Sari la conținut
Home » Dresaj pozitiv: Educă-ți pisica să răspundă atunci când este strigată

Dresaj pozitiv: Educă-ți pisica să răspundă atunci când este strigată

pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul

Pisicile pot veni în fugă atunci când aud cum se deschide o pungă cu dulciuri sau când se deschide ușa dulapului cu mâncare, dar dacă vreți ca pisica dumneavoastră să vină la dumneavoastră atunci când o strigați pe nume?

Probabil că ați petrecut o bună parte din timp alegând un nume bun pentru pisica dumneavoastră, dar pentru ea un nume (chiar și cel perfect!) este doar un cuvânt până la proba contrarie. Așadar, cum poți învăța o pisică numele lor?

sursă foto: Getty Images
sursă foto: Getty Images

Cum să vă învățați pisica numele

Folosind metode de dresaj pozitiv, răbdare și consecvență, pisica dumneavoastră poate învăța că răspunsul la numele lor este recompensat și, prin urmare, va începe să facă acest lucru în mod repetat și fiabil.

Este un mit comun că pisicile, spre deosebire de câini, nu pot fi dresate. Este foarte adevărat că pisicile nu sunt doar câini mici, dar pisicile domestice au dezvoltat multe trăsături de-a lungul anilor în care au trăit în medii umane și pot fi foarte receptive la lucrul cu stăpânii lor.

S-a demonstrat că pisicile adulte își pot învăța propriile nume. Poate fi util pentru pisici să își cunoască numele, fie că este vorba de a le chema la cină, de a le liniști în timpul unei vizite la veterinar sau ca un avertisment atunci când lăbuțele curioase se îndreaptă spre pericol. Dresajul pisicilor folosind tehnici de întărire pozitivă este, de asemenea, un exercițiu de legătură plină de satisfacții atât pentru stăpân, cât și pentru pisică.

Cum să vă pregătiți pisica

Atunci când învățați numele unei pisici, puțină pregătire poate fi de ajutor. A vă pregăti pentru succes poate face toată diferența. Cel mai important, trebuie să vă asigurați că sunteți mulțumit de nume. Schimbarea numelui pisicii, inclusiv a poreclelor, poate fi derutantă pentru ea și va duce la lipsa de reacție. Nu trebuie să alegeți un nume nou, dar asigurați-vă că orice ați alege poate fi folosit în mod repetat și constant.

Un nume de una sau două silabe este cel mai bun, deoarece numele foarte lungi pot fi mai greu de învățat și este mai probabil să fie scurtate sau modificate într-un fel sau altul în timpul antrenamentului. Încercați să nu folosiți un nume prea asemănător cu cel al unui alt animal de companie (sau al unui membru al familiei) sau unul care sună ca un cuvânt de comandă. Sunteți în pană de inspirație? Consultați câteva idei grozave de nume.

Inițial, începeți sesiunile de antrenament într-o cameră liniștită, fără distrageri. Pe măsură ce pisica dvs. se obișnuiește să răspundă la numele lor, puteți adăuga unele elemente suplimentare, cum ar fi colegii de cameră felini sau canini, unele mirosuri sau sunete noi sau alte distrageri pentru a exersa răspunsul lor într-o serie de medii. Pentru începători, liniștea și calmul sunt cele mai bune.

Primul pas: luați in considerare comportamentul pisicii

Cel mai bun moment pentru dresaj este cu puțin înainte de ora de hrănire. Pisica va începe să se înfometeze și va fi foarte motivată să primească dulciuri, dar nu atât de înfometată încât să nu se poată concentra.

Cealaltă piesă cheie a pregătirii este să vă gândiți la personalitatea și comportamentul pisicii pentru a găsi ceea ce o motivează cel mai mult. Dacă este foarte orientată spre mâncare, atunci luați niște bunătăți super gustoase pe care să le folosiți ca recompensă în sesiunile de antrenament – poate niște ton, pui sau o bucată mică de brânză.

Cel mai important, trebuie să vă asigurați că sunteți mulțumit de nume. Schimbarea numelui pisicii, inclusiv a poreclelor, poate fi derutantă pentru ea și va duce la lipsa de reacție. Nu trebuie să alegeți un nume nou, dar asigurați-vă că orice ați alege poate fi folosit în mod repetat și constant.

Un nume de una sau două silabe este cel mai bun, deoarece numele foarte lungi pot fi mai greu de învățat și este mai probabil să fie scurtate sau modificate într-un fel sau altul în timpul antrenamentului. Încercați să nu folosiți un nume prea asemănător cu cel al unui alt animal de companie (sau al unui membru al familiei) sau unul care sună ca un cuvânt de comandă. Sunteți în pană de inspirație? Consultați câteva idei grozave de nume.

 

Inițial, începeți sesiunile de antrenament într-o cameră liniștită, fără distrageri. Pe măsură ce pisica se obișnuiește să răspundă la numele lor, puteți adăuga unele elemente suplimentare, cum ar fi colegii de cameră felini sau canini, unele mirosuri sau sunete noi sau alte distrageri pentru a exersa răspunsul lor într-o serie de medii. Pentru începători, liniștea și calmul sunt cele mai bune.

Cel mai bun moment pentru dresaj este cu puțin înainte de ora de hrănire. Pisica va începe să se înfometeze și va fi foarte motivată să primească dulciuri, dar nu atât de înfometată încât să nu se poată concentra.

Cealaltă piesă cheie a pregătirii este să vă gândiți la personalitatea și comportamentul pisicii pentru a găsi ceea ce o motivează cel mai mult. Dacă este foarte orientată spre mâncare, atunci luați niște bunătăți super gustoase pe care să le folosiți ca recompensă în sesiunile de antrenament.

Oferiți-i dulciuri mici și nu uitați să le adaptați consumul de hrană în consecință. Alte pisici sunt mai entuziasmate de jucării, cum ar fi o pană pe o sfoară sau o fugă după un laser pointer. Unele pot prefera afecțiunea fizică, cum ar fi o mângâiere sau o frecare a bărbiei. Această parte a temperamentului pisicii dumneavoastră este esențială pentru a ști cum să o motivați și să o recompensați cel mai bine.

5 pași simpli

Acum sunteți gata să începeți să vă învățați pisica numele lor. Urmați acești cinci pași simpli:

Luați pisica în zona liniștită pe care ați desemnat-o și plasați-o aproape de dumneavoastră – la aproximativ 1,5 metri. Când se instalează, spuneți-i numele cu o voce clară și luminoasă. Dacă se uită la dumneavoastră, spuneți „Da!” sau „Bravo!” pe un ton cald și vesel și dați-i imediat recompensa.

Atunci când întrerupe contactul vizual, faceți o pauză și apoi repetați-i numele. Când se uită la dumneavoastră, repetați lauda verbală și recompensa. Repetați de câteva ori și apoi lăsați pisica să se odihnească.
Repetați pașii 1 și 2 în următoarele câteva zile, menținând sesiunile scurte, dar frecvente, pentru a maximiza învățarea.

Când pisica se uită cu încredere atunci când o strigați pe nume, încercați să o faceți un pic mai greu. Așezați-o mai departe de dumneavoastră, încercați să alternați din picioare sau din poziția așezată și adăugați distrageri, cum ar fi o jucărie nouă sau un alt animal de companie în cameră. Adăugați aceste schimbări încet, pe parcursul mai multor sesiuni, pentru a nu vă copleși pisica.

Adăugați aceste schimbări încet, pe parcursul mai multor sesiuni, pentru a nu vă copleși pisica.
Odată ce pisica răspunde în mod fiabil la numele lor, puteți reduce frecvența recompenselor sau a activităților pozitive, uneori oferind doar laude verbale sau o mângâiere rapidă în loc de o recompensă de fiecare dată.

Rezolvarea problemelor

Dacă pisica pare că nu reușește să deprindă această abilitate, amintiți-vă că unele pisici vor avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a dezvolta acest răspuns. Acest lucru se poate datora temperamentului pisicii, vârstei sau poate că nu este interesată de recompensa pe care i-o oferiți.

Nu pedepsiți pisicile pentru că nu răspund și nu le repetați numele din ce în ce mai tare. Acest lucru nu va face decât să provoace stres și anxietate. Dați-le o pauză și încercați din nou altă dată – poate cu o recompensă diferită.

Mențineți sesiunile scurte și distractive. Amestecați recompensele, faceți o pauză pentru a vă juca sau încercați ceva complet diferit, cum ar fi dresajul cu clicker sau dresajul cu hamuri pentru pisici.

Aveți răbdare. O bună dresură necesită timp. Programați sesiuni frecvente și încercați să nu vă simțiți frustrați. Unele pisici vor deprinde această tehnică în câteva zile; altora le poate lua săptămâni.

Funcționează?

Dresajul cu recompense pozitive este o modalitate minunată de a interacționa cu pisica dumneavoastră și este potrivit pentru toate vârstele de pisici, de la pisoi până la pisici în vârstă! S-a demonstrat că este eficient în antrenarea pisicilor pentru sarcini noi.

Programați o scurtă sesiune de antrenament în fiecare zi. Acest lucru va ajuta cu adevărat pisica dvs. să se obișnuiască rapid. Nu vă pedepsiți pisica și nu vă frustrați. Dresajul necesită timp și răbdare
Fiți consecvent, folosind întotdeauna același nume. Acest lucru poate părea simplu, dar mulți proprietari de pisici folosesc o poreclă, o formă scurtă sau un nume afectuos pentru pisica lor, adesea interschimbabil. Acest lucru poate fi derutant pentru animalele noastre de companie.

Alegeți un moment pentru dresaj când pisica este alertă, dar calmă. Nu vă așteptați la rezultate bune dacă tocmai s-a trezit dintr-un pui de somn sau dacă este fixată pe un șoarece sau pe o altă pradă mică din curte. Nu exagerați cu mâncarea. Folosiți bucățele mici de hrană ca răsfăț și nu uitați să ajustați dieta obișnuită a pisicii dumneavoastră în mod corespunzător pentru a preveni supraalimentarea și obezitatea, potrivit cats.com.