Sari la conținut
Home » Pentru proprietarii care își lasă pisicile afară. Riscuri la care vă expuneți mustăciaosa favorită

Pentru proprietarii care își lasă pisicile afară. Riscuri la care vă expuneți mustăciaosa favorită

Nevoia unei pisici de a explora aer liber poate fi urmărită până la strămoșii săi îndepărtați. Dacă aveți o felină care pare să tânjească după lumea de dincolo de fereastră, este firesc să vă întrebați dacă o pisică de interior ar trebui să aibă voie afară. Din fericire, există câteva alternative la joaca nesupravegheată în aer liber.

Pericolele de afară pentru pisicile ținute în casă

Atunci când o pisică este prea încrezătoare și teritorială, este mai probabil să se angajeze cu alte animale (în special cu alte pisici), și este deosebit de probabil să facă acest lucru dacă nu este sterilizată sau castrată. Acest lucru poate duce la conflicte, care pot duce la răni semnificative, mușcături, infecții și transmiterea de boli.

Alternativ, o femelă nesterilizată ar putea rămâne însărcinată după ce se întâlnește cu un mascul. Alte scenarii pot include următoarele:

Atacuri din partea câinilior și a altor animale sălbatice, cum ar fi vulpile sau dihorii. Acestea sunt o pradă ușoară din cauza lipsei lor de cunoștințe despre exterior și a persistenței lor de a-și menține teritoriul.

Răni provocate de mușcături

Bacteriile provenite din zgârieturi și mușcături pot provoca boli, indiferent cât de mare sau mică este rana. O pisică se poate îmbolnăvi grav dacă o leziune nedescoperită este lăsată să se dezvolte.

Prin urmare, atunci când există o întâlnire cu un animal sălbatic, este probabil ca medicul veterinar să prescrie antibiotice. Letargia, durerea, umflarea și lingerea excesivă într-o anumită zonă sunt toate semne ale unei infecții în creștere.

Animalele mai mari vă pot domina în mod clar pisica, dar rănile apărute în timpul unei lupte între pisici domestice prezintă, de asemenea, riscul de a transmite boli feline. Rănile provocate de mușcături sunt o cale comună de răspândire a infecțiilor, cum ar fi virusul imunodeficienței feline (FIV) și virusul leucemiei feline (FeLV).

Împerechere nedorită

Permiterea pisicilor nefixate să umble liber contribuie la suprapopularea animalelor și la sarcinile neplanificate. Dacă aveți o pisică femelă, nu este neobișnuit ca aceasta să se întoarcă acasă însărcinată și să aștepte un nou lot de pisoi.

Este foarte greu de gestionat, iar mulți oameni sfârșesc prin a preda pisicile de care nu pot avea grijă, ceea ce se adaugă la problema deja masivă a animalelor vagaboande și la adăposturile supraaglomerate.

O femelă sănătoasă poate da naștere la o duzină de pisoi pe an, rezultând până la 180 de pui de pisică de-a lungul vieții sale, în funcție de cât de mult trăiește. Mii de pisoi ar putea apărea în timp, dacă acești pisoi se dezvoltă și se înmulțesc, adăugându-se la problema în creștere a suprapopulării animalelor de companie. Din păcate, găsirea unui cămin bun pentru toți acești pisoi și prevenirea împerecherii acestora este puțin probabilă.

Paraziți și bolile de afară

Virusul Leucemiei Feline (FeLV) și Virusul Imunodeficienței Feline (FIV) nu sunt singurele probleme care pândesc afară. Există și alte boli, precum și paraziți, pe care pisica dumneavoastră le poate contracta dacă i se permite să umble liber în aer liber.

Rabie

Rabia, care este răspândită de câini și alte animale sălbatice, este o amenințare constantă nu numai pentru pisica dumneavoastră, ci și pentru dumneavoastră atunci când sunteți afară. Dacă nu observați îndeaproape fiecare mișcare a pisicii atunci când este afară, nu veți ști niciodată ce fel de creaturi ar putea întâlni – sau cum va reacționa la ele.

Dacă aveți de gând să vă lăsați pisica în aer liber, asigurați-vă că are vaccinurile la zi. Dacă se întâlnesc cu alte creaturi, acest lucru va ajuta la protejarea lor împotriva bolilor purtate de animalele sălbatice de afară.

Rețineți, de asemenea, că Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că 300 de cazuri de contact uman cu pisici turbate au loc anual. Odată cu creșterea numărului de programe de „prindere-eliberare”, în care pisicile sunt lăsate să se descurce singure și sunt expuse la o varietate de riscuri, inclusiv la boli periculoase, cum ar fi rabia, se preconizează că numărul acestor incidente va crește.

Purici și căpușe

Căpușele și puricii pot fi mici, dar pot cauza probleme serioase pentru pisica dumneavoastră. Boala Lyme este o boală transmisă de căpușe care poate afecta sistemul musculo-scheletal, sistemul neurologic, sistemul limfatic, ochii, inima și chiar ficatul.

Puricii pot, de asemenea, să transmită boli. Au factorul suplimentar de mâncărime și vă vor face pisica destul de nefericită. Pot provoca, de asemenea, anemie, infecție cu tenie, reacții alergice și infecții. Dacă pisica dumneavoastră este infestată cu purici, trebuie dusă la medicul veterinar pentru un tratament special sau antibiotice. De asemenea, ați putea să vă interesați despre produsele topice preventive împotriva puricilor și căpușelor și medicamentele orale.

Viermi și alți paraziți

Pe lângă aceste boli, excrementele pisicilor hoinare pot conține paraziți care sunt dăunători pentru oameni, prietenii lor și animalele de fermă. Acești paraziți pot fi găsiți în apropierea pârâurilor și a cursurilor de apă, în grădini și parcuri și în alte locuri. Toxoplasmoza, giardia, coccidia, hookworms și ascarizi sunt boli și paraziți comuni care se găsesc în fecalele pisicilor cărora li se permite să se plimbe.

Multe pisici sunt lovite de mașini în fiecare an

Accidentele se întâmplă, iar aproximativ 5,4 milioane de pisici sunt lovite de mașini în fiecare an. Din cauza zonelor oarbe, a luminii slabe sau a culorii blănii pisicii dumneavoastră, este posibil ca șoferii să nu vă vadă animalul de companie. Dacă este lovit de o mașină, trebuie să îl duceți imediat la medicul veterinar, chiar dacă pare să se comporte normal. Ar putea exista leziuni interne pe care nu le puteți vedea cu ochiul liber.

Totodată, riscați ca animalele de companie să fugă de acasă atunci când le dați drumul afară. Mulți iubitori de animale trec cu vederea cât de solicitantă din punct de vedere emoțional poate fi absența lor, precum și cât de dificil este să le explici copiilor. Atunci când pisicile ies afară, ele pot acoperi o mulțime de teren și chiar să hoinărească la mulți kilometri de casă.

Deși majoritatea pisicilor care ies în aer liber știu instinctiv unde se duc, există întotdeauna posibilitatea ca acestea să meargă prea departe și să se piardă.

Puteți evita acest lucru dacă nu permiteți pisicilor să iasă afară și dacă le țineți sub o îngrijire atentă în interiorul casei dumneavoastră.

Creați un mediu stimulativ în interior

Este de preferat să vă țineți pisica în interior dacă doriți să preveniți toate problemele discutate mai sus. Deși pisicile pot părea că vor să iasă afară, cel mai bine este să le oferiți un mediu stimulativ în interior, astfel încât să se simtă confortabil și împlinit.

Pisicile se pot plictisi, dar cel mai simplu și sănătos mod de a atenua plictiseala este prin joacă, îmbrățișări și, dacă doriți, un pervaz pentru pisici, astfel încât să poată privi exteriorul fără pericole. Informații culese de pe portalul lovetoknowpets.com.