Sari la conținut
Home » Premieră pe Lacul Morii din București! A fost văzută o specie comună în America de Nord

Premieră pe Lacul Morii din București! A fost văzută o specie comună în America de Nord

  • de

Premieră pe Lacul Morii din București! A fost văzută o specie comună în America de Nord.

Un pescăruș sur mare a fost fotografiat pe Lacul Morii din Capitală!

Potrivit Mediafax, pescărușul sur mare (Larus delawarensis) este specie nouă în avifauna din România și a fost fotografiat pe 23 ianuarie de Helen Beatrice Sforaru, voluntar al Societății Ornitologice Române (SOR) pe Lacul Morii din Capitală.

Pescărușul sur mare este un pescăruș de talie medie, caracteristice pentru adult fiind banda neagră, distinctă peste cioc (de unde și denumirea în engleză a speciei Ring-billed Gull), ochii cu irisul gălbui și inelul orbital roșu, picioarele galben-verzui, penajul alb pe cap, corp și coadă, mantaua și aripile gri.

De la debutul iernii și până acum au fost observate și raportate pe Lacul Morii câteva specii rare: rața de ghețuri, rața catifelată, rața sunătoare, rața moțată, cufundar polar, cufundar mic, ferestraș mic, pescăruș argintiu, acestea pe lângă „banalele” rațe cu cap castaniu, corcodei cu gât roșu, corcodei mari, corcodei mici, corcodei cu gât negru, lebede de vară, sutele de lișițe și miile de pescăruși râzători și pescăruși cu picioare galbene:

„După o zi agitată, am zis să mă relaxez puțin, am plecat de acasă cu gândul să trec prin Herăstrau și, pe drum, m-am sucit. Am mers direct pe Morii, ceva îmi redirecționa pașii într-acolo. Am traversat Parcul Crângași și am urcat pe dig, primele păsări observate… grămada de lișite, ceva pescăruși și rațe mari. Am scanat (între ghilimele) sutele de pescăruși și, după, am început să mă uit după păsări mici. Către apus am mers iar pe insulă și am început să mai trec încă odată prin obiectiv pescărușii. Seara am ajuns acasă și am dat la verificat (pe un grup specializat – n.r.) ce îmi părea mie mai deosebit. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit mesaje de felicitare de la Lou Bertalan (expert în identificarea speciilor de pescăruși – n.r.), căruia îi mulțumesc pentru ajutorul oferit la identificarea speciilor de pescăruși. Surpriza a fost acest exemplar de pescăruș sur mare (Larus delawarensis), observat pentru prima dată pe teritoriul țării noastre”, a spus Helen Beatrice Sforaru, pe contul ei de Facebook, despre descoperirea sa.

Exemplarul aparține unei specii de pescăruș comune în America de Nord, însă de la începutul anilor ‘70 tot mai multe exemplare sunt frecvent observate în vestul Europei, în special în insulele britanice:

„Pare a fi un comportament obișnuit la această specie, cel de a reveni în aceleași locuri. Avem exemplul unui pescăruș sur mare, observat, capturat și inelat în Polonia în 2005 , a cărui prezență a fost raportată în aceeași zonă în următorii ani”, spune biologul Ciprian Fântână, directorul de Conservare al SOR.