Sari la conținut
Home » Pisica este un carnivor obligat. Ce înseamnă asta și de ce este important

Pisica este un carnivor obligat. Ce înseamnă asta și de ce este important

Sunt pisicile carnivore? Pisicile sunt de fapt carnivore obligate. Aflați ce înseamnă acest lucru și de ce pisicile tânjesc și au nevoie de o dietă bogată în proteine animale.

Data viitoare când vă prindeți pisica dormind într-o fărâmă de soare de după-amiază, gândiți-vă la tigru. Gândiți-vă la leu. Nu te-ai gândi că un leu sau un tigru ar mânca o dietă bazată pe plante, nu-i așa?

Bineînțeles că nu! Felinele mari sunt carnivore obligate, ceea ce înseamnă că a mânca carne este absolut esențial din punct de vedere biologic pentru supraviețuirea lor.

Cât de importantă este dieta în bunăstarea pisicii

Micul tău tigru nu este cu mult diferit. Pisicile domestice sunt adevărate carnivore obligate care trebuie să mănânce carne pentru ca organismul ei să primească anumiți compuși vitali pentru sănătatea și bunăstarea ei pe termen lung.

Pisicile au nevoie de mai multe proteine decât oamenii sau câinii, potrivit lui Deborah E. Linder, DVM, MS, nutriționist veterinar certificat. Pisicuțele au nevoie de mai multe proteine decât majoritatea celorlalte animale, iar felinele adulte au nevoie de două până la trei ori mai multe proteine decât câinii, adaugă ea.

Dietele vegetariene sau vegane nu reușesc să furnizeze aminoacizii necesari pentru o sănătate adecvată a felinelor și sunt prea bogate în carbohidrați pe care pisicile nu au evoluat pentru a fi capabile să îi proceseze, potrivit lui Marla McGeorge, JD, DVM, consultant specializat în domeniul felinelor din Portland, Oregon.

Carnivore obligate – ce înseamnă asta mai exact?

Înainte de a merge mai departe, haideți să ne lămurim ce anume sunt carnivorele obligate:
Obligat: esențial din punct de vedere biologic pentru supraviețuire limitat la un mod de viață deosebit de caracteristic; Carnivor (substantiv): animal care se hrănește în principal sau exclusiv cu materie animală

Un aminoacid vital pe care pisicile nu îl pot obține din nicio altă sursă decât proteinele animale este taurina. Pisicile nu pot produce taurină din alți aminoacizi, așa cum pot face majoritatea mamiferelor, a declarat Joe Bartges, DVM, PhD, DACVIM, DACVN, profesor de medicină internă și nutriție la University of Georgia College of Veterinary Medicine.

Atunci când pisicile sunt hrănite cu o dietă prea săracă în taurină, acestea pot suferi degenerare retiniană, cardiomiopatie dilatativă și probleme de reproducere, potrivit Dr. Linder. Deși toate alimentele pentru pisici ar trebui să includă taurină, spune ea, cantitatea totală din dietă nu este singurul factor important.

Alte ingrediente din dieta pisicii pot afecta modul în care taurina este descompusă în intestin și cât de biodisponibilă este pentru pisică, așa că este important să se hrănească cu o dietă care a fost atent formulată și testată, adaugă ea.

Pisicile nu au, de asemenea, enzima necesară pentru a-și produce singure arginina, un alt aminoacid care se găsește în proteinele animale, așa că aceasta trebuie să fie furnizată în cantități mai mari în dieta lor, potrivit Dr. Linder. Arginina este implicată în eliminarea amoniacului din organism; dacă această funcție este afectată, pisicile pot suferi pierderi în greutate, vărsături, probleme neurologice și chiar moartea.

Ce proteină este cea mai bună pentru pisici?

În ceea ce privește proteina animală care este cea mai bună pentru aceste carnivore obligate – carne de vită, pui sau pește – nu există un singur tip cel mai bun, potrivit lui Tony Buffington, DVM, PhD, DACVN, profesor emerit de științe clinice veterinare la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității de Stat din Ohio.

De fapt, nu contează cu adevărat dacă pisica își ia proteinele din hrana uscată sau umedă, atâta timp cât mănâncă mâncarea și aceasta îi satisface nevoile nutriționale, spune Dr. Buffington. Cheia este să analizați eticheta.

Etichetele alimentelor comerciale pentru pisici ar trebui să menționeze că produsul este formulat pentru a respecta profilurile nutritive ale Association of American Feed Control Officials și respectă liniile directoare ale acesteia, ceea ce înseamnă că este complet din punct de vedere nutrițional, echilibrat și adecvat vârstei pisicii dumneavoastră. Desigur, dacă pisica dumneavoastră are nevoi nutriționale specifice, urmați întotdeauna ce recomandă medicul veterinar.