Sari la conținut
Home » O întreagă colonie de păsări rare, dispărută fără urmă. Experții sunt indignați

O întreagă colonie de păsări rare, dispărută fără urmă. Experții sunt indignați

O întreagă colonie de păsări rare, dispărută fără urmă. Au mai rămas doar 250 de păsări „tūturuatu” în sălbăticie. Acestea au dispărut fără urmă, iar experții au încercat cu greu să le reintroducă pe continent după ce au fost vânate de pisici și șobolani până în anii 1880. Oamenii de știință sunt indignați.

Păsările „tūturuatu” sunt foarte prietenoase

Păsările „tūturuatu” sunt endemice Noii Zeelande, fiind cunoscute pentru „atitudinea lor prietenoasă”. Astfel de trăsături, precum și faptul că își amplasează cuiburile pe pământ, le fac extrem de vulnerabile în fața prădătorilor.

O colonie de astfel de păsări a fost introdusă cu succes în 2007 pe Insula Mana, din apropiere de coasta Insulei de Nord. Dar câțiva ani mai târziu, un singur șobolan a distrus jumătate din populația coloniei, iar restul au murit  din cauza unor „complicații”.

După dezastrul din 2007, grupurile de conservare au evitat să mai reintroducă aceste păsări până când situația cu rozătoarele nu a fost rezolvată.

Păsările „tūturuatu” nu au fost monitorizate

Experții nu au renunțat, ei au încercat din nou, transportând 29 de păsări tinere pe insulă, unele dintre aceștia necesitând chiar aprobare guvernamentală din cauza restricțiilor de călătorie impuse de pandemia de coronavirus.

Păsările au fost marcate cu brățări colorate, însă nu au fost monitorizate, potrivit Departamentul de Conservare. Acum se pare că întreaga populație a dispărut din nou, ori fiind ucisă de prădători ori zburând spre continent, potrivit The Guardian.

„Sincer nu știm ce le face să plece. Poate o singură pasăre a decis să zboare spre continent și restul au urmat-o. Ar putea fi vorba despre un comportament aleatoriu, însă nu suntem siguri”, a spus liderul grupului de recuperare, Dave Houston.