Sari la conținut
Home » Pisica: origini și evoluție. Au apărut pentru prima oară în …

Pisica: origini și evoluție. Au apărut pentru prima oară în …

Pisica domestică (Felis catus) este una dintre cele mai recent evoluate specii din familia Felidae care a fost împărâită în trei genuri; Pantera sau pisicile care răcnesc printre care lei, tigri, leoparzi și jaguari. Acinonyx cunoscut mai degrabă sub denumirea de ghepard și nu în ultimul rând Felis sau toate celelalte feline „mici”.

leu și tigru

Caracteristici comune

Toate pisicile au evoluat ca mamifere de vânătoare prădătoare cu simțuri deosebit de ascuțite ale auzului, văzului și mirosului. Caracteristicile anatomice, cum ar fi capul rotunjit și structura scheletului, sugerează că toate cele 37 de specii recunoscute în cadrul familiei Felidae au evoluat dintr-un strămoș comun, care a trăit probabil în Asia în urmă cu aproximativ 10-12 milioane de ani.

Familia Felidae a cunoscut o expansiune și o diversitate rapidă în ultimii 10-11 milioane de ani, iar în urmă cu 3 milioane de ani exista o mare varietate de pisici care populau toate regiunile Pământului, cu excepția Arcticii, Antarcticii și Australiei.

Creșterea și scăderea nivelului mării de-a lungul mai multor milenii a contribuit atât la crearea condițiilor în care speciile de Felidae au putut migra și ocupa alte locații geografice (când nivelul mării era scăzut), cât și la izolarea dezvoltării speciilor (când nivelul mării era ridicat).

Migrația pe scară largă a pisicilor strămoșești a fost probabil facilitată de comportamentul lor natural de a se dispersa și de a-și căuta propriul teritoriu, precum și de necesitatea de a urmări speciile de pradă pe care le vânau.

Evoluția și domesticire: Felis catus sau pisica domestică

Coexistența pisicilor și a oamenilor este evidentă din înregistrările fosile din primele așezări umane, deși s-a presupus că acestea erau pisici sălbatice. Se credea anterior că adevărata domesticire (sau poate mai exact „îmblânzirea” pisicilor) a avut loc în Egipt în urmă cu aproximativ 3600 de ani.

Craniile pisicilor găsite în cimitirele egiptene (numite Mau de către egipteni) au fost identificate ca aparținând în principal speciei Felis sylvestris lybica (pisica sălbatică africană) și se crede că această pisică sălbatică care trăia în Asia și Africa de Nord a fost strămoșul principal al Felis catus din zilele noastre.

Cu toate acestea, dovezi mai recente arată că domesticirea felinelor a avut loc, probabil, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani sau mai mult, în Orientul Mijlociu, în regiunea Semilunii Fertile. Cea mai veche atestare reală a domesticirii provine de la o pisică care a fost găsită îngropată în mod deliberat împreună cu stăpânul său într-un mormânt din Cipru, în urmă cu aproximativ 9500 de ani, și se presupune că domesticirea a început cu ceva timp înainte de acest moment, deoarece în Cipru nu existau pisici indigene.

Pisica și conviețuirea cu oamenii

Primele dovezi privind depozitele de cereale ale oamenilor provin din Israel, în urmă cu aproximativ 10 000 de ani, și se știe că dezvoltarea depozitelor de cereale a dus la acumularea și creșterea populației de șoareci de casă. Se crede că această creștere a populației de rozătoare a fost cea care a atras pentru prima dată pisicile sălbatice în apropierea oamenilor și a dus la îmblânzirea lor ulterioară.

sursă foto: Getty Images

Pisicile mai tolerante față de oameni ar fi avut mai multe șanse să se apropie de așezările umane, iar această auto-selecție ar fi contribuit la procesul de îmblânzire și de domesticire. Dovezile arheologice sugerează că pisicile erau frecvent întâlnite în asociere cu așezările umane din Semiluna Fertilă (Israel și țările din jur) în urmă cu 3700 de ani, iar în Egipt au devenit o „divinitate oficială” (sub forma zeiței Bastet) în urmă cu aproximativ 2900 de ani.

Pisica modernă

Analizele genetice au demonstrat că ADN-ul pisicilor domestice moderne din întreaga lume este aproape identic cu cel al Felis sylvestris lybica, ceea ce arată clar că această specie este cea care a dat naștere pisicilor noastre domestice. ADN-ul altor feline de talie mică (inclusiv pisica sălbatică europeană (Felis sylvetris) și al celor sălbatice din Asia Centrală și Africa de Sud formează grupuri distincte și fără legătură între ele.

sursă foto: FELIWAY BLOG

Felis sylvestris lybica supraviețuiește și în prezent și este un vânător nocturn solitar cu un aspect similar cu cel al pisicilor domestice tabby, deși are o blană ceva mai deschisă. Indivizii acestei specii sunt bine dispersați în savană, cu teritorii mari, datorită disponibilității relativ reduse a prăzii rozătoarelor.

Criteriile care definesc o specie distinctă de animale nu sunt în totalitate rigide. În general, specii diferite nu se pot împerechea între ele și nu o fac în condiții naturale. În condiții artificiale, este posibilă încrucișarea între unele specii de feline, de exemplu, leii și tigrii, deși puii sunt de obicei infertili.

Pisica domestică și pisica sălbatică

Cu toate acestea, din cauza relației sale apropiate cu pisica sălbatică (Felis sylvestris), pisica domestică (Felis catus) păstrează încă capacitatea de a se împerechea cu această specie, iar acest lucru se întâmplă în condiții naturale, iar puii rezultați sunt fertili.

sursă foto: College Manor Veterinary Hospital

În unele regiuni, acest lucru a cauzat probleme semnificative în ceea ce privește încrucișarea pisicilor sălbatice și a pisicilor vagaboande cu pisica sălbatică autohtonă, ceea ce a dus la o scădere a populației de pisici sălbatice de rasă pură, distincte din punct de vedere genetic (de exemplu, în Scoția și Ungaria).

Pisica domestică a fost clasificată pentru prima dată ca Felis catus în 1758 de către Carolus Linnaeus și, deși această nomenclatură este încă cea mai frecvent utilizată, studii recente sugerează că pisica domestică ar trebui să fie considerată în realitate o subspecie a pisicii sălbatice adică Felis sylvestris catus, iar acest termen este folosit de unii.

Domesticirea pisicii

Felis catus ca specie a apărut, așadar, prin intermediul pisicilor sălbatice care au trăit îndeaproape cu oamenii. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să fie considerat drept „domesticire” în același mod în care au fost domesticiți câinii și alte animale.

pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro

În general, pisicile nu au suferit modificări majore în timpul domesticirii, iar forma și comportamentul lor rămân foarte asemănătoare cu cele ale strămoșilor lor sălbatici. Ele rămân perfect capabile să supraviețuiască în sălbăticie și, într-adevăr, multe dintre ele revin la o existență sălbatică sau sălbatică.

Cele două teorii principale privind domesticirea pisicilor sunt fie că pisicile sălbatice originale (Felis sylvestris lybica) au fost îmblânzite în mod deliberat și selectate pentru prietenie, fie că, în loc să fie selectate în mod special, ele au fost mai degrabă „tolerate” de oameni și s-au diferențiat treptat de rudele lor „sălbatice” prin selecție naturală și adaptare la vânătoarea animalelor dăunătoare din jurul așezărilor umane.