Sari la conținut
Home » Pisicile sau câinii? Care animal este mai afectuos

Pisicile sau câinii? Care animal este mai afectuos

Cum își manifestă pisica afecțiunea?Pisică adorabilă care se alintă; sursă foto: knoxnews.com

Pisicile au obținut o victorie la limită în fața câinilor în cadrul conscursului pentru animalul de companie al anului 2020. La urma urmei, câinii sunt cei care poartă porecla „Cel mai bun prieten al omului”.

Iubitorii de animale care au o predilecție pentru câini au caracterizat de mult timp pisicile ca fiind distante și de-a dreptul neprietenoase în cel mai rău caz.

Familie cu pisici sursă foto: Letticia Massari; pexels.com
O familie fericită și pisicile ei; sursă foto: Letticia Massari; pexels.com și bebeluș

Pisicile preferă anumiți oameni

Două studii recente sugerează că pisicile ar putea fi mult mai afectuoase decât credem noi. Primul studiu, condus de Dr. Krysten Vitale indică faptul că felinele simt afecțiunea la fel de mult precum câinii.

Cel de-al doilea le dă dreptate iubitorilor de pisici de pretutindeni. Conduși de Dr. Karen McComb, cercetătorii au găsit dovezi că clipitul și îngustarea ochilor pot ajuta părinții de pisici să formeze legături și chiar să comunice cu animalele de companie iubite.

Dr. Vitale și autorii primului studiu remarcă faptul că pisicile au primit istoric mai puțină atenție din partea comunității științifice decât câinii. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că numărul pisicilor este mai mare decât cel al câinilor de companie la nivel mondial.

Ce înseamnă test de bază sigur

„În ciuda numărului mai mic de studii, cercetările sugerează că este posibil să subestimăm abilitățile socio-cognitive ale pisicilor”. Dr. Vitale și echipa sa și-au propus să răspundă dacă pisicile formează sau nu legături cu proprietarii și îngrijitorii lor. Studiile anterioare privind această întrebare au produs rezultate contradictorii.

Oamenii de știință au adunat în jur de 120 de pisici și stăpâni pentru a lua parte la un „test de bază sigură”. Acestea au început cu o pisică și stăpânii ei. Au intrat într-o cameră necunoscută și au rămas acolo împreună timp de două minute.

Ernest Miller Hemingway și una din pisicile sale sursă foto: pethelpful.com
sursă foto: pethelpful.com; Hemingway și una din pisicile sale

După această perioadă proprietarul a ieșit din cameră. Acesta s-a întors după două minute, iar cercetătorii au observat răspunsul animalului de companie. Pisicile care s-au întors întâmplător lângă stăpânii lor, continuând să se plimbe prin cameră, au fost considerate ca având un atașament sigur. În acest caz stăpânul este considerat ca fiind o „bază sigură”.

Pisicile formează legături stabile

Aproximativ două treimi dintre subiecți s-au dovedit a avea acest comportament. Restul au arătat semne de atașament nesigur. S-au agățat imediat de stăpânul lor sau l-au evitat complet. Aceste rezultate s-au potrivit îndeaproape cu cele obținute în urma experimentelor cu patrupezi și copii.

Apoi, jumătate dintre subiecți au participat la un curs de socializare și dresaj. Cu cealaltă jumătate servind drept grup de bază, cercetătorii au recreat experimentul inițial. Rezultatele au fost efectiv aceleași, sugerând că pisicile nu doar formează legături, ci și legături stabile.

Pisica se cuibărește în brațele companionului său uman; sursă foto: Getty Images
sursă foto: Getty Images

În New York Times, Dr. Mikel Delgado notează că studierea modului în care pisicile răspund la străini poate oferi o mai bună percepție a relației lor cu oamenii. Echipa de la Universitatea de Stat din Oregon intenționează să continue să exploreze aceste relații și să împărtășească descoperirile lor, potrivit petplace.com.

Cum să stați de vorbă cu pisicile dumneavoastră

De cele mai multe ori, nu trebuie să fii un om de știință în domeniul comportamentului canin pentru a ști dacă un câine își arată sau nu afecțiunea. Pisica este mult mai greu de citit. În timp ce oamenii de știință înțeleg cum comunică pisicile între ele, relațiile lor cu oamenii au rămas mai misterioase.

Dr. McComb și echipa sa cred că au găsit dovezi că pisicile își arată încrederea și afecțiunea față de oameni în același mod în care o fac față de alte pisici, prin clipiri lente. Pentru a-și testa ipoteza, Dr. McComb și echipa sa au efectuat o pereche de experimente cu feline din Marea Britanie.

Bărbat ține în brațe o ”mustăcioasă”; sursă foto: Dailypaws.com
Studiu despre bărbațiii care au pisici; sursă foto: Dailypaws.com

Le-au cerut proprietarilor să stea față în față cu pisicile lor și au înregistrat răspunsurile. Unii proprietari au clipit, alții nu. Pisicile erau mai predispuse să întoarcă o clipire decât să ofere una în mod spontan. Pentru cel de-al doilea experiment, cercetătorii s-au așezat ei înșiși în fața pisicii. Încă o dată, pisicile au răspuns mai des cu clipiri decât au clipit la oamenii cu expresii neutre.

Tsmin Humphrey, unul dintre ceilalți autori ai studiului, îi îndeamnă pe iubitorii de pisici să încerce să clipească lent cu propriile animale de companie. În timp ce contactul vizual direct le poate amenința, câteva clipiri lente le pot relaxa și implica.

„Încercați să vă îngustați ochii la ei așa cum ați face-o cu un zâmbet relaxat”, spune ea, „urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde”. Pisica ta ar trebui să răspundă cu aceeași monedă pentru a începe o conversație.