Animalele exotice au inceput sa devina prezente din ce in ce mai obisnuite in casele multor romani. Nevoile reduse de ingrijire si atractia spre necunoscut, sunt doua dintre motivele care se opteaza pentru astfel de animale. Serpii se numara printre acei „prieteni exotici”, care au luat locul pisicutelor sau iubitorilor catelusi.Chiar daca sunt nepretentiosi, serpii au nevoie de o ingrijire specifica si un anumit mediu de viata.Ce trebuie sa faci pentru a detine un sarpe:

Pregatiti un terariu

Pregatiti un terariu, o casa in care va locui sarpele. Terariul trebuie ales in functie de dimensiunile pe care le va atinge sarpele la maturitate. Informati-va despre specia pe care urmati sa o achizitionati si aflati toate detaliile referitoare la mediul de viata, temperatura, nevoia de lumina, umiditate si decor.terariu

Nu-i hraniti zilnic

Serpii sunt animale carnivore, cunoscuti pentru capacitatea lor de a inghiti animale mai mari decat propriul corp. Acestia se hranesc cu rozatoare vii, insa pot manca si carne congelata. Serpii nu mananca foarte des, acesta fiind unul dintre punctele forte ale acestora ca animale de companie. Exemplarele tinere se hranesc o data sau de doua ori pe saptamana, in timp ce serpii adulti o data la 10 -14 zile.

Asigurati-le o temperatura ridicata in terariu

Pentru o mai buna digestie, asigurati-va ca temperatura din terariu este in jur de 29 grade. Temperatura ridicata faciliteaza digestia, iar temperaturile joase o ingreuneaza.

Nu-i deranjati dupa masa

Procesul digestiv presupune un consum foarte mare de energie. Sistemul digestiv al sarpelui este suprasolicitat cel putin 48 h dupa ingestia hranei, astfel ca dupa ce au mancat, serpii intra intr-o stare de latenta, devenind inactivi. Este bine ca in aceasta perioada sa nu-i deranjam pentru ca pot regurgita hrana.

sarpe

Facilitati-le procesul de naparlire

Puneti in terariu crengi si pietre care sa-i ajute sa naparleasca. Adaugati si un vas cu apa pentru a le permite hidratarea si a facilita desprinderea pielii. Procesul de naparlire incepe progresiv de la cap spre coada si dureaza 1-2 saptamani. La finele acestui proces pielea se desprinde intr-o singura bucata. Naparlirea este normala si ajuta sarpele sa cresca si sa scape de parazitii de pe piele.

Nu-i deranjati cand naparlesc

Inainte de naparlire ochii sarpelui devin laptosi si se opacifiaza. Pentru ca vederea este in ceata sarpele se simte mai vulnerabil si prezinta o oarecare agresivitate in perioada de naparlire. Deci in aceasta perioada este bine sa evitati contactul cu aceste animale si sa le oferiti intimitate. Serpii prefera sa fie lasati in pace si multi dintre ei refuza hrana.

Cereti sfatul unui consultant de specialitate sau a unui medic veterinar

Nu ezitati sa cereti sfaturi de la specialisti. Acestia va pot invata cum sa manipulati un sarpe, cum sa comunicati cu el si cum sa recunoasteti daca are probleme de sanatate.Chiar daca sunt animale mai neobisnuite pentru rolul de animale de companie, abordati serpii cu multa seriozitate si studiati foarte bine nevoile de ingrijire ale acestora.V.M.