De 3142 Vizualizari

Papagalii Kea, “clovnii răi” care provoacă avalanşe şi strică tot ce prind!

Sunt cele mai obraznice păsări din natură

Papagalul Kea face parte din specia Nestor notabilis, o pasăre inteligentă cu un indicator al dezvoltarii intelectuale egal cu cel al maimuţelor.

kea 4

 

Uimitoarea pasăre preferă zonele muntoase şi altitudinile record ale Noii Zeelande şi este foarte scump la vedere: îl putem admira numai în anumite perioade ale anului.

Preferând zăpada, îşi face cuib aproape de vârfurile înalte ale munţilor. În perioada de iarnă, papaglii se adaptează condiţiilor meteorologice grele cu ajutorul penelor care îi menţină temperatura corpului.

kea 4

Cu un corp viguros şi o lungimea de 50 cm, similar cu cel al păsărilor de pradă, atunci când se află în zbor, papagalul are nuanţe spectaculoase de verde cu reflexii metalice.

Foarte activ şi inventiv, este capabil să se joace foarte mult cu bastonaşe sau pietricele. Nu este agreat însă de oameni, pentru că le devastează curţile şi chiar şi maşinile, provocând daune mari. Uneori, rostogolesc pietrele de pe versanţi, ceea ce declanşează avalanşele!

kea3

Un supravieţuitor înnăscut, papagalul Kea îşi petrece multă vreme pe pământ, iar în perioada ninsorilor puternice, rezistă datorită ghearelor cu care se caţără şi pe gheaţă în căutarea unui adăpost.

În mod curios, masculii sunt poligami: unul singur deţine, în general, patru femele.

kea 1

Fiind pe cale de dispariţie, papagalii Kea sunt protejaţi prin lege, după ce în urmă cu câţiva ani fermierii îi omorau pentru că atacau oile, spărgeau pielea animalelor cu ciocul şi mâncau grăsimea depozitată.

(Maria Mocanu)

3 Comentarii

  1. cum vine asta:atacau oile, spărgeau pielea animalelor cu ciocul şi mâncau grăsimea depozitată.???? Doamne, voi chiar nu cititi ce traduceti cu picioarele???

    • …ma rog poate nu e corect „spargeau”, dar sa stii ca „ataca” oile, mai exact vin in zbor si se aseaza pe partea din spate a oii si, cu ciocul (care e f. puternic), „scobesc” in blana oii pana ajung la pielea ei pe care o strapung si-i mananca grasimea(seul). Poate ca acum crezi sau,intelegi:)

  2. Cu toate ca pare incredibil, da, ataca oile. Mai exact se aseaza pe crupa oii si, scormonesc in blana ei pana ajung la piele. Strapung pielea cu ciocul lor puternic si se hranesc cu seul depus acolo.Asta a si fost motivul pt. care fermierii i-au impuscat, numarul lor reducandu-se drastic. Acum sunt protejati.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X