Sari la conținut
Home » Povestea emoționantă a celor trei câini salvați de pe Titanic. Femeia care a stat alături de prietenul ei până în ultima clipă

Povestea emoționantă a celor trei câini salvați de pe Titanic. Femeia care a stat alături de prietenul ei până în ultima clipă

sursă foto: RSVP

Ce știi despre câinii de pe Titanic? În urmă cu mai bine de 100 de ani, a avut loc unul dintre cele mai tragice și, cu siguranță, cele mai faimoase naufragii din istorie. Cu puțin timp înainte de miezul nopții, pe 14 aprilie 1912, R.M.S. Titanic a lovit un iceberg și s-a scufundat în Oceanul Atlantic în primele ore ale zilei de 15 aprilie. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața.

sursă foto the bark.com
căpitanul Smith si cainele său; sursă foto the bark.com

Titanicul a pornit la 10 aprilie 1912 din Southampton, Anglia. Ceea ce mulți nu știu, însă, este că atunci când Titanicul și-a început călătoria, la bord se aflau cel puțin 12 câini. Toți cățeii însoțeau pasagerii de la clasa întâi în călătoria spre New York. Dintre cei 12, doar 3 au supraviețuit.

Cei trei câini care au supraviețuit pe Titanic

Primul, Lady, o tânără Pomeranian, a reușit să ajungă pe barca de salvare împreună cu stăpâna ei, Margaret Bechstein Hays. Hays a înfășurat-o pe Lady într-o pătură în timp ce se urca pe barca de salvare. Acest lucru ar fi determinat un alt pasager să glumească: „Oh, cred că ar trebui să-i punem și cățelușului un colac de salvare”.

Un al doilea Pomeranian aparținând magnatului din industria textilă Martin Rothschild și soției sale, Elizabeth Jane Anne, a reușit să scape de pe Titanic. Elizabeth Jane Anne a strecurat câinele în barca de salvare nr. 6. Din păcate, Martin nu a supraviețuit.

sursă foto: pinterest
caini care au fost salvați; sursă foto: pinterest

Ultimul câine despre care se știe că a coborât de pe Titanicul care se scufunda a aparținut moștenitorului editurii Henry S. Harper de la Harper & Row și soției sale, Myna. Sun Yat-Sen, un pechinez, s-a alăturat familiei Harper și interpretului lor pe barca de salvare.

Marele Danez un pomeranian și un pechinez au fost salvați

Despre câinii care și-au pierdut viața în tragedia de pe Titanic se știe foarte puțin. Se știe că au murit un Fox Terrier și un Bulldog francez (numit Gamin de Pycombe).

Dintre cei nouă câini care au murit, doi au aparținut lui William Ernest Carter, un important industriaș de cărbune din Philadelphia. Carter le-a spus copiilor săi, Lucy și Billy, că Airedale Terrier și Cavalier King Charles Spaniel vor fi bine, în timp ce copiii se urcau în barca de salvare. Din nefericire, câinii nu au supraviețuit, iar familia avea să fie despăgubită mai târziu printr-un acord de asigurare în valoare totală de 300 de dolari.

Unul dintre câinii care au pierit a fost iubitul Marele Danez al pasagerului de la clasa întâi, Ann Elizabeth Isham. Isham l-a implorat pe căpitanul bărcii de salvare să îi permită să își aducă câinele la bord, dar cererile sale au fost refuzate din cauza dimensiunii mari a câinelui. Isham, tulburată, a refuzat să urce la bordul bărcii de salvare, alegând să rămână în spate, în cuștile pentru câini, alături de cel mai bun prieten al ei.

sursă foto: dog tag art
sursă foto: dog tag art

Unele rapoarte sugerează că o navă de recuperare Interesul reînnoit față de Titanic a stârnit o altă tragedie-navă a găsit trupul lui Isham câteva zile mai târziu, iar brațele ei înghețate încă îl strângeau într-o ultimă îmbrățișare pe câinele pe care îl adora.
J. Joseph Edgette este profesor la Universitatea Widener și curator al expoziției centenare a universității despre Titanic. Acesta a fost deosebit de emoționat de poveștile câinilor de la bordul navei nefericite.

„Există o legătură atât de specială între oameni și animalele lor de companie”, a declarat Edgette într-un comunicat de presă în 2012. „Pentru mulți, aceștia sunt considerați ca fiind membri ai familiei”.

În 2023, un submersibil privat – aflat într-o expediție pentru a vizita epava Titanicului – a lăsat cinci persoane dispărute și care au nevoie de salvare. Prezentată ca o șansă de a „deveni unul dintre puținii care pot vedea Titanicul cu proprii ochi”, de către operatorul submarinului Titanic, OceanGate Expeditions, pasagerii au fost taxați cu 250.000 de dolari pentru a-și rezerva locul, potrivit dogtime.com.