De 2196 Vizualizari

O şopârlă de acum 23 de milioane de ani a fost găsită conservată în chihlimbar

Oamenii de ştiinţă mexicani examinează o şopârlă conservată în chihlimbar, care păstrează resturi de ţesut moale, despre care se crede că face parte din specia Anolis şi care a trăit acum circa 23 de milioane de ani, relatează agenţia de presă EFE.

Mica piesă de chihlimbar galben care conţine scheletul a fost descoperită acum câteva luni în zăcămintele de la Simojovel, în nordul statului mexican Chiapas, şi de atunci este examinată.

Răşina fosilă conţine de obicei resturi de plante şi animale, însă rareori se găsesc vertebrate complete precum exemplarul expus la Muzeul Chihlimbarului din Chiapas, la fosta mănăstire La Merced din San Cristóbal de Las Casas.

Francisco Riquelme, de la Institutul de Fizică al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM), a subliniat că este vorba de „un animal complet şi articulat, care păstrează şi resturi de ţesut moale şi piele”. „Acest exemplar este supus unui studiu taxonomic de către paleontologi ai UNAM”, a explicat expertul, pentru EFE.

Numeroasele zăcăminte de chihlimbar din acest stat mexican constituie un loc de conservare excepţional, care reprezintă una dintre cele mai mari acumulări de răşină fosilă din lume şi unul dintre cele mai bine prezervate depozite de plante şi animale fosile dintr-o pădure subtropicală, potrivit acestuia.

Mica şopârlă, de circa 4,5/1,3 centimetri, a fost supranumită „Luna”.

La Muzeul Chihlimbarului sunt expuse peste 350 de piese preţioase pentru forma lor sau pentru conţinutul de insecte, păianjeni, muşchi, ciuperci, apă, viermi sau crustacee.

2 Comentarii

  1. As vrea sa stiu cum au fost numarati anii? Toti 23 de milioane.
    Cum este fizic posibil sa mai pastreze urme de tesut dupa 100.000 de ani , nu 23 de milioane !!!
    Din nou, cine ia numarat si cum ?

  2. Vedeti ca si pe vremea aceia se umbla cu soparle?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X