Sari la conținut
Home » Pisica ta se teme de apă? Cum o poți dezobișnui

Pisica ta se teme de apă? Cum o poți dezobișnui

Este bine să îți speli pisica?

Pisica ta se teme de apă? Se știe că tigrii se bucură de o baie în apă pentru a se răcori. Dar majoritatea pisicilor domestice – în ciuda fascinației pentru robinetele care picură – par să evite să se ude cu orice preț.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că ele au evoluat din pisicile din deșert. Care au avut o expunere foarte mică la apă. Sau poate că pur și simplu nu le place senzația de a avea o blană grea și umedă care le apasă.

Probabil că nu vom ști niciodată cu certitudine de unde provine cu exactitate frica de apă a pisicilor. Dar acest articol vă va ajuta să vă înțelegeți mai bine pisica când vine vorba de o baie.

5 motive pentru care pisicile urăsc apa

Nu toate pisicile urăsc apa. Unele pisici nu iubesc nimic mai mult decât să alerge după un jet de apă pe trotuar. Sau să-și bage laba într-un acvariu. Apa în mișcare poate fi o sursă de fascinație pentru multe pisici.

Dar, de regulă, aproape toate pisicile de companie urăsc să se ude. Iată cinci motive posibile:

Strămoșii pisicilor au trăit în deșert

Strămoșii pisicii tale au trăit în ținuturi uscate, deșertice, unde au avut foarte puțin contact cu apa.

Acesta este motivul pentru care, chiar și mii de ani mai târziu, pisica ta se descurcă atât de bine în căldură. Și nici u are nevoie să bea foarte mult în comparație cu alte animale de companie.

Experții cred că acest lucru ar putea explica, de asemenea, și de ce manifestă o asemenea aversiune față de a se uda.

Blana udă este inconfortabilă

pisica udă morocănoasă: sursă foto: lovetoknowpets.com
O pisică udă care este morocănoasă

Pisicile nu au evoluat pentru a petrece timp în apă, așa că nici blana lor nu a evoluat.  Atunci când pisicile se udă, blana lor absoarbe apa și devine grea.

Deoarece pisicile adoră să fie agile și petrec mult timp îngrijindu-se, o blană udă poate fi foarte incomodă și restrictivă. De asemenea, le ia mult timp să se usuce.

Per total, pisica dumneavoastră ar prefera să rămână uscată.

Faptul că se udă le îndepărtează mirosul natural

Umezirea spală mirosurile familiare. Pisicile au glande olfactive pe tot corpul lor. Aceste glande secretă feromoni care sunt unici pentru pisica dumneavoastră. Și care semnalează diferite lucruri. De exemplu, atunci când pisica dvs. se freacă de dvs., își lasă un mesaj că sunteți un prieten.

Acești feromoni sunt importanți pentru pisica dumneavoastră și joacă un rol vital în modul în care comunică cu lumea din jurul ei. Scufundarea în apă poate elimina aceste mirosuri speciale, ceea ce poate fi dezorientant și derutant pentru ele.

Apa le afectează simțul olfactiv

Pe lângă faptul că produc o gamă uriașă de mirosuri feromonale, pisicile sunt, de asemenea, extrem de bune la detectarea lor. Au aproximativ de patruzeci de ori mai mulți receptori de mirosuri în nas decât noi.

Acest lucru înseamnă că pot adulmeca tot felul de substanțe chimice în apa de la robinet pe care noi nu le-am putea detecta. Ceea ce poate fi deranjant pentru felinele noastre pretențioase.

Se crede că nasul lor sensibil este un alt motiv pentru care pisicile par să urască atât de mult apa.

Experiențe negative

Pe lângă faptul că moștenesc trăsături de la strămoșii lor care locuiesc în deșert, pisicile sunt influențate de experiențele din timpul vieții lor.

Pisica ta ar putea urî ideea de apă pentru că a avut un șoc în trecut căzând în cadă sau fiind stropită cu un pistol cu apă. Desigur, nu toate pisicile cărora nu le place apa au avut o experiență neplăcută.

Nu toate pisicile urăsc apa…

Există câteva rase de pisici care încalcă regulile atunci când vine vorba de apă, și nu mă refer la tigri. Unele dintre aceste rase au o afinitate neobișnuită pentru apă, deoarece sunt cunoscute pentru personalitatea lor extrovertită și curioasă. Cum ar fi pisicile bengaleze, cele abisiniene sau pisica norvegiană de pădure

Cu toate acestea, fiecare pisică este specială. Chiar și cele mai multe pisici Turkish Van (supranumite „Pisica care înoată” datorită dragostei lor neobișnuite pentru înot) nu se bucură, de obicei, să facă baie.

Poți să înveți o pisică să iubească apa?

Multe pisici sunt curioase și iscoditoare în preajma apei. Dar majoritatea nu le place să se ude complet.

Unele pisici par să aibă o fascinație pentru apă, în special atunci când aceasta este în mișcare. În acest caz, le puteți încuraja curiozitatea lor naturală cu câteva jocuri simple cu apă. De exemplu, încercați să puneți câteva dintre bunătățile lor preferate într-un bol cu apă pentru ca ele să le pescuiască.

Capacele de sticle, mingile de ping-pong și jucăriile de plastic pentru pisici funcționează, de asemenea, bine. În egală măsură, multe pisici sunt la fel de distrate de un robinet care picură!

Cu toate acestea, în timp ce unele pisici pot simți plăcere să se joace cu apa, este foarte puțin probabil ca ele să intre de bunăvoie în apă. Este important să nu forțați problema, deoarece presarea pisicilor să intre în apă poate doar să le sperie sau să le streseze.

Există modalități mult mai satisfăcătoare de a petrece timp cu pisica dumneavoastră decât să încercați să o învățați să iubească apa. Pur și simplu nu este pentru ele.

Dacă trebuie să vă îmbăiați pisica – de exemplu, dacă vă este recomandat de un medic veterinar pentru a trata o afecțiune a pielii sau pentru a elimina o substanță nocivă – atunci există modalități de a vă ajuta să o păstrați calmă în timpul acestei experiențe.

Folosiți o cadă mică cu un covoraș antiderapant. Păstrați apa caldă și puțin adânc. Uscați pisica cu un prosop  pentru a evita ca ea să fie rece și udă, recomandă cats.com.

Etichete: