Sari la conținut
Home » Silver Vine versus Iarba mâței

Silver Vine versus Iarba mâței

Silver Vine versus Iarba mâței

Silver Vine versus Iarba mâței. Planta Silver Vine, cunoscută și sub numele de Kiwi cu ramuri argintii, este o specie de kiwi originară din regiunile muntoase din China, Japonia și Rusia. Această plantă face parte din familia kiwi (Actinidiaceae)

Este numită astfel datorită semnelor alb-argintii de pe frunzele sale. De asemenea, este important de menționat că Kiwi cu ramuri argintii este o plantă dioică. Ceea ce înseamnă că fiecare plantă este fie masculină, fie feminină. Spre deosebire de majoritatea plantelor care sunt monoice. Au atât flori masculine, cât și feminine pe aceeași plantă.

Silver Vine versus Iarba mâței

Această plantă produce fructe portocalii în formă de ou, care sunt comestibile și apar în mod obișnuit în octombrie și noiembrie. Aceste fructe conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, de până la cinci ori mai multă decât coacăzele negre.

Kiwi cu ramuri argintii este, de asemenea, utilizat în medicina alternativă, fiind considerat o plantă medicinală. Trebuie menționat că frunzele sale pot avea un efect ușor halucinogen la oameni în cantități mari.

Ce efecte are planta Silver Vine asupra pisicilor? Efectele acestei plante asupra pisicilor sunt similare celor produse de Iarba mâței și pot include:

  1. Sedare: Pisicile pot deveni mai relaxate și somnolente după interacțiunea cu planta.
  2. Hiperactivitate: Unele pisici devin mai active și jucăușe.
  3. Rostogolire și lins: Pisicile pot manifesta comportamente de răsucire sau lins în timpul interacțiunii cu planta.

Efectele încep imediat după contactul cu planta și se pot menține timp de aproximativ 30 de minute. Reacția pisicilor la mirosul acestei plante este cunoscută în Japonia sub numele de „dansul matatabi”, în care unele pisici se mișcă pe podea într-un mod neobișnuit și jucăuș.

Studiile arată că aproape 80% dintre pisici reacționează la Silver Vine

Conform cercetărilor de la Universitatea Harvard, unul dintre ingredientele active din Kiwi cu ramuri argintii, este nepetalactolul. Acesta activează centrul de recompense și plăcere din creierul pisicilor. Acest lucru este comparabil cu reacția sistemului opioid la morfină la oameni, deși planta în sine nu creează dependență la pisici.

Studiile arată că aproape 80% dintre pisici reacționează la Silver Vine, în comparație cu 68% dintre pisicile care reacționează la Iarba mâței (catnip). Aproximativ 75% dintre pisicile care nu reacționează la Iarba mâței (catnip) reacționează la Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine).

Există excepții, cum ar fi pisoi cu vârsta sub 8 luni și pisicile gestante, care pot avea reacții mai puțin pronunțate sau deloc la această plantă, deși motivul exact nu este clar.

Atât Iarba mâței (catnip) cât și Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine) produc substanțe chimice numite alomoni, care provoacă reacții la pisici prin miros, și nu prin ingerare.

Nepetalactona este ingredientul activ din Iarba mâței, în timp ce Kiwi cu ramuri argintii (Silver Vine) conține mai multe substanțe similare nepetalactonei, cum ar fi actinidina și dihidroactinidiolida, care contribuie la reacția pisicilor la această plantă, conform e-vet.ro.