Sari la conținut
Home » O altă pandemie amenință lumea. Ce animale răspândesc boala. Anunțul…

O altă pandemie amenință lumea. Ce animale răspândesc boala. Anunțul…

Din cuprinsul articolului

O altă pandemie amenință lumea. În ultimele luni, pandemia de coronavirus a creat panică în toată lumea după ce numărul deceselor a crescut. Acum, o altă pandemie amenință lumea. Se pare că obiceiurile alimentare ale asiaticilor pun iar lumea în pericol.

Este vorba despre ciumă bubonică, cunoscută în istorie sub cumplitul nume de Moartea neagră, boala letală provocată de o bacterie răspândită de muște de la animalele sălbatice precum marmotele, a mai făcut o victimă.

Un bărbat din provincia Zavkhan din vestul Mongoliei a murit în mai puțin de 24 de ore după ce a fost depistat cu această temută ciumă bubonică, potrivit OMS.

Potrivit autorităților de la Ulan Bator, care citează Departamentul de boli zoonotice al provinciei Zavkhan, este vorba de al treilea deces raportat în această țară de la îmceputul acestui an. Cauza probabilă a infectării victimei fiind consumul de carne de marmotă.

Ce sunt Marmotele (Marmota)?

Sunt un gen de mamifere rozătoare plantigrade galericole ce fac parte din familia sciuride (Sciuridae) de talie relativ mare (30-60 cm lungime și o greutate de 3-7,5 kg).

Marmotele sunt apreciate atât pentru blană și carne, cât și pentru grăsimea lor, folosită în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor reumatice, respiratorii, și a colicilor etc.

Marmotele trăiesc în colonii stabile sau solitar. Spațiul vital al familiei este de 2.000-20.000 m2, și este marcat cu secreții odorante produse de glandele jugale. Sunt foarte legate de locul de trai și nu se depărtează mult de vizuini.

Marmotele o activitate exclusiv diurnă, fiind active îndeosebi dimineața, mai puțin după-amiaza. În orele călduroase se adăpostesc în galerii. Sunt bune săpătoare, dar se pot cățăra și în arbori.

Marmotele sunt animale extrem de atente, dotate cu simțuri excelente, dintre care auzul și văzul sunt pe primul loc, iar mirosul este slab. Adesea, se ridică în poziție verticală pe labele dinapoi și rămân nemișcate un timp oarecare, în care inspectează amănunțit împrejurimile. În caz de pericol scot țipete sau șuierături ascuțite și puternice, de alarmă, după care toată colonia se refugiază în galerii. În perioada împerecherii își modulează glasul, care devine asemănător unui mieunat.

Marmota are nevoie de foarte multă liniște în teren, nu suportă activitățile omenești în apropiere și cel mai mult o deranjează oile și câinii de la stânele din zonă.

Etichete: