Sari la conținut
Home » Pisicile care au făcut istorie. De la felina care a ajuns pe orbita Pământului până la prima mustăcioasă de la Casa Albă

Pisicile care au făcut istorie. De la felina care a ajuns pe orbita Pământului până la prima mustăcioasă de la Casa Albă

ai o pisică furăcioasă?Pisica care schiopateaza

Pisicile sunt cele mai populare animale de companie din întreaga lume. Ele au fost tovarășii oamenilor în ultimii 100.000 de ani, iar astăzi sunt în număr de aproximativ 96 de milioane numai în Statele Unite. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece, de-a lungul istoriei, pisicile au deținut statutul de zei și zeițe în Egiptul antic și au fost considerate protectoare ale rezervelor de hrană de către soldații romani care doreau să țină la distanță șobolanii.

Unele dintre principalele motive pentru popularitatea pisicilor în detrimentul câinilor sunt independența lor relativă, ușurința de întreținere și costurile reduse de întreținere. 

 1. Invincibilul Sam

Numele său original este necunoscut de când celebrul Bismarck, nava de luptă a Marinei Germaniei naziste pe care o numea casă, a fost scufundată în apele Oceanului Atlantic la 18 mai 1941. 

Sam invincibilul; sursă foto: pethelful.com
Unsinkable Sam, pisica care a servit și a supraviețuit pe trei nave care s-au scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sursă foto: pethelpful.com

Găsit plutind pe o  bucată de lemn și preluat de distrugătorul britanic HMS Cossack, a primit numele de Oscar. Numele a fost ales deoarece, în Codul internațional de semnale, litera „O” este folosită pentru „Man Overboard”. Alternativ, numele său a fost uneori scris „Oskar” de către colegii săi britanici de bord, deoarece, la urma urmei, era o pisică germană.

Oscar a servit la bordul navei Cossack până la 24 octombrie 1941, când a fost grav avariată de o torpilă a submarinului german U-563. 

Echipajul a fost transferat pe HMS Legion, iar echipajul a încercat să remorcheze Cossack-ul până la Gibraltar. În timpul acestui proces, însă, nava s-a scufundat pe 27 octombrie. În timp ce explozia inițială a ucis 159 de marinari, Oscar a supraviețuit și el acestui atac și a fost adus la țărm în Gibraltar.

Până atunci, numele acestei pisici de smoching rezistente a devenit „Unsinkable Sam”, iar el a fost transferat pe portavionul HMS Ark Royal, care, din întâmplare, fusese implicat în bătălia care a scufundat Bismarck cu câteva luni mai devreme. Cu toate acestea, ghinionul părea să îl urmeze pe Sam pe orice navă pe care naviga, iar Ark Royal a fost și el torpilat la 14 noiembrie 1941. De data aceasta de către U-81.

În timp ce portavionul era remorcat spre Gibraltar, s-a scufundat și el. Sam a fost găsit din nou agățat de o scândură plutitoare și salvat de o barcă cu motor.

Transferat pe HMS Lightning, Sam a fost dus la birourile guvernatorului din Gibraltar, unde a fost retras din serviciul pe mare.

 1. Hemingway și ale sale pisici polidactile

Cei care vizitează casa și muzeul Ernest Hemingway Home and Museum din Key West, Florida, vor întâlni fără îndoială cele peste 40 de pisici care numesc această casă impunătoare casa lor.

În ceea ce privește pisicile, acestea nu sunt obișnuite. Nu numai că își au reședința în casa celebrului autor, dar majoritatea prezintă și o afecțiune genetică numită polidactilie – având mai mult de cinci degete la mâini (labe) sau la picioare – care este moștenită de la o genă dominantă care poate apărea la mai multe specii.

sursă foto: pethelpful.com
sursă foto: pethelpful.com; Hemingway și una din pisicile sale

Polidactilia la pisici este comună doar la labele din față și afectează toate rasele, culorile și formele prietenilor noștri felini. Numite „pisici cu mănuși” de către marinari, ele erau preferate datorită percepției că sunt mai bune pentru șoareci, precum și că au un echilibru mai bun în timpul mărilor agitate.

sursă foto: pethelpful.com
pisicuță care suferă de polidactilie; sursă foto: pethelpful.com

De fapt, un căpitan de vas pe nume Stanley Dexter a fost cel care i-a făcut cadou pentru prima dată lui Hemingway, în anii 1930, Albă ca Zăpada, o pisicuță albă polidactilă. Albă ca Zăpada a reprodus prolific multe pisici mitten, care, la rândul lor, au adus multe alte pisici cu șase degete pe mica insulă Key West.

 1. Colonelul Miau care a deținut recordul mondial Guiness

Colonelul Meow, care a decedat la 29 ianuarie 2014, la vârsta de trei ani, a fost o pisică americană de rasă încrucișată Himalaya-Persiană care a deținut temporar recordul mondial Guinness 2014 pentru cea mai lungă blană. Blana sa era suficient de lungă încât necesita periere de până la trei ori pe zi.

A fost salvat de Seattle Persian and Himalayan Rescue Society și adoptat ulterior de „stăpâna” Anne Marie Avey, care a postat pe Facebook și Instagram videoclipuri și fotografii cu acest ghem de blană dulce, dar cu aspect furios.

sursă foto: pethelpful.com
sursă foto: pethelpful.com; pisicuța cu cea mai lungă blăniță

Din nefericire, și spre dezamăgirea fanilor săi și a stăpânei” Anne Marie Avey, Colonelul Miau a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace. A fost supus unei intervenții chirurgicale dificile și unei transfuzii de sânge. Din păcate, pe 30 ianuarie 2014, a decedat. Chiar și revista Time a raportat decesul colonelului Meow spunând: „Colonelul Meow, deținătorul recordului mondial Guinness pentru pisica cu cea mai lungă blană, a murit miercuri, iar internetul are inima frântă de labe. Avea 2 ani”.

 1. Președintele Lincoln și iubitele sale pisici

Când Prima Doamnă Mary Todd Lincoln a fost întrebată dacă soțul ei, președintele Statelor Unite, avea vreun hobby, ea a răspuns: „pisicile”. Dragostea sa pentru animale de companie și în special pentru pisici era binecunoscută în tot Washington D.C. Secretarul său al Trezoreriei, Mansell B. Fields, a scris în memoriile sale:

În lipsa câinelui său Fido, pe care l-a lăsat în Springfield, Illinois, după ce a fost ales președinte, Lincoln a primit în dar doi pisoi de la secretarul de stat William Seward. Tabby și Dixie, așa cum le-a numit, au fost complet răsfățate de președinte. 

Tabbie și Dixie, pisicile președintelui american Abraham Lincoln; sursă oto: pethelpful.com
Tabby și Dixie, pisicile președintelui american Abraham Lincoln; sursă oto: pethelpful.com

Odată văzut hrănind-o pe Tabby cu o lingură de aur în timpul unui dineu formal la Casa Albă, președintele Lincoln i-a spus soției sale stânjenite: „Dacă furculița de aur a fost destul de bună pentru fostul președinte James Buchanan, cred că este destul de bună pentru Tabby”.

 1. Cream Puff: Cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată

Născută pe 3 august 1967, Cream Puff a trăit până pe 6 august 2005, pentru un total de 38 de ani și 3 zile. Ea a fost înregistrată în 2010 în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată. Proprietarul ei, Jerry Perry din Austin, Texas, a mai avut o pisică, bunicul Rex Allen, care a trăit 34 de ani și două luni.

Creme Puff, cea mai bătrână pisică; sursă foto: pethelpful.com
Cream Puff, cea mai bătrână pisică; sursă foto: pethelpful.com

Acesta a murit în 1998 și a fost desemnat postum Pisica anului 1999 de către revista Cats & Kittens. Bunicul a fost, de asemenea, prezentat în Guinness World Record ca fiind cea mai bătrână pisică la acea vreme.

Dieta lui Creme Puff era compusă din hrană uscată pentru pisici, broccoli, ouă, curcan, șuncă și cafea cu frișcă. La fiecare două zile, primea câte o picătură de vin roșu, despre care proprietarul ei, Jake Perry, susținea că o ajută la circulație.

 1. Casper, pisica care se deplasează cu autobuzul

În orașul portuar Plymouth de pe coasta de sud a Devon, Anglia, locuia Casper, o pisică cu semne maro, negre și albe, cunoscută mai ales pentru că mergea cu autobuzul local până în centrul orașului și se întorcea la stația din apropierea locului unde locuia. Casper a devenit o asemenea senzație încât a apărut la BBC News, a fost subiectul unui editorial al publicației The Guardian și a fost scrisă o carte despre el, intitulată Casper the Commuting Cat de Susan Finden.

Adoptat de Susan Finden de la un centru de salvare a animalelor din Weymouth, Dorset, în 2002, a fost cunoscut sub numele de Morse, după numele inspectorului Morse, un serial de televiziune foarte popular la acea vreme. 

După adopție, a suferit o schimbare de nume atunci când Susan, noul om din viața lui, a observat că acesta continua să dispară. Gândindu-se la Casper the Friendly Ghost, ea l-a numit simplu: Casper.

Casper, pisica plimbăreață; sursă foto: pethelpful.com
Casper, pisica plimbăreață; sursă foto: pethelpful.com

Felină independentă și hotărâtă cum era, se rătăcea frecvent, dar se întorcea multe ore mai târziu. Susan a observat că lui Casper nu îi era frică de oameni sau de trafic. De fapt, părea să aibă o anumită afinitate pentru a se afla în preajma vehiculelor mari. La scurt timp după ce l-a adoptat, ea a început să audă că a fost văzut vizitând clădiri de birouri, cabinete medicale și chiar farmacii.

În 2006, după ce s-a mutat în Plymouth, Devon, Casper a continuat să dispară. Susan se întreba unde se ducea atunci când ea era la serviciu. I-au trebuit trei ani pentru a afla că Casper călătorea de fapt cu autobuzul în timp ce ea era la locul de muncă din domeniul sănătății.

După ce a contactat compania de autobuze și a vorbit cu unii dintre șoferi, aceștia i-au spus lui Finden că Casper stătea politicos la coadă alături de ceilalți pasageri în cea mai apropiată stație de autobuz de casa sa, se urca și pur și simplu își ocupa locul preferat. Apoi, călătorea cu autobuzul pe o distanță de 11 mile, care îl ducea în jurul orașului și îl ducea înapoi în stația de autobuz de unde începea călătoria în fiecare zi.

Casper era un navetist atât de simpatic și de prietenos, încât șoferii, precum și pasagerii, făceau tot posibilul să se adapteze la comportamentul său extrem, dar amuzant. Înduioșată de bunătatea străinilor, Susan a scris o scrisoare ziarului local, The Plymouth Herald, pentru a le mulțumi în mod public străinilor care au dat peste această felină ciudată și au fost amabili cu el.

 1. Socks Clinton, Prima Pisică a Statelor Unite

Născut pe 15 martie 1989 în Little Rock, Arkansas și adoptat de soții Clinton în 1991, Socks a trecut rapid de la statutul de felină domestică obișnuită la cel de Prima Pisică a statului Arkansas între 1991 și 1992. La 20 ianuarie 1993, a urcat la poziția de Prima Pisică a Statelor Unite, pe care a deținut-o până la 20 ianuarie 2001.

În timpul unei părți din perioada în care a fost Prima Pisică, a deținut și funcția de Prim Animal de companie al Statelor Unite, până când a fost înlocuit în 1997 de Buddy, un Labrador Retriever. Zona sa de birou din Biroul Oval a fost transferată la acea vreme la departamentul secretarului de presă, moment în care atribuțiile sale de consilier au încetat.

Prima Pisică a Statelor Unite; sursă foto: pethelpful.com
Prima Pisică a Statelor Unite; sursă foto: pethelpful.com

Potrivit unor observatori apropiați ai Casei Albe, relația lui Socks cu Buddy nu era cordială. Hillary Clinton a fost auzită spunând: „Socks l-a disprețuit pe Buddy de la prima vedere, instantaneu și pentru totdeauna”.

Cu altă ocazie, Bill Clinton a spus: „M-am descurcat mai bine cu palestinienii și israelienii decât m-am descurcat cu Socks și Buddy”. De fapt, disensiunile dintre cei doi au fost suficient de grave încât, atunci când soții Clinton au părăsit Casa Albă în 2001, l-au lăsat pe Socks în grija lui Betty Currie, secretara personală a lui Clinton.

În timp ce și-a asumat poziția de Prima Pisică, printre funcțiile lui Socks se numărau vizitarea școlilor și a spitalelor însoțit de membri ai Primei Familii; oficierea în timpul vânătorii de ouă de Paște pe peluza Casei Albe; asigurarea că pupitrul din Sala de Presă a Casei Albe era sigur și microfoanele în stare de funcționare corespunzătoare; și ocazional să stea în poala Primei Doamne.

În 2008, după ce a suferit de o afecțiune tiroidiană severă, pierderea părului, pierderea în greutate, probleme renale și cancer, Socks’ a fost eutanasiat de Betty Currie și soțul ei.

 1. Un Maine Coon foarte lung

Stewie, al cărui nume complet era Mymains Stewart Gilligan, deținea recordul de a fi cea mai lungă pisică domestică din lume, potrivit Guinness Book of World Records. Născut în 2005, a trăit până la 4 februarie 2013, când a murit de cancer. Măsura 48,5 inci și deținea, de asemenea, recordul pentru cea mai mare pisică din lume.

Un Meine Coon foarte lung; sursă foto: pethelpful.com
Un Meine Coon foarte lung; sursă foto: pethelpful.com

Robin Hendrickson din Nevada a fost omul său. Stewie era un animal de terapie certificat care vizita frecvent spitalele și centrele de bătrâni locale din apropierea casei sale.

Realitatea este că Stewie nu a realizat nicio performanță incredibilă. Nu a salvat pe nimeni dintr-o clădire în flăcări și nici nu a salvat un băiat din ghearele unui câine agresiv, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Tara „The Hero Cat”. El a fost faimos doar pentru cât de mare era. 

 1. Towser „The Mouser

Imaginați-vă că aveți un număr de 28.899 de șoareci capturați pe o perioadă de douăzeci și patru de ani. Aproximativ 1.210 victime anual. Asta înseamnă destui rozătoare pentru a umple cel puțin un butoi de whisky în fiecare an. Și asta este exact ceea ce Towser „The Mouser” a realizat în timpul mandatului său la distileria Glenturret din Crieff, Scoția, din 1963 până în 1987. De aici și titlul ei de record mondial Guinness al celor mai mulți șoareci prinși.

Towser s-a născut la 21 aprilie 1963 și a trăit până la vârsta de 24 de ani, toți petrecuți la distileria Glenturret. Distileriile trebuie să stocheze cantități mari de orz, deoarece acesta este ingredientul principal în producția de whisky scoțian. Șoarecii, pe de altă parte, gravitează în jurul acestor depozite, deoarece caută să-și creeze un cămin în apropierea rezervelor de hrană.

Towser, cel mai mare inamic al șoriceilor; sursă foto: pethelpful.com
Towser, cel mai mare inamic al șoriceilor; sursă foto: pethelpful.com

Deși nu se cunoaște numărul exact de șoareci prinși de Towser, Cartea Recordurilor Guinness a realizat un studiu în timpul căruia a fost atent observată pe parcursul unei anumite perioade de timp. Towser a prins în medie minimum trei șoareci pe zi. O simplă extrapolare matematică i-a oferit lui Guinness o aproximare apropiată a eficienței pe care a avut-o acest mouser local în timpul vieții sale.

Locuitorii din Crieff din Perthshire, Scottland, în apropiere de locul unde se află distileria Genturret, au ridicat o statuie de bronz în memoria lui Towser la moartea acesteia. De asemenea, distileria îi onorează isprava prin folosirea amprentelor labei ei pe eticheta fiecărei sticle de Fairlie’s light Highland Liquor fabricate.

Robin Hendrickson din Nevada a fost omul său. Stewie era un animal de terapie certificat care vizita frecvent spitalele și centrele de bătrâni locale din apropierea casei sale.

 1. Primul „Astrocat”

Bineînțeles, trebuia să fie o pisică tuxedo și, în plus, o femelă. Atunci când Felix, primul „astrocat” desemnat de Centre National d’Etudes Spatiales să meargă în spațiu, s-a speriat și a dispărut, Felicette, pisica de stradă din Paris a intervenit cu curaj pentru a umple golul.

Toate acestea s-au întâmplat la 18 octombrie 1963, ziua lansării unui proiectil francez Véronique AG1 cu combustibil lichid, lansat de la baza de rachete din deșertul algerian Sahara. 

Space Cat; sursă foto: pethelpful.com
Space Cat; sursă foto: pethelpful.com

În timpul zborului său de 15 minute, Felicette a atins o altitudine de 130 de mile și s-a întors în siguranță pe Pământ. Câteva zile mai târziu, un alt astrocat cu nume necunoscut a fost ucis când capsula pe care o ocupa nu a fost recuperată la timp.

După aterizare, eroina noastră Felicette a fost supusă unor teste extinse de unde cerebrale la Centrul de Educație pentru Aviație și Cercetare Medicală (CERMA) și le-a trecut pe toate cu brio „linie de zbor”.

În 2017, la cincizeci și patru de ani de la fapta ei eroică, o campanie de crowdfunding a fost demarată de Mathew Serge Guy pentru a ridica o statuie de bronz a lui Felicette și a comemora contribuția ei la explorarea spațiului. Până în aprilie 2018, cei aproximativ 52.000 de dolari necesari pentru îndeplinirea proiectului au fost atinși. În aprilie 2019, Guy a anunțat că, după ce statuia va fi construită, aceasta va fi amplasată la Universitatea Spațială Internațională.

Printre toți câinii, maimuțele și alte animale trimise în spațiu, Felicette rămâne singura pisică care a călătorit vreodată în afara atmosferei terestre și s-a întors în viață. Din păcate, ea a fost adormită pentru a studia sondele implantate în craniul ei. Să sperăm că mișcările pentru drepturile animalelor din întreaga lume vor continua să militeze pentru un tratament etic și uman al tuturor creaturilor pământene.

 1. Wilberforce: motanul șef al Biroului Cabinetului din Downing Street nr. 10.

Iconicul număr 10 Downing Street din Londra a fost reședința primilor miniștri ai Marii Britanii încă din 1735. Construit în 1684, acesta este astăzi sediul guvernului Regatului Unit. Într-o clădire imensă ca aceasta, într-un oraș vechi ca Londra, ar fi puțin spus că există o problemă cu populația de șoareci.

Cel mai longeviv motan de pe 10 Downing Street; sursă foto: pethelpful.com
Cel mai longeviv motan de pe 10 Downing Street; sursă foto: pethelpful.com

Deși înregistrările moderne datează abia din anii 1920, se știe că Henric al VIII-lea a angajat un mouser care i-a fost dat de cardinalul Thomas Wolsey. În cazul numărului 10, se poate presupune cu ușurință că au existat zeci de experți rezidenți în controlul șoarecilor încă de la construcția sa inițială.

În timp ce în prezent deținătorul actual al titlului este Larry, care deține acum postul de motanul șef al Biroului de Cabinet din 2011, cel mai longeviv loc de muncă cunoscut în enclava din Downing Street este Wilberforce, care a lucrat sub patru prim-miniștri diferiți: Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan și Margaret Thatcher.

Wilberforce a ocupat postul din 1973 până în 1986, când s-a retras pentru a-i lăsa locul unui Humphrey mai rapid și mai agil. Wilberforce a trecut în eternitate în 1988, la vârsta de 15 ani. Informații extrase de pe platforma pethelpful.com.