Sari la conținut
Home » „Pisica se comportă rău doar pentru a se răzbuna pe mine ?” Ce spun experții despre umanizarea felinelor

„Pisica se comportă rău doar pentru a se răzbuna pe mine ?” Ce spun experții despre umanizarea felinelor

pisica ragdoll; sursă foto: animalepierdute.ro

Răzbunarea și ranchiuna sunt adesea menționate ca motivație felină pentru un comportament rău. Un exemplu pe care îl auzim destul de des: „De fiecare dată când plec din oraș  pisica mea face caca pe patul meu pentru a mă pedepsi”. Dar, oare chiar asta s-a întâmplat aici?

Umanizarea felinelor noastre

Umanizarea comportamentelor și acțiunilor pisicilor noastre este un lucru comun printre noi, părinții de pisici. Recunoașteți: Vă referiți cu plăcere la voi înșivă ca fiind „mame și tați de pisici”. (Da, și noi la fel!) Adesea vorbim cu pisicile noastre și ne încredințăm în ele la fel cum am face-o cu un prieten de încredere.

Pisicile sunt o parte atât de integrantă din viața noastră de zi cu zi, încât ne referim adesea la ele ca la BFF (cei mai buni prieteni felini) sau chiar ca la copiii noștri cu blană. La urma urmei, există multe puncte comune între acțiunile pisicilor noastre și cele ale copiilor noștri umani. Cu toate acestea, atribuirea emoțiilor umane pisicilor noastre nu este o idee bună. Pisicile sunt de fapt motivate de ceva mai important decât emoțiile.

Ființele umane sunt foarte expresive, iar noi luăm adesea decizii pe baza emoțiilor noastre. Dar tot ceea ce face o pisică se bazează pe supraviețuire, nu pe emoții. Când te uiți la ceea ce face pisica ta, bine sau rău, și compari cu modul în care trăiesc pisicile sălbatice sau vagaboande, este clar că acestea își folosesc instinctele de supraviețuire pentru a acționa așa cum o fac.

Pisica are o memorie lungă

Deși pisicile au o memorie lungă, ele nu țin cu adevărat ranchiună, așa cum ar putea face oamenii. Pisicile ar putea evita anumite persoane, locuri, situații sau lucruri cu care au avut experiențe neplăcute. În natură, acesta este modul în care pisicile, atât cele mari, cât și cele mici, își folosesc instinctele de supraviețuire în situațiile de zi cu zi. Chiar dacă nu au trăit niciodată în aer liber, pisicile se nasc cu acest instinct de a se proteja.

Aceasta este o motivație constantă în viața fiecărei pisici. Totuși, motivația instinctivă și/sau de memorie de a acționa într-un anumit fel nu este același lucru cu a purta pică. Pisica dumneavoastră nu se răzbună pentru ceva care o face nefericită. Nici măcar nu știe ce înseamnă ranchiună. Pur și simplu acționează pentru a-și proteja resursele și simte de fapt teamă.
În calitate de părinte de pisică, este esențial să înveți cât mai multe despre pisici, despre istoria lor de conviețuire cu oamenii și despre obiceiurile lor naturale. Pisicile se află la mijlocul lanțului trofic, atât ca prădător, cât și ca pradă, așa că sunt mai vigilente în ceea ce privește securitatea lor decât ar putea fi câinele tău în ceea ce privește securitatea lui. Învățând ce anume îi face pe pisici să se agite, va fi mult mai ușor nu numai să înțelegeți ce face pisica dumneavoastră, ci vă va permite și să redirecționați mai ușor comportamentele nedorite.

De ce se comportă pisica în acest fel?

Data viitoare când simțiți că pisica acționează din răutate sau furie, puneți-vă în locul ei. Ce încearcă să comunice cu adevărat? Evaluați întreaga situație, găsiți ce sau cine îl determină să se comporte greșit, apoi găsiți modalități de a-i ușura sentimentele de amenințare, frică și anxietate din spatele acțiunilor sale.

Faceți schimbări sau redirecționați-i acțiunile pentru a-i ușura stresul. Veți fi amândoi mult mai fericiți, iar casa va fi liniștită cu o pisicuță care va ațipi fericită în poala dumneavoastră.

Iată câteva exemple de comportamente nedorite ale pisicilor și ceea ce comunică de fapt comportamentul respectiv. Consultați întotdeauna medicul veterinar pentru a exclude orice motive medicale pentru acțiunile iritante ale pisicii dumneavoastră.

Comportamente reprobabile pe care pisica le va manifesta, dar care este cauza?

Face pipi sau caca pe patul dumneavoastră: O auzim destul de des pe aceasta și majoritatea oamenilor cred că înseamnă fie că pisica se răzbună pentru ceva ce nu i-a plăcut, fie că nu-i place. Nu este nici una, nici alta. Amestecarea mirosului său cu al tău este reconfortant pentru pisica ta atunci când se simte anxios sau stresat.

Pulverizarea: Destul de diferit de pipi, comportamentul de pulverizare apare atunci când o pisică simte că resursele sale sunt amenințate și își pune semnul său care îi anunță pe toți ceilalți: „Eu trăiesc aici, iar tu nu!”.

Schimbările din gospodărie, cum ar fi noile animale de companie, pisicile sălbatice și/sau vagaboande de afară care se află în apropierea casei dumneavoastră sunt exemple de lucruri care pot determina pisica dumneavoastră să simtă că nu are suficiente resurse pentru a se descurca. Așa că le revendică ca fiind ale lui, marcându-le cu mirosul său.

Zgârieturi și agresivitate

Zgârieturi: Nici acesta nu este un comportament de răzbunare face parte din ADN-ul pisicii să zgârie. Scărpinatul îi menține ghearele și labele în formă maximă, deoarece marchează cu mirosul locul unde zgârie cu acele labe. Este o parte naturală și necesară a nevoilor fizice ale pisicii dumneavoastră.

Agresivitate: O pisică care acționează agresiv este o pisică care se teme pentru viața și/sau bunăstarea sa. Acea mentalitate de luptă sau luptă este declanșată atunci când se simte amenințată și va face orice consideră că este necesar pentru a supraviețui.

Mutarea, persoane noi în gospodărie, animale noi și orice tip de schimbare majoră ar putea crea un comportament agresiv la pisica dumneavoastră. Dar, din nou, nu este vorba de niciun fel de ură sau ranchiună pe care pisica ta o nutrește, potrivit catster.com.