Planta adorată de pisici. Cătușnică sau „iarba-mâței”, un drog ușor pentru pisici. Pe unele le liniștește, iar pe altele le stimulează. Un nou studiu publicat în Science Advances explică ce proprietăți benefice are această iarbă pentru ele.Cătușnică (catnip) e numită de fapt menta pisicii sau Nepeta cataria. Este o plantă din familia mentei. Anterior, cercetătorii au stability că a evoluat să aibă un miros atât de pătrunzător pentru a respinge insectele care ar vrea să o mănânce. Mirosul provine de la substanța chimică numită nepetalactonă.Inhalarea acestei substanțe le face pe simpaticele blănoase să fie afectate de plante. De aceea, uneori, felinele se freacă sau se rostologesc pe podea cu planta între labe.Cercetătorii au analizat istoria evoluționară a nepetalactonei. După ce au desfășurat analize genetice pe plantă, echipa a descoperit că de-a lungul evoluției sale plante a ajuns să producă substanța nu doar o dată, ci de două ori.Acest lucru înseamnă că strămoșii plantei au încetat să mai producă substanța la un moment dat, iar apoi au evoluat din nou pentru a produce substanța chimică, scrie Inverse.Cercetătorii scriu că acesta este un exemplu de „evoluție repetată”. În timp ce nepetalactona are aceeași structură ca alte molecule ce produc miros în familia de mentă, există și câteva diferențe cheie.

Din acest motiv, cătușnică îți înnebunește pisica, iar menta nu

Cercetătorul Benjamin Lichman de la Universitatea York spune că echipa sa „a descoperit o serie de enzime neobișnuite” care sunt responsabile pentru producerea de nepetalactonă.„Aceste enzime nu se găsesc în alte specii de plante înrudite și au evoluat în mod unic la cătușnică”, explică Lichman.Alte tipuri de mentă produc chimicale care sunt formate doar dintr-o singură enzimă. Dar cătușnica folosește o doză dublă. Una dintre enzime activează un compus pe care a doua enzimă îl procesează.

De ce le face cătușnica pe feline să-și piardă mințile?

Cătușnica nu este de fapt un drog. Dar de ce au pisicile o astfel de reacție la această plantă?În spatele atracției stă la bază mirosul puternic pe care cătușnica a evoluat de mai multe ori ca să-l producă. Chimicalele cu miros puternic țintesc spre receptorii din țesutul pisicilor, în apropiere de nas. Apoi activează aceleași căi neuronale precum feromonii sexuali.

Animalzoo.ro Vreti sa primiti notificari cu ultimele stiri? Nu Da