fi similare cu cele observate la oameni, cum ar fi conflictul sexual și stresul provocat de mediul înconjurător.

Într-un studiu recent publicat în revista Proceedings of the Royal Society, oamenii de știință din China și Germania au examinat datele publicate anterior privind ratele de divorț la 232 de specii de păsări pentru a identifica principalii factori care influențează ratele de divorț, care au făcut obiectul unor dezbateri permanente.

Ei au analizat corelațiile dintre ratele de divorț și diverși factori, inclusiv promiscuitatea ambelor sexe, tendința de poligamie, distanța de migrație și mortalitatea adulților. Cercetătorii au observat că promiscuitatea masculină, dar nu și cea feminină, a avut o relație pozitivă cu ratele de divorț.

Distanța de migrație, motivul pricipal pentru care păsările se separă

În plus, au constatat că distanța de migrație a influențat semnificativ ratele de divorț ale păsărilor, în timp ce rata mortalității adulților nu a arătat nicio relație directă. Constatările indică faptul că speciile cu rate ridicate de divorț erau adesea strâns legate între ele, iar acest model a fost observat și în rândul speciilor cu rate scăzute de divorț. O corelație similară a fost găsită atunci când s-a luat în considerare promiscuitatea masculină.

„Aceste constatări sugerează că divorțul ar putea să nu fie o simplă strategie adaptivă (determinată de selecția sexuală) sau neadaptivă (rezultată din pierderea accidentală a unui partener) la păsări. În schimb, ar putea fi o combinație de răspunsuri la conflictul sexual și la stresul din mediul înconjurător”, a declarat echipa de cercetare în lucrarea lor, redată de indiatoday.in.