Sari la conținut
Home » Și câinii visează, dar oare ce se întâmplă în mintea lor când fac acest lucru? Semnificația stagiilor de somn ale patrupezilor

Și câinii visează, dar oare ce se întâmplă în mintea lor când fac acest lucru? Semnificația stagiilor de somn ale patrupezilor

antena3cnn.ro

Ne întrebăm mereu ce se întâmplă în mințile iubiților noștri prieteni blănoși. Probabil că v-ați văzut câinele zvâcnind și țipând în timp ce doarme și probabil că vi-l imaginați urmărind o pasăre prin vis sau lătrând la o veveriță.

Dar oare chiar visează și ce visează de fapt câinii? La fel ca și oamenii, câinii au creiere complexe și vieți emoționale bogate, ceea ce duce la posibilitatea fascinantă ca ei să viseze la fel ca noi.

Oare câinii visează?

Da, dovezile sugerează că, probabil, câinii visează. Studiile au arătat că, la fel ca multe alte mamifere, câinii experimentează un ciclu de somn care include somnul cu mișcări oculare rapide (REM). Acesta este stadiul de somn în care se produce de obicei visarea la oameni. În timpul acestei etape, creierul este foarte activ, iar corpul este paralizat pentru a ne împiedica să ne punem în practică visele în mod fizic.

Cercetătorii au observat modele similare la câini. Câinii experimentează mișcări rapide ale ochilor, respirație neregulată și contracții musculare în timpul somnului REM. Aceste observații sugerează cu tărie că și câinii noștri experimentează vise. Cu toate acestea, dacă nu se schimbă ceva și dacă nu suntem capabili să ne uităm în capul animalelor de companie în timp ce dorm, nu putem fi 100% siguri că visează exact ca noi.

Cum ne putem da seama că visează?

De asemenea, vă puteți da seama dacă un câine visează urmărind contracțiile sau mișcările membrelor și ale corpului. Această mișcare poate fi subtilă, dar este un bun indiciu că visează. De asemenea, este posibil să vedeți cățelul dumneavoastră clătinând ușor din coadă sau mișcându-și capul dintr-o parte în alta în timp ce doarme. Este posibil să îi auziți chiar să scoată zgomote în timpul somnului.

Sună ciudat, dar unii câini pot adormi cu ochii deschiși. Dacă câinele tău doarme cu ochii deschiși și te întrebi dacă visează, îți poți da seama uitându-te la ochii lui. Pupilele câinilor se dilată atunci când dorm, făcând albul ochilor lor mai mare decât atunci când sunt treji. Ochii lor pot părea, de asemenea, să se miște rapid, înainte și înapoi – acesta este REM (și îl puteți observa și prin pleoapele lor). Când vedeți acest lucru, înseamnă că câinele dumneavoastră visează.

Cât de des visează câinii?

Câinii, la fel ca și oamenii, trec prin mai multe cicluri de somn pe parcursul unei nopți. Fiecare ciclu constă în diferite etape, inclusiv somnul REM, când apar de obicei visele. Durata ciclului de somn și cantitatea de timp petrecută în somnul REM poate varia de la un câine la altul, dar, în medie, durează aproximativ 90 de minute.

Câinii au tendința de a dormi atunci când o fac stăpânii lor, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc. Pe măsură ce ciclul de somn al câinelui dumneavoastră avansează pe parcursul nopții, cantitatea de timp petrecută în somnul REM tinde să crească în fiecare ciclu ulterior. Acest lucru înseamnă că este probabil ca patrupezii să aibă mai multe vise pe parcursul nopții, iar visele să devină mai frecvente și mai lungi pe măsură ce noaptea avansează.

Cățeii și câinii tineri pot visa mai frecvent decât câinii adulți. Acest lucru se datorează faptului că aceștia petrec mai mult timp în somnul REM, despre care se crede că este crucial pentru dezvoltarea creierului și pentru învățare. În plus, rasele de câini mai mici tind să intre mai repede în somnul REM și au cicluri de somn mai scurte, ceea ce poate duce la faptul că visează mai frecvent decât rasele mai mari.

Despre ce visează câinele meu?

Deși nu puteți comunica direct cu câinii pentru a-i întreba despre ce visează, cercetătorii speculează că aceștia visează despre lucrurile pe care le experimentează.

Viața de zi cu zi: La fel ca și oamenii, este probabil ca și câinii să viseze evenimentele și experiențe din viața lor. Acestea ar putea include joaca.Comportamente instinctuale: Câinii pot visa la comportamente care sunt înrădăcinate în genele lor, cum ar fi urmărirea prăzii sau săpatul. Aceste vise pot fi o reflectare a trecutului lor evolutiv și a abilităților de supraviețuire de care strămoșii lor aveau nevoie în sălbăticie.

Experiențe emoționale: Câinii sunt cunoscuți ca având o viață emoțională bogată și este posibil ca ei să viseze la experiențe încărcate emoțional. De exemplu, ei ar putea visa despre situații care evocă fericire, emoție, frică sau anxietate, în funcție de personalitatea lor individuală și de experiențele de viață.

Rezolvarea problemelor: Unii cercetători sugerează că este posibil ca și câinii să își folosească visele ca o modalitate de a rezolva provocările cu care se confruntă în viața de veghe. În visele lor, câinii ar putea să lucreze la navigarea prin situații dificile sau să experimenteze noi modalități de a rezolva problemele, potrivit lovetoknowpets.com.