O grădină publică va lua locul Grădinii Zoologice din Piatra Neamț! Decizia consiliului local.

Motivul principal a fost lipsa unor condiții adecvate pentru traiul zilnic al animalelor!

Consiliul Local Piatra Neamţ a aprobat desfiinţarea Grădinii Zoologice, după ce majoritatea consilierilor şi-au dat acordul în şedinţă. Iniţiativa a fost susţinută şi de activiştii de mediu.

„Sunt animale sălbatice din multiple specii care au nevoi conform necesitaţilor fiziologice ale speciilor lor şi comportamentului lor. Și aceste condiţii nu puteau fi respectate. De exemplu, râsul care se găseşte acolo, două exemplare, are nevoie de sute de hectare pentru habitat, ori acolo vorbim de câţiva metri pătrați într-o cuşcă. Sunt animale care suferă teribil. Au început să manifeste sterotipuri în care se învârt în cerc în căutarea de mai mult spaţiu”, Gabriel Păun, președintele Agent Green România.

În același timp, localnicii au fost impresionaţi şi de povestea ursoaicei Ina care, la şase ani după eliberarea din zoo, încă se învârtea pe loc, traumatizată de captivitate.

“Ne aducem aminte cum se învârtea într-un cerc foarte strâmt ursoaica Ina care a fost găzduită în închisoarea grădinii zoologice de la Piatra Neamț vreme de vreo 20 de ani. Acele imagini ne-au stârnit aceleași emoții pe care le-am trăit ca și copil, pe care le-am văzut și la copilul meu”, a spus Andrei Carabelea, primarul din Piatra Neamț.

În februarie, edilul a organizat un sondaj de opinie pe reţelele sociale. Aproape 70% dintre respondenţi au cerut închiderea grădinii.

„La desfiinţarea acestei grădini zoologice a dus doar conştiinţa, nu doar a mea, ci a întregii comunităţi şi a majorităţii consiliului local. Ne aducem aminte acele imagini care ne-au cutremurat, alertându-ne ca această grădină zoo a lăsat o amprentă negativă asupra animalelor care au vieţuit în ea. Ne aducem aminte imaginile cu ursoaica Ina care se învârtea în doi metri pătraţi”, a adăugat primarul.

Din luna august, cele 174 de animale vor fi relocate.

La Grădina Zoologică Bucov, potrivit Administrației Parcului Memorial Constantin Stere, vor ajunge două exemplare de ratoni și două exemplare de râs.

Reamintim faptul că la Grădina Zoologică de la Bucov au fost aduse mai multe animale primite de la Grădina Zoologică de la Timișoara. De data aceasta este vorba despre păsări Nandu, gâște canadiene, pisică sălbatică, ratoni și coati.