De 12310 Vizualizari

Știai că dacă nu ai împlinit 18 ani nu ai voie să ieși la plimbare cu anumite rase de câini? Sterilizarea e obligatorie!

Mii de români încalcă legea pentru că nu o cunosc! E vorba despre cei mai populari caini

 

Pe site-ul Poliției Române există o listă cu caini agresivi/periculosi si una cu reguli care trebuie respectate de deţinători sau proprietari. În primul rând, iată care sunt câinii cu poteníal de agresivitate foarte mare:

 

 • Pitbull
 • Bandog
 • Boerbull
 • Tosa
 • Rottweiller
 • Dog Argentinian
 • Mastiff
 • Mastino Napolitano
 • Fila Brazileiro
 • Cane Corso
 • Ciobănesc Caucazian
 • American Stafford

Plus metisii lor!

Ce spune legea:

Deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi trebuie să îşi înregistreze animalele la Asociaţia Chinologică zonală, să îi sterilizeze şi să depună la sediul Poliţiei în a cărei rază se află imobilul unde este ţinut câinele documentaţia menţionată în OUG 55/2002.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică zonală şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „CÂINE PERICULOS” pe o plăcuţă având dimensiunile de 15-25 cm.

 

În cazul schimbării adresei imobilului proprietarii de câini încadraţi la categoria ”caini agresivi / periculoși” au obligaţia să depună o înștiințare, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la categoria ”caini agresivi / periculoși”,  precum şi înstrăinarea câinilor vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Plimbarea câinilor periculoşi sau agresivi este permisă numai dacă aceştia poartă botniţă, sunt ţinuţi în lesă sau ham, şi se poate realiza numai în locuri special amenajate.

 

Cei care scot aceste animale la plimbare trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

 

Fiecare câine va avea un carnet de sănătate unde vor fi înscrise vaccinările efectuate, iar în cazul câinilor periculoşi prevăzuţi la art. 1 lit. a) din OUG 55/2002, sterilizarea acestora va fi confirmată în acest document de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia.

Accesul acestor câini este interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea. Accesul câinilor din categoria listată în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Fapta persoanei de a determina în orice mod atacul câinelui, aparţinând oricărei rase, asupra unei persoane, dacă a avut ca urmare o vătămare, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 181 – 183 din Codul penal.

Dacă fapta prevăzută a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.

Importul sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi confiscarea acestora.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Nu se pedepsesc infracţiunile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenţia câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deţinătorului temporar, victimă iminentă a unei infracţiuni de violenţă săvârşite împotriva sa.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi  http://www.politiaromana.ro/ordine_publica/oug_55_2002.htm

16 Comentarii

 1. A cui sterilizare e obligatorie??

 2. lungu crina spune:

  Cei interesati sa dispara cainii vor declara ca toti su fost bolnavi incurabil

 3. Criminalii vor declara toti cainii bolnavi incurabil

 4. Politia , se aude? spune:

  ART. 1
  În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
  a. categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
  ART. 9
  (1) Câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizaţi.
  (2) Sterilizarea câinilor va fi confirmată în carnetul de sănătate de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia.
  (3) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) sunt obligaţi să îi sterilizeze, pe cheltuială proprie.
  ART. 13
  Importul sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi confiscarea acestora.

  Ordonanta a aparut in 2002. Cainii trebuiau sterilizati iar comercializarea sau importul lor sunt interzise. Ca urmare „câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor” trebuiau sa dispara din Romania. Politia ce are de spus?

  • Mie mi-e frica ca ma musca, nu ca ma f..te!

  • Cum pot sa inregistrez si sa declar la Politie ca am un caine periculos, bineinteles provenit prin cumparare, cand legea prin Art.13 al OUG nr. 55/2002, ma pedepseste cu inchisoarea? Pentru cine sunt legile astea, pentru tampiti? sau sunt facute de tampiti!

 5. Sterilizarea obligatorie este doar in cazul Pit Bull-ului! Dar cum la noi in Romania Pit bull-ul nu este recunoscut ca si rasa de Asociatia Chinologica…el nu exista :)) Plus ca aceste legi sunt exagerate…..nu imi poti pune anumite legi si anumite reguli atat timp cat inca sunt caini pe strada…si nimeni nu are grija de ei! Nu am nimic cu cainii de pe strada…dar exista dati cand isi apara mancarea,teritoriul sau puii si devin foarte agresivi! Daca eu am cainele cu botnita…cainele meu nu se poate apara…in alta ordine de idei….nu doar cainii din aceste rase ar trebui tinuti in lesa…ci TOTI cainii…indiferent de marime,rasa sau sex! Plus ca din punctul meu de vedere ar trebui sa se creeze un test de dresaj(psihologic) prin care sa ateste daca cainele este sau nu agresiv…indiferent de rasa,marime si sex! Daca este mic si este agresiv…stapanul este obligat sa il tina in permaneta in lesa si cu botnita! Daca este un caine mare si este bland,trebuie tinut in lesa iar botnita se va folosi doar in mijloacele de transport! Mi se pare o prostie sa ii pun botnita femelei mele,Dog Argentinian,atat timp cat ea este blanda! URASC STAPANII IRESPONSABILI care nu isi EDUCA cainele bine…si dupa dau vina pe rasa! NU INVINUITI RASA……INVINUITI FAPTA!!!

 6. la mine pe strada e o panarama blonda cu doi metisi bichon cretini, care iti ocolesc picioarele si insfaca (sa muste) mansetele pantalonilor din spate.

  legea nu o obliga pe panarama sa tina javretele in lesa, dar imi permite mie sa ma apar printr-o lovitura de la 11m?

 7. Sa nu se comita ca de obicei abuzuri.Acesti caini apartin de obicei V.I.P.urilor si posibil ca legea sa nu se aplice in cazul lor ci a celorlalti caini.Asociatiile chinologice vor trebui sa- si faca datoria si sa fie vigilente.

 8. Din titlu nu reiese cine trebuie sterilizat: stapanul, sau potaia.

 9. Da…eu am Amstaff si tot timpul imi scoteam cainele cu botnita din cauza amenzilor de aici din Spania…care nu sunt chiar mici. Adevarul e ca acum cateva zile un catelus mic si nervos mi l-a muscat de fund. I-am facut frumos asigurare si bag piciorul in ea de botnita, e cel mai cuminte caine pe care l-am vazut vreodata. Nu stiu de ce atacul asta la rasa atat…pentru ca daca inveti si un cocker sa muste si sa se bata…o face si el. Cine creste caini pentru bataie ar trebui cautati si inchisi, nu trebuie sa sufere restul pentru ei.. Apropo…legi de rahat ce avem, parlamentul e un rahat total…

 10. Bai ce legi au pus si fraierii astia! Cred ca ce viseaza noaptea aplica a doua zi! :@ Sa se castreze ei intre ei …nu sa ne oblige pe noi sa ne sterilizam animalele…

 11. Serios??!! Citesc asemenea articole si fierbe sangele in mine. Cum naiba sterilizarea obligatorie??!!Serios..Cei care cu respecta de la 6 luni la 7 ani de inchisoare?? Da aia care comit crime,ucid cu sange rece,violeaza,chinuie animale in ultimul hal..cu aia ce facem?! Le dam un premiu.Ca asta e problema cea mai mare a politicienilor,cainii „periculosi”. Ca ei nu stiu ca exista si pechinezi mai rai decat un pittbul. Detin doi cane corso.Cainele are 5 ani si in 5 ani nu a muscat pe nimeni,nu a facut nimic rau si cateaua mai tanara se bucura de orice persoana ce ii trece prin fata. Se joaca cu toata lumea. Cu orice om..copil..batran.Mi se face sila de tara asta si de conducerea ei si de tot!

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X