De 281 Vizualizari

Din ce motiv si-au schimbat ruta de migratie?

sursa foto: http://www.fotonatura.ro/

Silviile cu cap negru, pasari originare din Europa centrala, si-au deviat ruta de migratie spre Marea Britanie in loc de Marea Mediterana. Partial fiindca pot gasi destula hrana in gradinile britanice, sustine un studiu publicat recent in Global Change Biology, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Cercetatorii de la British Trust for Ornithology au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat obiceiurile pasarilor din gradinile din Regatul Unit timp de 12 ani. Aproape 14.000 de voluntari au prezentat rapoarte saptamanale asupra pasarilor observate in gradinile lor, silviile cu cap negru fiind cel mai des asociate, de-a lungul timpului, cu hrana pusa la dispozitia zburatoarelor.

„Este prima oara cand aratam ca hranirea pasarilor influenteaza repartizarea speciilor la scara unei tari intregi”, a declarat, la BBC, Kate Plummer, cercetatoarea care a supervizat studiul.

Pana in anii 1950 nu au existat dovezi ale prezentei silviilor cu cap negru in Marea Britanie in timpul iernii. Potrivit cercetatoarei mentionate, schimbarile climatice si existenta hranei in gradini au dus la devierea spre Marea Britanie a migratiei acestor pasari care se indreapta in mod traditional iarna spre zone din jurul Marii Mediterane. „Se pare ca pasarile evolueaza pentru a se adapta la prezenta hranei abundente in timpul iernii”, a incheiat ea.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X