Sari la conținut
Home » Pinguin uriaș, o pasăre străveche înaltă cât un frigider

Pinguin uriaș, o pasăre străveche înaltă cât un frigider

sursă foto: birdfact

Pinguin uriaș. Când au găsit primele fosile ale unui pinguin uriaș oamenii de știință care le-au descoperit au crezut că aparțin unei broaște țestoase. Oasele erau prea mari.

Specia de pinguin despre care vorbim ar fi avut o înălțime de aproape 1,8 metri. El ar fi cântărit aproximativ 100 de kilograme. Desigur, în perioada sa de glorie, acum zeci de milioane de ani.

Pinguin uriaș, post dinozaur

Familie de pinguini the-scientist.com
O familie de pinguini care își ceartă puiul

Gigantismul indică faptul că „o dimensiune foarte mare pare să se fi dezvoltat devreme în evoluția pinguinilor”. Și asta, la scurt timp după ce ei și-au pierdut capacitățile de zbor”, a declarat Gerald Mayr, curator de ornitologie la Institutul de Cercetare Senckenberg, din Germania.

O parte a omoplatului, cunoscută sub numele de coracoid, este cee ace a dezvăluit că fosilele provin de la un pinguin. Analizele ulterioare au datat pinguinul între 55 și 59 de milioane de ani în urmă. Adică la circa 11 milioane de ani după ce asteroidul ce a ucis dinozaurii a lovit Terra.

Cercetătorii au numit pinguinul Kumimanu biceae. Numele Kumimanu, a fost inspirat de cultura indigenă Maori din Noua Zeelandă. În cultura maori, „kumi” este un monstru mitologic, iar „manu” este cuvântul maori pentru „pasăre”.

Buni scufundători

Exemplarele ce aparțineau acestei specii străvechi erau de două ori mai înalte decât pinguinii imperiali de astăzi. Imperialii măsoară cel mult 1 metru. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acești pinguini de dimensiuni impresionante erau capabili să înoate mai departe: Mult mai departe decât cei actuali.

De asemenea, ei puteau să se scufunde la adâncimi uluitoare. Pinguinii actuali se pot scufunda până la adâncimi de circa 500 de metri și pot rămâne în imersiune 18 minute, potrivit livescience.

Dar de ce au dispărut? Se pare că n-au făcut față competiției cu alte specii mai bine adaptate la mediul acvatic. Aceste specii apărute ulterior consumau același tip de hrană precum uriașii dispăruți. Așa că pinguinii-uriași n-au prea mai ajuns la păpică.