Sari la conținut
Home » Probleme comune de sănătate pentru porcușorul de Guineea. Ce poți face pentru a-i crește speranța de viață

Probleme comune de sănătate pentru porcușorul de Guineea. Ce poți face pentru a-i crește speranța de viață

doi porcușori de Guineea; sursă foto: fera.ro

Porcușorii de Guineea, cunoscuți și sub numele de cavies, sunt mamifere docile, ușor de manevrat și iubitoare, care pot fi animale de companie fantastice. Înrudiți cu capibara și mara, sunt unul dintre tipurile de rozătoare mai mari. Porcușorii de Guineea sălbatici încă mai umblă liberi în America de Sud.

porcuțor de Guineea; sursă foto: E-vet.ro
porcuțor de Guineea; sursă foto: E-vet.ro

Deși pot fi animale de companie minunate, este important să efectuați cercetări cu privire la această specie înainte de a aduce unul acasă. Porcușorii de Guineea necesită o dietă specifică, o locuință construită cu grijă și au nevoi medicale unice.

Cât trăiește porcușorul de Guineea

Porcușorul de Guineea trăiește în medie 5-7 ani, dar unii au trăit mult mai mult. De fapt, conform Cărții Guinness a Recordurilor, cel mai bătrân avea aproape 15 ani! Mai frecvent, porcușorii de Guineea domestici trăiesc în medie 5 ani. În sălbăticie trăiesc de obicei 1-4 ani, deoarece sunt o specie de pradă comună și trăiesc în medii uneori dure.

Porcușorii de Guineea masculi sunt numiți mistreți, în timp ce femelele sunt numite scroafe. Porcușorii de Guineea au un ciclu de viață unic și rapid. Gestația durează în medie 68 de zile, iar media este de 4 pui pe fătărie, dar au fost înregistrate fătări de peste 10 pui. Puii se nasc cu ochii deschiși și sunt înțărcați la 21 de zile.

Mistreții sunt complet maturi la vârsta de 3-4 luni, dar pot manifesta un comportament masculin mult mai devreme.
Scroafele sunt complet mature la vârsta de 6-8 luni, dar pot rămâne gestante mai devreme. Porcușorii de Guineea sunt considerați seniori la vârsta de 3 ani și prezintă adesea semne de îmbătrânire sau boli cronice.

Probleme de sănătate frecvente

Una dintre cele mai importante probleme medicale pentru scroafe se referă la potențialul de reproducere. Pelvisul  fuzionează între 9 și 12 luni. Prin urmare, scroafa trebuie să fie împerecheată înainte ca pelvisul să se închidă sau puii să nu poată încăpea prin canalul de naștere.

Mulțe femele mor în timpul procesului de naștere, așa că este mai bine să lăsați reproducerea în seama crescătorilor profesioniști și a veterinarilor cu experiență. De asemenea, este important să nu țineți împreună animale intacte (care nu au fost sterilizate sau castrate). Rasa fără păr, numită cobai slab, are o durată medie de viață de 7-8 ani, în timp ce unii cu păr mai lung au o medie de doar 4 ani.

Cum poți crește speranța de viață a porsușorului de Guineea?

Genele joacă un rol în speranța de viață a porcușorilor de Guineea. În timp ce multe animale de companie cobai sunt salvate sau adoptate, dacă achiziționați un porcușor de la un crescător, ați putea dori să întrebați cât de mult trăiesc de obicei liniile lor.

doi porcușori de Guineea; sursă foto: fera.ro
doi porcușori de Guineea; sursă foto: fera.ro

Genetica speranței de viață, deși este importantă și fascinantă de cercetat, reprezintă doar o mică parte din puzzle pentru a păstra porcușorii de Guineea fericiți și sănătoși pentru o perioadă lungă de timp. Iată câteva sfaturi de urmat pentru părinții porcușorilor de guineea care doresc ce este mai bun pentru animalul lor de companie:

Hrăniți-l cu cantități nelimitate de fân de iarbă de înaltă calitate pe lângă mai multe legume și peleți de calitate superioară pentru porcușorul de Guineea zilnic; Oferiți mai multe alimente prin rotație (cu precauție pentru a nu provoca tulburări de stomac);

Cântărește-ți porcușorul de Guineea săptămânal pentru a monitoriza îndeaproape schimbările; Duceți-vă porcușorul de Guineea la veterinar la fiecare 6-12 luni; După ce porcușorul de Guineea împlinește 3 ani, asigurați-vă că medicul veterinar verifică analizele de sânge la fiecare 6-12 luni; Suplimentați cu tablete de vitamina C, potrivit petmd.com.