Sari la conținut
Home » Sănătate și dresaj pentru câini! Antrenează-ți animalul de companie să-și facă nevoile într-un singur loc

Sănătate și dresaj pentru câini! Antrenează-ți animalul de companie să-și facă nevoile într-un singur loc

Dresarea câinelui pentru a  merge la oliță într-un singur loc este utilă dacă aveți o curte mare și doriți ca acesta să evite să meargă pe terasă sau prea aproape de ceva precum grădina de legume. Sau, dacă aveți scări care duc la grădină, poate că doriți, de asemenea, să evitați ca și să meargă și să-și facă acolo nevoile.

Dresarea unui câine pentru a face nevoile într-un anumit loc este în principal o chestiune de a oferi multă îndrumare și de a vă învăța câinele că se întâmplă lucruri minunate atunci când merge în locul potrivit.

Pregătiți-vă câinele pentru succes

Puteți face diverse lucruri pentru a vă ajuta câinele să reușească să meargă la oliță în locul potrivit. În general, cu cât zona de oliță este mai mare, cu atât mai ușor va fi pentru cățeluș să meargă în zona respectivă. Dacă spațiul este prea mic, va fi nevoie de mai mult efort, deoarece există o marjă de eroare mai mare. Situația este similară cu a lovi o țintă cu o săgeată.

De asemenea, ajută și dacă suprafața pe care doriți să meargă câinele la oliță este foarte diferită față de locul unde nu doriți să meargă. În cazurile în care zonele pot părea prea asemănătoare, poate fi de ajutor să plasați un fel de barieră vizuală pentru câinele dumneavostră pentru a-l ajuta să le diferențieze.

Accidentele sunt inevitabile atunci când vine vorba de antrenamentul la oliță. La urma urmei, chiar și copiii probleme atunci când învață să facă la oliță în toaletă. Este important să realizezi că, cu cât câinele tău face la oliță în zone greșite, cu atât mai mult se va simți atras să facă în astfel de zone. Acest lucru se datorează faptului că mersul la oliță este o întărire intrinsecă pentru câini

Cu alte cuvinte, simplul act de eliminare îi oferă ușurare. Se simte bine și, prin urmare, câinii pot asocia acest sentiment cu mersul într-un anumit loc, care riscă să devină un substrat preferat, adesea unul pe care s-ar putea să nu-l aprobați. Prin urmare, este important să se reducă la minimum șansele de accidente pentru a preveni preferințele de substrat prin supraveghere și gestionare atentă.

Curățarea corectă a mizeriilor

Simțul puternic al mirosului unui câine este, de asemenea, un aspect pe care ar trebui să îl luați în considerare. Atunci când simte mirosul reziduurilor de urină sau de caca în zonele în care a avut accidente în trecut, un astfel de miros îi spune că acea zonă este o „baie”. Se va simți obligat să murdărească astfel de zone la nesfârșit.

De aici și importanța curățării zonelor murdărite anterior, astfel încât să nu mai existe mirosuri persistente. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că investiți într-un detergent pe bază de enzime care conține bacterii care se activează la contactul cu mirosurile și petele. Astfel de bacterii se vor hrăni cu proteine și materii organice până când acestea vor fi complet eliminate.

Pentru a-ți dresa animalul de companie să facă la oliță într-un singur loc, vei avea nevoie de următoarele elemente:

Cum să-ți antrenezi câinele să facă oliță într-un singur loc

Pasul 1: Învățați cum să recunoașteți semnele care arată că aptrupedul are nevoie de o pauză de toaletă. Iată o lectură despre semnele animalului tău de companie trebuie să meargă la oliță.

În funcție de vârsta câinelui, poate fi nevoie să-l scoți afară atât la fiecare 15-30 de minute, cât și la fiecare două-patru ore. Dacă patrupedul tău nu prezintă semne și știi că trebuie să meargă la oliță în curând, scoate-l afară pentru a fi în siguranță.

Pasul 2: Scoateți blănosul în lesă până la zona desemnată pentru oliță. Plimbați-l, și înainte și înapoi, și așteptați-l să meargă la „toaletă”. Pasul 3: Odată ce merge la oliță în zona desemnată, lăudați-l și dați-i o mâna plină de recompense gustoase. După ce a mâncat răsfățul, îi puteți da drumul și îl puteți lăsa să se distreze în curte.

Câteva sfaturi de care să țineți cont

În situația în care patrupedul nu face pipi în zona desemnată, aduceți-l înapoi înăuntru, dar urmăriți-l foarte atent și apoi încercați să-l scoateți din nou afară în următoarele 10-15 minute.

Continuați așa până când își fac nevoile afară, în zona destinată. Bineînțeles, scoateți-i afară mai devreme dacă observați semne că trebuie să facă pipi. Ar putea fi util să păstrați inițial o „dovadă a unui accident anterior” în zonă, doar pentru a-i spune câinelui că zona este noua baie.

Să spunem că al dumnevoastră companion a avut un accident anterior în casă sau pe terasă, colectați-l (fie că este vorba de caca sau de niște hârtii pe care le-ați folosit pentru a absorbi urina) și puneți-l în zona desemnată pentru oliță. Câinele dumneavoastră ar putea să o miroasă și să învețe să folosească această zonă de acum înainte.

În cazul în care câinele continuă să aibă accidente pe terasă sau în alte zone, poate că merită să încercați să faceți din aceasta zona de joacă și de mâncare desemnată pentru câinele dumneavoastră. Lăsați cățelul să se joace aici și hrăniți-l cu dulciuri. De asemenea, puteți plasa acolo un castron pentru apă și mâncare. Câinii au un instinct natural de a nu dori să murdărească zonele în care dorm, se joacă și beau.

Un indiciu pentru care veți fi recunoscător

Dacă tot ați ajuns aici, atunci când vă scoateți cățelul afară, în zona desemnată pentru oliță, faceți-vă un obicei din a pune la punct actul de a merge la oliță. Cu timpul, dacă te angajezi să faci asta, vei avea un câine care va merge la semnal. Iată cum să antrenezi această abilitate importantă: Cum să-ți antrenezi câinele să meargă la oliță la comandă.

Ceva de luat în considerare

Odată ce îți duci câinele des în zona desemnată pentru oliță și îl recompensezi pentru că merge acolo, vei stabili un istoric de întărire puternic. Cu timpul, câinele tău ar trebui să aleagă să meargă acolo de unul singur. Îl puteți însoți  fără lesă și îi puteți spune ce trebuie să facă.

Cu toate acestea, un alt aspect de luat în considerare este că lucrurile pot regresa în cele din urmă dacă țineți câinele afară singur și nesupravegheat pentru perioade lungi de timp. Atunci când natura îl cheamă, ar putea ajunge să meargă din greșeală pe terasă sau într-o altă zonă, iar acest lucru ar putea determina restabilirea obiceiului prost.

Este de la sine înțeles că cel mai bine este să vă însoțiți câinele în zona desemnată de el, la nevoie, să-i spuneți să facă pipi și cel puțin să-l lăudați și să-l recompensați ocazional atunci când puteți. Acest lucru va ajuta la menținerea în viață a comportamentului și va împiedica stingerea acestuia.