Sari la conținut
Home » Pisicile și lumea lor fascinantă. Motivul pentru care mustăciosele sunt mai „speciale” decât restul viețuitoarelor

Pisicile și lumea lor fascinantă. Motivul pentru care mustăciosele sunt mai „speciale” decât restul viețuitoarelor

pisica ragdoll; sursă foto: animalepierdute.ro

Pisicile au o „a treia pleoapă”  care se numește, de fapt, membrana nicitantă, explică Amber Carter, medic veterinar certificat pentru feline. Această structură subțire este situată la cantul medial al ochiului, partea interioară cea mai apropiată de nas.

La o pisică sănătoasă, ar trebui să vedeți cea de-a treia pleoapă doar ca o fantă mică, în formă de semilună, în colțul ochilor, spune Dr. Carter. Cu toate acestea, unele pisici se pot confrunta cu probleme medicale care fac ca cea de-a treia pleoapă să iasă în evidență.

De ce au pisicile o a treia pleoapă?

Pisicile nu sunt singurele animale care au membrane nictitante. Câinii, păsările și reptilele au și ele o a treia pleoapă.

Experții cred că a treia pleoapă a pisicii are două scopuri principale: Protecția împotriva zgârieturilor

Pleoapele externe ale pisicii se închid peste ochi pe verticală, dar a treia pleoapă se închide pe diagonală. Aceasta „mătură” ochii pisicii dintr-un alt unghi, un pic ca un ștergător de parbriz, pentru a îndepărta murdăria și resturile de pe ochi. Acest lucru oferă un strat suplimentar de protecție pentru ochii pisicii dumneavoastră, astfel încât aceștia să nu se zgârie la fel de ușor.

Umiditate suplimentară

A treia pleoapă conține, de asemenea, o glandă lacrimală care ajută la umezirea ochilor pisicii dumneavoastră. De fapt, experții estimează că această pleoapă produce aproximativ 30% din toate lacrimile din ochii pisicii dumneavoastră. Pisicile care nu au o a treia pleoapă se pot confrunta cu probleme precum ochiul uscat cronic.

Cum funcționează ochii unei pisici?

Din punct de vedere structural, ochii unei pisici funcționează în mod similar cu ochii unui om. Când lumina atinge ochiul, trece mai întâi prin cornee. Acesta este stratul exterior transparent, în formă de cupolă, care ajută ochiul să se concentreze.

O parte din lumină intră în ochi prin pupilă. Aceasta este deschiderea neagră. Irisul, care este partea colorată a ochiului pisicii dumneavoastră, poate mări sau micșora pupila pentru a ajusta cantitatea de lumină care intră prin ea. După aceea, lumina trece prin cristalin. Acesta este stratul transparent din interiorul ochiului care ajută corneea să se focalizeze.

În cele din urmă, lumina atinge retina. Acest strat din partea din spate a ochiului transformă lumina în semnale electrice. Aceste semnale călătoresc prin nervul optic și ajung în creier, unde pisica dumneavoastră le interpretează.

Ce face ca ochiul pisicii să fie special?

Bineînțeles, ochii pisicii au câteva bonusuri suplimentare pe care oamenii nu le au. Pisicile sunt crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt active în principal în timpul orelor de dimineață și de seară. Așadar, au câteva trăsături unice care le oferă un avantaj optic în mediile cu lumină slabă.

Unele dintre aceste trăsături unice includ:

Vedere în condiții de lumină scăzută: Atât pisicile, cât și oamenii au celule bastonaș în retină. Aceste celule ajută la vederea periferică și la vederea în condiții de lumină slabă. Însă pisicile au de 6-8 ori mai multe celule bastonașe decât oamenii. Acest lucru nu le conferă o vedere nocturnă, dar le poate ajuta să vadă mai clar în condiții de întuneric.

Ochi reflectorizanți: Ochii pisicilor au o altă structură unică, absentă la ochii oamenilor: tapetum lucidum. Această structură asemănătoare unei oglinzi din spatele retinei unei pisici reflectă lumina înapoi în ochi, ajutând pisicile să vadă mai clar noaptea. S-ar putea să o recunoașteți sub forma „ochilor fantomă” galben-verzi strălucitori care vă privesc într-o cameră întunecată.

Pot pisicile să clipească cu a treia pleoapă?

Pupile verticale: Pupilele în formă de fantă ale pisicii fac mai mult decât să le facă să pară îngâmfate. Ele controlează cantitatea de lumină pe care ochii pisicii o absorb și pot ajuta animalul de companie să vadă mai multe detalii atunci când vânează.

De fapt, pupilele pisicilor se pot dilata de 10-15 ori mai mult decât cele umane. Aceste caracteristici, combinate cu cea de-a treia pleoapă care oferă protecție suplimentară și umiditate, ajută pisicile să se dezvolte ca vânători în condiții de lumină slabă. Nu e de mirare că îți pot găsi și ataca picioarele la 3 dimineața!

Nu! Pisicile nu au niciun control independent asupra celei de-a treia pleoape, explică Dr. Carter, iar clipitul acesteia este un răspuns total pasiv. De asemenea, această pleoapă se poate închide automat dacă ceva apasă pe pleoapa superioară a pisicii. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchii care contractă cea de-a treia pleoapă sunt legați de sistemul nervos simpatic, care declanșează răspunsul de „luptă sau fugi”.

De ce pot vedea a treia pleoapă a pisicii mele?

Dr. Carter spune că, de obicei, nu ar trebui să puteți observa a treia pleoapă a pisicii decât dacă o căutați. Acestea fiind spuse, unele afecțiuni medicale pot face ca cea de-a treia pleoapă să iasă în mod vizibil în evidență, inclusiv:
Sindromul Horner este o colecție de simptome cauzate de afectarea sistemului nervos simpatic.

Pe lângă o a treia pleoapă ridicată, pisica dvs. poate avea, de asemenea:
Pupile constrânse; Pleoape principale căzute; Retragere a globilor oculari.

Deși aceste semne pot părea puțin înfricoșătoare, sindromul Horner nu provoacă durere pisicii dumneavoastră și nu îi afectează vederea. De fapt, nici măcar nu este nevoie să îl tratați, deși, în unele cazuri, un medic veterinar sau un oftalmolog veterinar poate prescrie picături pentru ochi cu fenilefrină pentru a ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Glanda lacrimală din interiorul celei de-a treia pleoape a pisicii dumneavoastră este ținută în poziție de fibre de țesut. Dar, uneori, fibrele individuale slăbesc, ceea ce face ca glanda să cadă în jos. Glanda lacrimală are o culoare roșiatică, așa că, atunci când iese în afară, se numește „ochi de cireșe”.

Dacă pisica dumneavoastră are ochi de cireșe, un medic veterinar sau un oftalmolog veterinar poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a readuce glanda proeminentă la locul ei.

Alte cauze

În plus, cea de-a treia pleoapă poate să iasă în afară ca urmare a unor probleme de sănătate care nu au legătură cu ochii, cum ar fi tetanosul sau infecțiile parazitare. Dr. Carter mai spune că și pisicile care se confruntă cu dureri, fie în ochi, fie în altă parte a corpului, pot avea, de asemenea, pleoapele proeminente.

Așadar, dacă observați ceva în neregulă la ochii pisicii dumneavoastră, o consultație la un veterinar v-ar putea ajuta să descoperiți orice cauză subiacentă și să vă ajutați pisica să se simtă din nou ca înainte.

Cu toate acestea, dacă observați o a treia pleoapă proeminentă la pisica dumneavoastră sau orice alte simptome neobișnuite, este o idee bună să faceți o programare la un veterinar cât mai curând posibil. Medicul veterinar vă poate ajuta să identificați cu exactitate cauza schimbărilor din ochii pisicii dumneavoastră și să excludeți orice afecțiune gravă, potrivit rover.com.