Sari la conținut
Home » Nu ignora semnele ascunse ale năpârlirii animalului de companie! Se pot ascunde probleme medicale grave

Nu ignora semnele ascunse ale năpârlirii animalului de companie! Se pot ascunde probleme medicale grave

  • de
animalului de companie

Nu ignora semnele ascunse ale năpârlirii animalului de companie! Se pot ascunde probleme medicale grave.

Procesul năpârlirii este normal în majoritatea timpului, însă ai grijă la unele semne ascunse!

Năpârlirea este un coșmar pentru stăpâni și o plăcere pentru animalele de companie. Schimbarea de sezon a blănii, pielii sau a penelor este caracteristică practic pentru toate animalele și păsările. Câinii și pisicile, de regulă năpârlesc de două ori pe an. Animalele ținute exclusiv în interior năpârlesc în general pe toată perioada anului deoarece sunt prea puțin influențate de ciclul anotimpurilor.

O blană lucioasă şi deasă este semnul unui animal sănătos şi curat. Dacă prietenul tău patruped îşi pierde blana frumoasă, iar în zonele rămase libere pielea se înroşeşte, se impune o vizită la veterinar. De vină ar putea fi hrana veche, alergia la anumite alimente sau afecţiuni interne grave, pentru care este nevoie de analize medicale.

Simptomele alarmante:

  •  părul vechi cade, fără să crească fire noi de blană;
  • pielea se înroşeşte;
  •  animalul se scarpină des şi dă semne de nervozitate;
  • blana se desprinde în smocuri mari numai pe numite zone.

Examinează cu atenţie blana şi pielea animalului tău, să nu aibă purici, dacă a luat contact cu animale fără stăpân. Alergia la saliva puricilor poate declanşa năpârlirea excesivă. De asemenea, infecţia cu stafilococi sau cu dermatofiţi poate duce la pierderea blănii.

Dacă apar pete roşii, rotunde, în zonele fără păr, poate fi vorba de o ciupercă de piele. Toate aceste afecţiuni ale pielii pot fi uşor de diagnosticat de către veterinar şi necesită un tratament de durată pentru vindecare.

Afecţiuni interne dintre cele mai frecvente boli ale câinelui sau ale pisicii care se manifestă prin năpârlirea excesivă se numără afecţiunile ficatului. Lipsa vitaminelor A, B2 sau PP din alimentaţia animalului tău poate duce la pierderea blănii.

Căderea firelor de blană îndeosebi de la nivelul trunchiului şi a membrelor posterioare trădează o dereglare a tiroidei. Insuficienţa renală sau diskinezia biliară se manifestă şi ele prin pierderea blănii încă din prima etapă a bolii.

Analizele medicale regulate te vor ajuta să previi afecţiunile grave. Plimbările în aer liber, hrana echilibrată şi periajul sunt esenţiale pentru sănătatea animalului tău şi pentru o blană frumoasă.