Sari la conținut
Home » Pisicile sunt daltoniste? Culori pe care nu le distinge

Pisicile sunt daltoniste? Culori pe care nu le distinge

Pisica se odihnește

Te-ai întrebat vreodată cum văd pisicile lumea noastră? Acuratețea uimitoare cu care se năpustesc ne arată că prietenii noștri felini sunt maeștri în detectarea mișcărilor și a țintelor.

Dar culoarea jucăriei lor preferate are vreo importanță? Iată adevărul despre faptul că pisicile sunt cu adevărat daltoniști.

felină care se uită în oglindă; sursă foto: playtech.ro
felină care se uită în oglindă; sursă foto: playtech.ro

Pisicile văd doar alb și negru?

Nu. Pisicile pot vedea cu siguranță unele culori. Dar, gama lor de culori, în comparație cu cea a oamenilor, este mai puțin vibrantă și mai pastelată. Acest lucru ne aduce la întrebarea ce culori pot vedea de fapt prietenii noștri felini. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să cunoaștem mai întâi câteva informații despre culori în general.

Oamenii au, de fapt, o viziune cromatică excelentă în comparație cu majoritatea celorlalte mamifere. Vederea culorilor se bazează pe neuronii speciali din retina ochiului, celule sensibile la culoare numite „conuri”.

Pisica lenevește; sursă foto: descopera.ro
descopera.ro

Oamenii au trei tipuri de celule conice (și aproximativ 12 la sută dintre femei au patru tipuri), în timp ce pisicile au doar două tipuri. De asemenea, avem de aproximativ 10 ori mai multe conuri în ochi decât pisicile.

Acest lucru ne permite să vedem o lume mult mai colorată. Până la un milion de culori pentru noi, cei care avem trei tipuri de celule conice. Și până la 10 milioane pentru femeile care au patru tipuri de conuri.

Ce culori vede și ce culori nu vede pisica

Deoarece pisicile sunt dicromate (cuvântul științific pentru animalele cu vedere cu doi conuri).Văzul lor ar putea fi comparat cu unele varietăți de dicromatism, numit și daltonism, la oameni. Aceasta include daltonismul familiar roșu/grișor, care este cel mai frecvent la oameni.

Deci, ce înseamnă toate acestea? Pentru a fi concis, unii oameni de știință cred că vederea pisicilor este limitată la nuanțe de: Albastru; Gri; Verde; Galben

Deși nu putem fi 100% siguri de ce nuanțe se pot bucura pisicile noastre, au fost efectuate suficiente cercetări pe această temă pentru a argumenta în mod convingător că pisicile sunt asemănătoare cu oamenii cu daltonism roșu-verde. Și deoarece conurile unei pisici sunt mai sensibile la lungimile de undă care sunt albastre și galbene, culorile specifice pe care vor avea probleme în a le vedea tind să fie nuanțe: Roșu; Portocaliu; Maro

De unde știm că pisicile pot vedea culorile?

Vederea culorilor de către pisici a fost studiată în cel puțin două moduri. Oamenii de știință au fost foarte isteți. Au folosit cea mai irezistibilă momeală pentru pisici: indicatoare laser cu LED. Folosind LED-uri de o singură culoare, un studiu a testat răspunsurile pisicilor la culoare.

Concluzia lor? Pisicile au un decalaj în vederea culorilor în jurul valorii de 505 nanometri (verde strălucitor), ceea ce le face un model destul de precis pentru daltonismul roșu-verde la oameni. Desigur, oamenii de știință s-au uitat și la ochii pisicilor și au numărat numărul de celule conice (receptori de culoare) și de celule baston (receptori de lumină).

Deși numărul și varietatea celulelor conice sunt limitate în ochii pisicilor, acestea excelează atunci când vine vorba de celulele bastonașului care recepționează lumina, potrivit rover.com.