Sari la conținut
Home » Papua Noua Guinee, raiul viețuitoarelor. Cercetătorii au descoperit două specii de păsări otrăvitoare

Papua Noua Guinee, raiul viețuitoarelor. Cercetătorii au descoperit două specii de păsări otrăvitoare

pasăre otrăvitoare; sursă foto: destepti.ro

În inima pădurii tropicale din Papua Noua Guinee, oamenii de știință au descoperit două specii de păsări otrăvitoare. Toxicitatea lor se datorează batracotoxinei, o neurotoxină foarte puternică.

Două specii de păsări otrăvitoare au fost descoperite în Papua Noua Guinee. Să știi că există și păsări toxice ar putea fi surprinzător pentru unii, mai ales în fața imaginilor cu pasări viu colorate, dar se știe de mult timp că până și păsările frumoase pot avea toxine puternice în organism.

Au fost descoperite două specii de păsări otrăvotoare

În cazul celor două specii de pe insulele oceanice, este vorba de infama batracotoxină, o neurotoxină numită astfel deoarece se găsește în frumoasele, dar mortale, broaște săgeată sau broaște aurii (Phyllobates terribilis) care trăiesc în America.

Este o otravă atât de puternică încât poate ucide un om cu o simplă atingere. Nu este o coincidență faptul că triburile indigene o folosesc pentru a impregna vârfurile săgeților lor. Cele două păsări din Noua Guinee sunt, totuși, considerabil mai puțin toxice decât amfibienii mortali.

Descrierea celor două specii de păsări otrăvitoare a fost realizată de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință danezi de la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca și de la Universitatea din Copenhaga, care au colaborat îndeaproape cu colegii de la Institutul Leibniz pentru cercetarea produselor naturale și biologia infecțiilor din Jena (Germania), de la Centrul de cercetare a animalelor din Noua Guinee și de la alte institute. Cercetătorii, coordonați de biologii Knud Jønsson și Kasun Bodawatta, au călătorit până în inima pădurii tropicale din Noua Guinee și au instalat plase pentru a captura și analiza păsările locale. 

Printre acestea au ajuns câteva exemplare din specii comune, fluierașul regent (Pachycephala schlegelii) și pițigoiul sau clopoțelul (Aleadryas rufinucha). După ce au fost supuse unor investigații, în mod incredibil, cercetătorii și-au dat seama că acestea sunt păsări otrăvitoare, la fel ca și minunata pitoui testanera (Pitohui dichrous), o altă pasăre care trăiește în junglele din Papua Noua Guinee și care este considerată a fi printre cele mai otrăvitoare păsări din lume.

Asemănările dintre broaște și păsările descoperite

„Am fost cu adevărat surprinși să descoperim că aceste păsări sunt veninoase, deoarece nu au fost descoperite specii noi de păsări veninoase în peste două decenii. În special, pentru că aceste două specii de păsări sunt atât de comune în această parte a lumii”, a declarat Dr. Jønsson într-un comunicat de presă.

‘Toxina este de același tip cu cea găsită la broaște. Este o neurotoxină care, forțând canalele de sodiu din țesutul muscular scheletic să rămână deschise, poate provoca convulsii violente și, în cele din urmă, moartea’, a precizatl colegul său Bodawatta citat de fanpage.it.

Oamenii de știință au experimentat pe propria piele efectul toxic al otrăvii asupra acestor păsări frumoase, ale căror pene declanșează lăcrimare puternică și o senzație de disconfort la nivelul nasului. 

Nu este de mirare că localnicii evită cu grijă să se hrănească cu aceste păsări, care au găsit, în mod evident, o modalitate eficientă de a evita să fie prădate. După cum s-a indicat, dozele de batrachoxină detectate sunt semnificativ mai mici decât în cazul broaștelor, care pot duce la stop cardio-respirator în câteva clipe. 

Descoperirea sugerează că această moleculă este mai răspândită decât se credea. Prin investigații de secvențiere, cercetătorii au descoperit că păsările se apără împotriva neurotoxinei prin mutații specifice care mențin deschise canalele de sodiu, în ciuda expunerii, deși există unele diferențe față de mutațiile găsite la broaște. Detaliile cercetării „Multiple mutații în canalul de sodiu Nav1.4 al păsărilor toxice din Noua Guinee asigură autoresistența la batrachotoxina mortală” au fost publicate în revista științifică Molecular Ecology.