Sari la conținut
Home » Rutina de somn a unui patruped sănătos. Câte ore de siestă au nevoie câinii pentru o dezvoltare armonioasă

Rutina de somn a unui patruped sănătos. Câte ore de siestă au nevoie câinii pentru o dezvoltare armonioasă

câine care doarme; sursă foto: wikimedia.org

În general, cățeii au nevoie de un somn abundent, mai precis pui dorm aproximativ între 6 și până la 10 ore pe zi. Fiecare patruped este însă diferit. Unii dorm chiar și 20 de ore pe zi pentru a-și menține nivelul ridicat de energie, dar, până la vârsta de aproximativ 16 săptămâni, majoritatea raselor de câini vor putea să doarmă toată noaptea.

Somnul este un element esențial atât pentru dezvoltarea umană și canină, după cum vă poate spune oricine a avut un cățeluș nou, poate fi greu la început să-i faceți să intre într-o rutină bună de somn. Somnul este extrem de important atât pentru câini, cât și pentru oameni. Fără o cantitate adecvată de odihnă, este extrem de dificil să dăm tot ce avem mai bun în tot ceea ce facem.

Câinele dumneavoastră învață și crește în fiecare secundă a zilei, așa că somnul lor este și mai important. Le oferă patrupezilor șansa de a-și reîncărca bateriile pentru a fi gata să facă totul din nou mâine.

Câinele meu doarme prea mult? Probabil că nu!

Odihna este, de asemenea, importantă pentru reținerea cunoștințelor și formarea amintirilor. Dacă sunteți proactivi în ceea ce privește dresarea câinelui după ce se odihnește complet, va învăța mai repede și veți dezvolta o legătură mai bună. Nu este ușor să planificați fiecare moment în jurul câinelui dumneavoastră, și nici nu veți putea, dar timpul petrecut cu și departe de dumneavoastră este important și pentru o dezvoltare sănătoasă.

Poate fi o provocare să înveți cum să trăiești într-un mod echilibrat ca proprietar de animale de companie, dar îți promitem că devine mai ușor cu cât exersezi mai mult și continui să te informezi cu privire la ceea ce funcționează cu animalul tău unic.

Dacă faptul că noul micuț membru al familiei doarme toată ziua vă îngrijorează, nu este cazul să disperați. Este perfect normal ca puiul dumneavoastră să doarmă toată ziua, chiar și până la 18-20 de ore! Corpul lor micuț crește rapid și au nevoie de odihnă, mai ales având în vedere cât de energici pot fi atunci când sunt treji. Gândiți-vă la un cățeluș ca la un bebeluș care crește și se dezvoltă într-un ritm rapid. Somnul este esențial pentru bunăstarea lor.

Iată care sunt obiceiurile tipice de somn ale câinelui sănătos

Câinele este o adevărată bulă de energie. Uneori poate părea o sursă nesfârșită de entuziasm, dar apoi se întâmplă, obosește și poate dormi ore întregi, chiar și în mijlocul zilei. Cățelușul tău în creștere are nevoie de somn. Foarte mult. Dorm în timpul zilei și, de obicei, au nevoie de aproximativ 6 până la 10 ore și seara. Probabil că puiul va ”pica” destul de greu după ce a avut parte de multă activitate. 

O plimbare în jurul blocului, câteva sărituri și joacă ar putea fi tot ce este nevoie. Apoi se va întinde oriunde se află și va fi rapid în țara viselor. Somnolența din timpul zilei este perfect sănătoasă. Treizeci de minute până la două ore este un interval de timp tipic pentru un pui de somn. Cățeii, ca și bebelușii, vor adormi adesea chiar acolo unde se află. Nu vă deranjați și nu vă treziți cățelul care doarme lăsați-l să se odihnească.

Când cățelul este foarte mic, s-ar putea să vrea să iasă la plimbare în mijlocul nopții. Până la aproximativ 16 săptămâni, ar trebui să fie ușor pentru cățelușul dumneavoastră să doarmă liniștit toată noaptea, timp de 6 până la 10 ore. Somnul este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă. S-ar putea să fie nevoie de o perioadă de obișnuință pentru toată lumea din noua familie, dar, în timp, vă veți obișnui cu ușurință cu ora de culcare. Dacă profitați la maximum de ora de somn, și cățelul va rămâne sănătos.

Rutina de somn a câinelui

Pentru a vă asigura că este cât mai fericit și hrănit este important să încercați să vă planificați ziua în funcție de somnul, joaca și dresajullor. Iată câteva sfaturi pentru rutina de somn:

Când este obosit, are nevoie să se odihnească. Nu încercați să vă forțați cățelul să stea treaz atunci când este în mod clar pregătit să se odihnească. După ora de somn este un moment excelent pentru a exersa lucrurile pe care l-ați învățat mai devreme în timpul zilei. La fel ca și dumneavoastră, ei sunt reîmprospătați și gata să învețe. Creați un pat tandru și moale pentru animalul de companie. Încurajați-l să îl folosească. 

Totuși, dacă câinele dumneavoastră doarme în altă parte, nu-l treziți pentru a-l forța să meargă în acest loc. Cățeilor le va lua timp să învețe aceste lucruri, dar, sincer, somnul este mai important pentru ei decât să fie într-o anumită locație. Ei știu ce este confortabil pentru ei și vor învăța despre locul special pe care l-ați făcut pentru ei pe măsură ce se dezvoltă.

Pentru a vă ajuta animalul de companie să găsească echilibrul potrivit între somn și timp de veghe, luați în considerare antrenarea acestuia pentru somn prin crearea unui program care să includă multe ore de joacă, învățare și somn în timpul zilei.

Dimineața, la prânz și seara

Scoateți-l afară pentru o pauză de oliță imediat ce se trezește, apoi dați-i micul dejun. După o altă pauză pentru oliță, lăsați-l să se joace în următoarele câteva ore înainte de a-l lăsa să doarmă. Când se trezește din somnul de dimineață, mai faceți o pauză de oliță înainte de a-i da masa de prânz. Alternați perioadele de joacă, de mers la oliță și de somn pe parcursul după-amiezii.

După cină, faceți o scurtă plimbare și lucrați la dresajul în lesă sau lăsați-l să se joace cu membrii familiei. Nu-l lăsați să mănânce sau să bea cu câteva ore înainte de culcare. Înainte de a-l băga în pat, scoateți-l afară pentru o ultimă pauză de oliță.

Când ar trebui să mă îngrijorez dacă câinele meu doarme prea mult?

În funcție de rasa de câine pe care o aveți, cățelul dumneavoastră poate dormi între 16 și 20 de ore. Acest lucru este complet normal și nu este nimic în neregulă dacă doarme atât de mult. De fapt, somnul este absolut esențial pentru ca noul pui să învețe, să crească și să se dezvolte cât mai bine. Dacă doarme mai mult de 20 de ore pe zi, ar trebui să îl duceți imediat la un medic veterinar. Merită verificat pentru a vă asigura că nu este nimic în neregulă. Gânduri finale despre câini și obiceiurile de somn

La aproximativ 16 săptămâni, majoritatea cățeilor dorm toată noaptea. Ei au nevoie de aproximativ 6 până la 10 ore de somn pe noapte pentru a se simți cel mai bine. Sănătatea somnului dumneavoastră și a câinelui dumneavoastră este importantă atât pentru dumneavoastră, cât și pentru câine.