Sari la conținut
Home » O familie de capibara a adoptat o pisică vagaboandă la o grădină zoologică din Malaezia

O familie de capibara a adoptat o pisică vagaboandă la o grădină zoologică din Malaezia

Pisica salbatica adoptata de o familie de capybara

O familie de capibara a adoptat o pisică vagaboandă. O pisică portocalie rătăcită a ajuns la Zoo Negara, grădina zoologică națională din Malaezia, și a început să trăiască printre o turmă de capibara. Oficialii grădinii zoologice nu sunt pe deplin siguri când, mai exact, pisica s-a mutat aici – dar se pare că va rămâne prin preajmă.

După cum a relatat Insider, pisica roșcată pe nume Oyen a devenit o prezență permanentă la Zoo Negara – atât de populară încât vicepreședintele grădinii zoologice, Rosly Rahmat Ahmat Lana, a declarat că „95% dintre vizitatori sunt aici doar pentru a-l vedea pe Oyen”.

Oficialii Grădinii Zoologice cred că Oyen a fost abandonată în apropiere în timpul apogeului pandemiei COVID-19, deoarece închiderile din întreaga lume au obligat oamenii să petreacă mai mult timp în casele lor. Acest lucru a coincis, de asemenea, cu o scădere substanțială a veniturilor grădinii zoologice.

O familie de capibara a adoptat o pisică vagaboandă

Cu toate acestea, potrivit The Star, Oyen s-a dovedit a fi o binecuvântare deghizată, deoarece vizitatorii se adună pentru a-l vedea coexistând fericit cu capibara.

 

„Când l-am descoperit prima dată, am văzut că era foarte prietenos cu capibara. Mânca împreună cu ei”, a declarat îngrijitorul principal al grădinii zoologice Mohd Taufik Yazidbustami. „În acel moment, le dădeam și pâine capibara, pe care pisica o mânca”.

 

Poate părea o combinație ciudată – capibara este, la urma urmei, cea mai mare rozătoare din lume – dar Oyen și capibara par să fi format un fel de prietenie.

 

„Pisica este foarte fericită”, a spus Rosly. „Apoi, dintr-o dată, publicul a observat că mănâncă împreună cu capibara, că este ceva special. Oyen a devenit foarte popular”.

 

Observând că relația dintre Oyen și capibara capătă multă atenție din partea vizitatorilor, grădina zoologică a decis să valorifice această legătură unică prin intermediul rețelelor de socializare. De atunci, numeroase clipuri video cu Oyen interacționând cu capibara au devenit virale, în special pe TikTok, Instagram și YouTube.

 

Capibara este un animal foarte sociabil și tinde să se înțeleagă cu majoritatea celorlalte animale, inclusiv cu câinii și rațele. Între timp, pisicile portocalii precum Oyen sunt considerate în general extrem de prietenoase și drăguțe – chiar dacă sunt puțin lipsite de inteligență.

 

Oyen a devenit o parte atât de integrantă a grădinii zoologice încât, în iunie 2023, oficialii grădinii zoologice au decis să îi pună numele pe incinta capibara. Acum scrie „Capybaras & Oyen”.

 

Nu toți cei care vizitează Zoo Negara sunt conștienți de prezența lui Oyen înainte de a ajunge. În aceste cazuri, pare să fie o surpriză fericită pentru vizitatori.

 

„Nu știam despre el, dar este destul de adorabil”, a declarat Seth Deister, un turist din Seattle, pentru The Star. „Am venit aici pentru a vedea capibara, iar pisica este doar un bonus. Trebuie să fie foarte drăguț să trăiască cu ele, altfel pisica va fugi, nu?”.

 

Dar în timp ce Oyen părea să se fi atașat aproape imediat de capibara, nu a fost întotdeauna înclinat să fie cald cu oamenii. Din fericire, de atunci s-a încălzit la interacțiunile cu oamenii, ceea ce este un lucru pozitiv pentru personalul grădinii zoologice care monitorizează sănătatea pisicii.

 

În plus, personalul grădinii zoologice caută să găsească un partener pentru Oyen, în speranța că cei doi s-ar putea împerechea și ar putea stabili o linie de sânge de pisici cu înclinații capibara.

 

„Spre deosebire de înainte, Oyen este acum docilă și abordabilă”, a declarat Rosly. „Dacă Oyen se va îmbolnăvi într-o zi, ne va fi ușor să o ținem și să o tratăm”.

 

Bibliografie:

Harvey, A. (2023, August 16). A Group Of Capybaras At A Malaysian Zoo Has Adopted A Stray Cat As One Of Their Own. All That’s Interesting. https://allthatsinteresting.com/oyen-the-cat